REVIEWNaim Audio

Netwerkvoorzieningen en compatibiliteit

Marnix Bosman | 04 december 2009 | Naim Audio

De NaimUniti is alleen bedoeld voor audioweergave. Videomogelijkheden heeft hij niet. Hij heeft ook geen intern geheugen of CD-ripmogelijkheden. De ingebouwde CD-speler is alleen voor het weergeven van audio CDes.

Naim Uniti
Foto: Ed Verkerk

Voor de internetradio en netwerkspeler functies moet de NaimUniti uiteraard met een netwerk worden verbonden en dat kan zowel via een draad als draadloos (Wifi). De NaimUniti kan automatisch UPnP servers herkennen door het gebruik van DHCP. Dat maakt installatie van het apparaat in principe een fluitje van een cent. Voor internetradio kan hij overweg met WMA, MP3 en MMS formats waarmee alle gangbare varianten wel zijn afgedekt. De netwerkspeler kan uiteraard gewone wav-bestanden maar ook met de FLAC en Apple Lossless technieken overweg. Daarnaast kan de NaimUniti overweg met MP3, AAC, WMA en OGG-Vorbis datacompressietechnieken.

Alles begint bij de voeding

Menig versterkerontwerper hanteert de stelregel dat een versterker zo goed is als zijn voeding. Alleen met een zwaar overgedimensioneerde voeding kunnen alle dynamische variaties zonder problemen worden gevolgd, is daarbij de algemene verklaring. Naim is al jaren een volger van deze ontwerpfilosofie die absoluut hout snijdt. Zij hanteren deze regel echter niet alleen bij hun versterkers maar bij alle componenten. Voor sommige apparaten biedt Naim bovendien een upgrade mogelijkheid in de vorm van een losse voeding.

Naim Uniti

Zoen upgrademogelijkheid is er niet voor de Uniti maar Naim heeft wel heel veel aandacht aan de ingebouwde voeding besteed. Ongeveer een derde van de kast wordt in beslag genomen door een grote zware ringkerntransformator die alle onderdelen van het apparaat van spanning voorziet. Om een optimale scheiding tussen de verschillende apparaatfuncties te creeren wordt iedere sectie vanuit een eigen transformatoraftakking gevoed. De ringkerntrafo telt maar liefst 18 aftakkingen waarmee zoen 7 verschillende voedingssecties worden aangestuurd. Iedere sectie heeft dikke voedingselcoes en, indien noodzakelijk, eigen spanningsregelaars. In totaal zijn er 8 bufferelcoes op de print te vinden en op diverse plekken kom je spanningsregelaars tegen. Naim laat daarbij niets aan het toeval over en kiest er bewust voor om regelaars dicht bij de afnemers te plaatsen. Alleen op die manier garandeer je een optimale dynamiek, zo is de verklaring van Naim.

MERK





EDITORS' CHOICE