REVIEWSonos

Sonos aansluiten en installeren

Rene Smit | 06 december 2007 | Fotografie Rene Smit | Sonos

Met het installeren en aansluiten van de diverse onderdelen zal ik gelijk de producten wat uitgebreider belichten. Om de boel aan de praat te krijgen volstaat het om de uitgebreide Nederlandstalige handleiding te volgen. Deze loodst je stap voor stap door de te volgen procedure.

Omdat ik de ZP80 als extra bron in de audioset wil gebruiken komt deze in de huiskamer te staan in de nabijheid van de router van mijn draadloze netwerkje. Omdat de ZP80 zo klein is dat hij bijna in de handpalm past is er makkelijk een plaatsje voor te vinden. Met de meegeleverde utp kabel wordt de ZP80 aangesloten op het netwerk. Vervolgens gaat een analoge interlink naar mijn vM MA240 versterker en wordt het netsnoer in het stopcontact geprikt. Volgens de handleiding is het systeem nu gereed voor installatie en kan de computer opgestart worden om de boel te installeren. De meegeleverde CDROM gaat in de computer en de installatieprocedure komt in het scherm. Stap voor stap wordt de procedure die eveneens on-line te bekijken is op www.sonos.com doorlopen en binnen 15 minuten heb ik de boel aan de praat. In principe had dit zelfs nog iets sneller gekund maar ik was als “computer leek” vergeten in de Windows Firewall het Sonos systeem vrij te geven.

Bij dit probleem kwam direct de eerste kennismaking met de uitzonderlijke gebruiksvriendelijkheid van het Sonos systeem naar voren. Via een on-line helpfunctie had ik snel gevonden waar het aan schortte en kon ik direct verder. De helpfunctie bestaat niet alleen uit tekst maar is ook voorzien van duidelijke afbeeldingen. Tijdens de installatie hoeven geen computergerelateerde handelingen zoals het aanmaken van IP adressen te worden gedaan, het systeem regelt dit allemaal zelf. De belofte dat echt iedereen dit systeem kan aansluiten en installeren is volledig waargemaakt.

Om specifieke gebruikersinstellingen te doen en volgende zones te installeren is de computer niet per se meer nodig. Alles kan geregeld worden met de controller. Voorzien van een 3,5” kleurenscherm en een bescheiden aantal toetsen. Meest in het oog springend is het grote iPod achtige scrollwheel. Via de superheldere menustructuur, helaas wel Engelstalig, stel ik de ZP80 naar mijn specifieke wensen in. Zo kun je onder andere kiezen of je de audiouitgang fixed of variabel wil hebben. Ik kies voor fixed zodat ik het volume via de audioset kan regelen. Er is ook de mogelijkheid bass, treble, balans en loudness naar believen aan te passen. Ook kun je het lampje op de voorzijde van de Zone Player aan of uitschakelen. Al deze settings kun je voor iedere Zone Player apart instellen, tevens is het mogelijk elke zone een andere naam te geven.

Niet alleen de Players zijn aan te passen, ook de Controller zelf kan aangepast worden. Zo is er de mogelijkheid om de helderheid van de display aan te passen, de toetsverlichting te dimmen en het gebruik van de knoppen gepaard te laten gaan met een zachte click of helemaal geluidloos. Het aanmaken van andere zones kan via de Controller. Omdat de Bundle 130 die ik ontvangen heb geschikt is voor 2 zones besluit ik de slaapkamer als 2e zone te gebruiken. Hiervoor hoef ik slechts de ZP100 Zone Player op het lichtnet aan te sluiten en met een set speakers te verbinden. Ik gebruik hiervoor de meegeleverde Sonos monitor speakers. Binnen een paar minuten wordt de ZP100 in het systeem herkend en is er automatisch verbinding gemaakt met het netwerk. Via de controller kun je de zone een naam geven en kun je er mee aan de slag.

Naast de instellingen van Players en Controller zijn alle andere features van het Sonos systeem beschikbaar via de Controller. Zo kun je er voor kiezen software updates automatisch of handmatig uit te voeren. Het beheren en aanpassen van je muziekbibliotheek doe je nu vanuit je luie stoel met de controller in de hand. Alle muziek die op de harde schijf van mijn PC staat is beschikbaar via het Sonos systeem. Alle informatie die van de muziek beschikbaar is kan op de display bekeken worden tot en met een kleurenafbeelding van de albumhoes. Nadeel wanneer zowel de PC als het Sonos systeem in één ruimte staan is de vaak rumoerige werking van een PC. Dat is op te lossen door gebruik te maken van een Network Attached Storage harde schijf. Die zijn rechtstreeks op de router aangesloten en hebben meerdere voordelen. Zo hoeft de computer niet opgestart te zijn en werken deze harddisks nagenoeg geluidloos. De opslagcapaciteit is afhankelijk van de schijfgrootte maar bijvoorbeeld een 400Gb schijf is voldoende om ongeveer 1000 CD’s ongecomprimeerd op te slaan. NAS schijven zijn er al vanaf pakweg 100 euro. Check wel even of de schijf van uw keuze werkt met het Sonos systeem. De meeste Sonos dealers kunnen overigens ook de juiste schijven leveren.

Naast muziek vanaf de PC is er uiteraard de mogelijkheid tot het beluisteren van internetradio met een overvloed aan zenders die op allerlei manieren gerubriceerd zijn. Zoals op genre, land van oorsprong et cetera. Dat is bij uitstek de manier om nieuwe muziek te leren kennen. Een laatste mogelijkheid om muziek in huis te krijgen is via een abonnement op een musicservice bijvoorbeeld Rhapsody. Helaas is dit nog niet voor Europa beschikbaar maar er wordt hard gewerkt om contracten af te sluiten zodat de service binnen afzienbare tijd hier mogelijk is. Tijdens een demo bij Sonos heb ik wel mogen ervaren wat de mogelijkheden van een dergelijke provider zijn waarover meer in het gebruikersgedeelte. Nu alles aangesloten is en de juiste instellingen gemaakt zijn, is het tijd om het Sonos systeem aan de tand te gaan voelen.






EDITORS' CHOICE