REVIEWArcam

De Setup

De setup van beide apparaten is kinderspel. Na het uitpakken plaats ik de nieuwe apparaten op mijn Spectral meubel en verbind ik de speler en de receiver met mijn Panasonic NeoPDP televisie middels twee OxyPure OXYV1202 HDMI-kabels. Ter stroomvoorziening dient een PS Audio Quintet met Cassiopeia stroomkabels. Mijn weergevers bestaan uit een combinatie van Goldenote Reale voorluidsprekers, een Dali center speaker, Monitor Audio surround speakers en JBL voor de laagste tonen. De analoge verbindingen geschiedden middels InAkustik Exzellenz kabels en de voorluidsprekers werden verbonden met een Referentz kabel van het Duitse merk. De rest van de gebruikte set staat onderaan deze recensie vermeld. De AVR400 heeft een automatisch instelmenu zoals die ook op eerdere receivers van dit merk te vinden zijn. De overzichtelijkheid is groot en wie er niet uit komt heeft ook nog eens een gemakkelijke handleiding op papier.

De inmeetmicrofoon meet lang maar vrij nauwkeurig en de gebruiker wordt ook nog eens gevraagd om deze instellingen na te lopen en te bevestigen. Ingangen kunnen vervolgens simpel worden geconfigureerd en de AVR400 staat al vrij snel speelklaar. Zo ook de BDP100, die een nog simpeler menu kent. Het valt me overigens wel op dat zowel de receiver als de Blu-ray speler vrij traag reageert op de afstandsbediening. Zeker in het instelmenu van de receiver, waar het apparaat bij het toekennen van een audiosignaal aan een bron of het wijzigen van de naam wel heel erg lang moest nadenken.Na een flinke inspeelperiode was ik volkomen gewend geraakt aan de bediening van de Arcam set. Enige waarschuwende woorden voor bezitters van Panasonic televisies zijn wel op hun plaats, want Arcam’s AVR400 heeft dezelfde IR-code als dit merk. De tv uitzetten resulteert dus in het uitzetten van de set en vice versa. Dit kan wel eens hinderlijk werken. Al vrij snel werd duidelijk dat de Arcam legio mogelijkheden heeft die makkelijk te gebruiken zijn. Zo is de lip sync goed in te stellen (handig voor het gelijklopen van beeld en geluid bij een platte televisie of beamer). Radio luisteren is ook geen enkel probleem, zowel vanaf internet als over de antenne-aansluiting. Waar Arcam met deze nieuwe receiver ook in voorziet is een streamingfunctie. Via het display of de televisie is het benaderen van mijn NAS een peulenschil voor de Arcam. Er kan worden geselecteerd op genre, artiest, album en nummer. Helaas gaat het scrollen door de albums wat traag en een zoekfunctie of een Arcam App bestaat er (nog) niet. Daarbij valt het uiterlijk van de grafische interface wel heel erg tegen. Kale informatie verschijnt op de televisie, zonder enige opsmuk, uitgebreide informatie of albumart. Een beetje een gemiste kans, want in deze prijsklasse zijn er meer kapers op de kust die streaming audio uitgebreider weergeven. Wel kunnen bezitters van Apple producten de PlugPlayer App downloaden die de interface overneemt en naast de GUI van de Arcam werkt. Gelukkig leest de AVR400 wel FLAC-bestanden uit en de weergave is vrij netjes te noemen. Het nummer The Beat Hotel van Allan Taylor klinkt over de Arcam receiver netjes en vrij drukvol, de plaatsing van de stem waar deze hoort en het laag lichtjes aangezet. De set haalt het niet bij mijn eigen Squeezebox Touch in combinatie met de Metrum Acoustics en mijn Eastern Electric MiniMax Tube DAC, die na de multitest mijn woning niet meer mocht verlaten. Maar de weergave is netjes in orde.

Over op cd. De Blu-ray speler van Arcam kan zowel via hdmi als analoog of digitaal het pcm-stereo geluid naar de versterking toebrengen. Er heerst wel een klein verschil tussen de hdmi- en de analoge doorvoer, want over hdmi is de ‘direct’-schakeling niet te benaderen en wordt de subwoofer ingeschakeld. Analoog verbonden bood de speler ook net een beetje meer lucht in de weergave en kwamen fijndynamiek en stage meer naar voren dan digitaal verbonden. Met het jongste album van Duffy in de speler laat de set een heldere klank horen die vrij sprankelend te noemen is. Van enige warmte is geen sprake, de set is eerder analytisch van klankkarakter. De percussie in de track My Boy lijkt qua hoge tonen iets te zijn aangezet ten opzichte van de rest van het geluid, maar niet storend. De stem van de jonge zangeres wordt prima afgebeeld en is erg herkenbaar. Blu-ray erin dan maar. Want dat zal toch één van de belangrijkste aankoopargumenten voor elk van de twee componenten zijn. Na het laden van de verplichte waarschuwingen op de blauwe schijf – dit is helaas niet te omzeilen - geeft de speler een heldere menukeuze van de geladen film Vinyan weer. Deze vervreemdende thriller van Fabrice du Welz uit 2008 is duister en beklemmend opgenomen en dat geeft de Arcam set prima weer. Ik kan ondanks de vele donkere momenten geen slepende of storende artefacten in het weergegeven filmbeeld ontdekken. Dat de beeldchips van beide apparaten prima in orde zijn, bewijst het omschakelen tussen een directe verbinding tussen tv en speler en het doorlussen via de home theater receiver. Klanktechnisch is de set ook prima in orde als het gaat om filmweergave. Alle effecten worden goed weergegeven over mijn meerkanaals luidsprekeropstelling. Ook de tweekanaals omzetting naar surround (bij televisiekijken bijvoorbeeld) is prima. 

De Blu-ray disc van het concert dat Emerson, Lake & Palmer in 1997 gaven in Montreux kent eveneens een prima weergave. Zowel qua geluid als qua beeld. Elk zweetdruppeltje op de behaarde armen van de musici wordt scherp afgebeeld en het geluid van het concert is voorbeeldig te noemen. De Arcams geven dit dan ook zonder toevoeging van enige kleuring weer. Hoewel de automatische inmeting van mijn luidsprekers en akoestiek tijdens de setup van de AVR400 vrij goed was heb ik toch de keuze om (bijvoorbeeld) de laagweergave tijdens het afspelen snel te wijzigen. Dat upscalen naar 1080 progressieve beeldlijnen voor de set ook geen enkel probleem is bewijst de dvd van Katie Melua met het Stuttgart Philharmonisch Orkest. Deze dvd is opgenomen tijdens het Jazz Open in 2009 en wordt door de set, ondanks veel wisselingen van kleuren, verlichting en camerastanden, keurig naar mijn beeldscherm gebracht.

MERK

EDITORS' CHOICE