REVIEWPioneer

Pioneer DCS303 set

Rene Smit | 06 maart 2003 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Installeren

rene_smit_Pioneer_DCS303_06-03-03

De daarop volgende zondagmorgen trek ik uit om het complete systeem te installeren. Collega recensent René van Es is net op bezoek en heeft “bij toeval †zijn digitale camera meegenomen.  Terwijl ik zwoegend en zwetend het wandmeubel probeer te verschuiven  om de kabels van de diverse speakers op de receiver aan te sluiten is zijn enige bijdrage het indrukken van de ontspanknop van de camera. Gelukkig is afgezien van het sjouwwerk zijn expertise niet echt gewenst. De installatie van de set is vrij eenvoudig te realiseren.

Alle kabels, speakers en aansluitterminals zijn voorzien van een corresponderende kleurcodering zodat dit eigenlijk niet fout kan gaan zelfs niet voor een leek op dit gebied. Let alleen even goed op de plus en min bij het aansluiten om fasefouten te voorkomen. Mijn eigen dvd-speler is middels een Oehlbach SCA1000 scartkabel aangesloten op de Philips 28PW9525 100hz matchline breedbeeldtelevisie. Helaas is er op de Pioneer receiver geen scartaansluiting beschikbaar zodat ik moet uitwijken naar een bij de firma Andeweg geleende s-vhs kabel. Het voordeel van e.e.a. is dat in een later stadium beide spelers a/b vergeleken kunnen worden.

rene_smit_Pioneer_DCS303_06-03-03Na alle aansluitingen gedaan te hebben wordt het tijd de basisinstellingen te doen. Middels de duidelijke Nederlandstalige handleiding wordt je stap voor stap door het menu heen geleid. Alle gebruikelijke dvd eigenschappen zijn beschikbaar zoals het kiezen van een standaard taal voor geluidsweergave en ondertiteling etcetera. Waar ik totaal geen ervaring mee heb is het instellen van de volumes van de diverse speakers. Ik ben gewend te luisteren naar slechts 2 speakers en niet naar 5 stuks plus een subwoofer. Gelukkig is dit met de handleiding, de afstandsbediening en vrouw en kinderen uit de buurt goed te doen.

Per kanaal moet de afstand tot de luisteraar ingesteld worden en vervolgens kunnen met een testtoon,  welke de Pioneer zelf genereert, de volumes van de verschillende kanalen gelijkgesteld worden. Hoewel het mij door collega en autoriteit op meerkanaals gebied Garmt van der Zel al diverse malen verteld is dat deze testtoon niet altijd correct is ga ik er zeker gezien de relatief bescheiden prijs van deze set toch maar van uit. Met een db-meter en een test dvd kan een beter resultaat gehaald kan worden maar in dit segment zullen slechts weinigen dit ook daadwerkelijk doen. 

rene_smit_Pioneer_DCS303_06-03-03Na alle instellingen gedaan te hebben zet ik snel een film aan om te beluisteren of alles naar behoren speelt. De aanvalsscene uit de film Pearl Harbour laat gelijk horen dat ik de beginnersfout heb gemaakt door het volume van de subwoofer veel te hard te zetten. Erg makkelijk is dat tijdens het afspelen van discs het volume per kanaal kan worden bijgesteld zonder eerst in allerlei menu’s verzeild te raken. Misschien iets wat gebruikelijk is voor dit soort sets maar voor mij een handige feature. Na het terugstellen van het subwoofer volume kan een aanvang gemaakt worden met wat beter leren kennen van de set en de kwaliteit hiervan maar voor de liefhebbers eerst een aantal technische specificaties.

DCS303 technische specificaties   

Pioneer_DCS303_06-03-03Zoals reeds beknopt aangegeven in de inleiding bestaat de set uit een dvd-receiver, 4 identieke miniatuurspeakers voor front en surroundkanalen, een centerspeaker ongeveer  2 maal de grootte van de frontspeakers en een passieve subwoofer van ook bescheiden afmetingen. Het frequentiebereik van de speakers is 100hz. tot 20.000hz  en de subwoofer loopt van 30hz. tot 2800hz. Pioneer geeft voor de receiver een vermogen van 75 watt rms aan 6 ohm per kanaal op wat gezien de ultralage behuizing van slechts 70mm. niet misselijk is. Achter op het apparaat zit dan ook een kleine ventilator voor extra koeling. Niet geheel overbodig want tijdens intensief ( lees op redelijk volume) film kijken werd de kast dusdanig warm dat inbouwen in een wandmeubel zonder ventilatie mogelijkheid niet aan te raden is.

Pioneer_DCS303_06-03-03De dvd-receiver ziet er gelikt uit met fraaie chroomaccenten en een smalle display die ook van afstand goed te lezen is.  Samen met de zilvergrijze kleur van de speakers zal de set in weinig huishoudens uit de toon vallen. Het tuner gedeelte beschikt over RDS, 30 voorkeuze zenders, autotuning en een timer. Qua surrounddecoders is de receiver ook behoorlijk up to date. Zo zijn Dolby Pro Logic en Pro LogicII, Dolby Digital en DTS beschikbaar. De ingebouwde dvd-speler speelt dvd-video, dvd-r, dvd-rw, cd-r, cd-rw, cd, video-cd en MP3. De receiver beschikt over een digitale optische ingang, een  audio en video input en output en een s-vhs output. En dan nu waar het toch eigenlijk allemaal om gaat:
kijken en luisteren.


EDITORS' CHOICE