REVIEWDenon

Herkenbare afkomst

Marnix Bosman | 06 april 2011 | Denon

Optisch lijken deze A100 modellen op de genoemde PMA-2010 en DCD-2010 en qua specificaties zijn de modellen ook echt identiek. Helemaal 100% hetzelfde zijn de apparaten echter niet. Intern worden er op sommige plekken wat andere (betere) componenten gebruikt. Je moet goed kijken maar in de DCD-A100 SACD-speler wordt hier en daar bijvoorbeeld een andere print gebruikt en in de PMA-A100 worden andere trafo’s en voedingselco’s gebruikt. De verschillen zijn echter subtiel en waarschijnlijk alleen goed waar te nemen als je beide series naast elkaar hebt staan. 

De DCD-A100 is voorzien van de nieuwste generatie digitale techniek volgens het gebruikelijke Denon recept. Dat betekent dat de speler bijvoorbeeld is voorzien van de laatste generatie Alpha Processing. Alpha staat voor Adaptive Line Pattern Harmonized Algorithm. Dit is een eigen Denon ontwikkeling die al vele jaren wordt gebruikt. Deze nieuwste versie heet AL32 en gebruikt upsampling, upconversie en interpolatie waarmee het originele digitale signaal naar een hoger niveau wordt getild. De 32 verwijst naar het 32-bits signaal dat dit systeem aan de uitgang genereert. De AL32 processing wordt uitgevoerd door een grote SHARC DSP chip die een prominente plaats op de digitale print heeft gekregen. Deze chip stuurt vervolgens een AK4399 D/A-converter aan van Asahi Kasei. Dit is één van de weinige DAC’s die op deze manier kan worden aangestuurd.

Na de DAC volgt een compacte analoge schakeling die gebruik maakt van snelle LME49720 dubbelopamps en een AD797 opamp. Deze laatste opamp is heel snel en heeft bovendien een absurd lage ruis en vervorming en staat bekend als een echte audio opamp. De hele speler zit superdegelijk in elkaar en heeft een fraai en zeer zwaar S.V.H. (Suppress Vibration Hybrid) loopwerk. 



Solide opbouw

De DCD-A100 weegt 14,5 kilo en de PMA-A100 gooit daar nog eens een schepje van 10 kilo bovenop. Dat gewicht wordt voornamelijk veroorzaakt door de twee dikke bloktransformatoren in het midden van de kast, de twee grote koelblokken en de kast zelf die volledig uit staal en aluminium bestaat. De pushpull eindtrappen in de PMA-A100 zijn volledig discreet opgebouwd en ook de voorversterkers zijn helemaal discreet.

De voorversterker met de ingangskeuze bevindt zich in een apart compartiment volledig afgeschermd van de eindtrappen en de trafo’s. Beïnvloeding van de gevoeligste schakelingen (zoals de phonotrap) is daardoor niet mogelijk. De bronselectie loopt via relais. Alles voelt superdegelijk aan en is gebouwd om jaren mee te gaan. De dubbele trafo suggereert wellicht een dual-mono opbouw maar dat is slechts schijn. Er zitten namelijk ‘maar’ twee voedingselco’s (12.000uF per stuk) in de PMA-A100 dus dan is de voeding gecombineerd voor beide kanalen. Denon gebruikt hier wel hoogwaardige Elna Silmic II varianten.

MERK





EDITORS' CHOICE