REVIEWB&W 800

Luisteren naar de 804D

Max Delissen | 02 juli 2010 | B&W 800

Een fantastisch detail (hoewel ik weet dat de meningen er over verdeeld zijn) is de boven op de kast geplaatste tweeterbehuizing met Nautilus-technologie. Niet alleen levert deze positie de minste kleuring als gevolg van reflecties op, maar hij zorgt eveneens voor een ongekend ruimtelijke plaatsing van stemmen en instrumenten in het geluidsbeeld. De enige fout die je beslist niet mag maken is dat je deze tweeter als handgreep gebruikt bij het op zijn plaats zetten van de niet bepaald lichte luidsprekers. Daar kunnen ze echt niet goed tegen!


Controle op ruwheid van de mal om de diamanten tweeter op te laten `groeien`

De luidsprekers die werden afgeleverd kwamen bij een dealer vandaan, en waren dus al gebruikt. Desondanks bleken ze nog niet helemaal ingespeeld. De eerste dagen van ons samenzijn werden dus vooral gebruikt om dat proces voort te zetten, en nog niet om serieus te luisteren. Het laag was redelijk op orde maar het midden en hoog waren nog wat terughoudend. Zeker bij hogere volumes was te horen dat de units nog tot bloei moesten komen. Dat gebeurde overigens vrij snel; ik schat dat er een uur of 50 voor nodig was om de units zodanig los te spelen dat hun klankmatige karakter daarna niet noemenswaardig meer veranderde.

Luisteren

De verandering die goed inspelen met zich meebrengt is fors. Het uiterst belangrijke middengebied behield gelukkig een stukje warmte. Als hifi-auteurs die positief willen omschrijven noemen ze dat `body`, en dat is inderdaad precies wat het is. Stemmen zijn niet dun, maar klinken menselijk. De kleuring van het begin verdween, wat de verstaanbaarheid zeer ten goede kwam. De tweeter maakte een nog grotere groei door. Vanaf het begin waren de kwaliteiten duidelijk herkenbaar, maar er was nog niet veel subtiliteit.

Aan het einde van de inspeelperiode was het hoog zijdezacht, met heel veel detail, maar tegelijkertijd met een enorme verfijning. Sommige mensen zeggen dat aluminium tweeters wel eens een rafeltje aan de weergave kunnen geven als je flink hard speelt, of dat soft-dome tweeters soms iets té subtiel kunnen klinken. Of je dat erg moet vinden is vrijwel zeker een kwestie van smaak. Net als mijn constatering dat deze diamanten tweeters eigenlijk precies geven wat ik van een hogetonen unit verwacht. Oneindig detail, ook bij luider spelen, zonder een spoor van scherpte. Na vergelijkbare resultaten met een diamanten tweeter van een ander merk kan ik inmiddels concluderen dat diamant inderdaad tot de mooiste materialen behoort om een tweeter van te maken.


Met een robijn als tip van de aftaster wordt de dikte van het tweetermembraan gemeten

Veel muziek passeerde de revue, in alle genres. Klassiek of pop, jazz of dance, de 804D maalde er niet om. Aangesloten op onze RC1550/RB1582 voor-/eindversterker combinatie van Rotel lieten de 804D`s een ongekleurd, soepel en krachtig geluid horen. Lage tonen waren diep en strak, het dieptebeeld was, dankzij de prachtige tweeter, van een niet vaak waargenomen afmeting. Vooral de plaatsing van stemmen en instrumenten op de juiste hoogte maakte indruk.

Nog mooier was de combinatie met de kostbare Rega Isis en Osiris in de andere luisterruimte. Die combinatie kost een veelvoud van de Rotel, dus je mag er ook wel wat van verwachten. Deze set haalt nog meer muziek uit het aangeboden bronmateriaal, en voegt er nog een snufje meer magie aan toe. De luidsprekers vertalen dat uitstekend, zonder al te veel eigen toevoegingen. Natuurlijk hoor je een duidelijke signatuur, maar het mooie van Bowers & Wilkins is wat mij betreft dat die huisklank niet erg uitgesproken is.

Conclusie

In een tijdperk dat het in de overbevolkte hifi-markt belangrijker lijkt om koste wat kost op te vallen dan om een uitgewogen, neutrale weergave na te streven zou je van een dappere stellingname van Bowers & Wilkins kunnen spreken.  Het is niet voor niets dat de wereldberoemde Abbey Road studio in Londen  gebruik maakt van Bowers & Wilkins 800 luidsprekers.

En dat de 804D uit deze test familie is van die referentieluidsprekers lijkt me voldoende bewezen. De adviesprijs van 3500 euro per stuk is realistisch. Prijsgenoten zijn er voldoende, de concurrentie in dit segment is groot. Maar de rest mag met enige afgunst kijken naar het unieke verkoopargument van deze luidsprekerserie: die bloedmooie diamanten tweeter. Echt heel, heel mooi.

MERK

EDITORS' CHOICE