Terwijl we zitten praten komt ook echtgenoot Frank binnen en voor ik het goed en wel in de gaten heb, zitten we uitgebreid over home cinema en projectoren te praten. Maar goed, daar was ik tenslotte ook voor gekomen. Frank vertelt hoe hij in deze business is gerold. "Ik kom meer uit de computerwereld, had vroeger al een Amiga en was één van de eerste met internet van bART. Filmliefhebber was ik al. Voor mij was de uitdaging om de link te leggen tussen computers en projectoren en op die manier film te tonen. Met de komst van bijvoorbeeld de DIVA-kaarten was het voor het eerst mogelijk om fatsoenlijk beeld, wat zeg ik, buitengewoon fraai beeld uit een pc te halen en via een CRT-projector te projecteren. En niet te vergeten: met dolby digitaal geluid. Daarbij kwam ook de mogelijkheid om het beeld via de computer te upscalen, zodat eigenlijk de eerste hd-pc ontstond."
"De komst van de PSM-1-kaart was een volgende verbetering: met progressive scan kon je weer een volgende stap zetten. Dat heb ik geweten. Je kon hier je dvd-speler brengen en dan zo’n PSM-1-kaart laten inbouwen. Ik heb heel wat spelers opengemaakt. Ja, op mijn eigen risico. Dat ging bijna altijd goed, soms niet. Het ging eens fout bij zo’n dure Sony DV-9000ES. Dan kreeg de klant gewoon een nieuw moederbord in zijn speler."
Andere ontwikkelingen waren de holo-3D-kaart die het mogelijk maakte buiten de pc om, up te scalen. De homecinema-wereld werd ook weer een beetje mooier met de komst van de pixelmagic-videoscalers van Pixel Magic Systems, met daarin de beroemde en hoog aangeschreven chip-set van Faroudja.
Digitale projectoren en HTforum.nl
Uiteindelijk komen we dan terecht bij de komst van de digitale projectoren. Frank had er hoge verwachtingen van. "Dat viel vies tegen in het begin", weet Frank nog, "het was gewoon nog niet goed genoeg. Maar je weet hoe dat gaat: in het begin zijn er een paar pioniers die hun nek uitsteken. Dat was bijvoorbeeld een Sony, onze eerst digitale projector. Maar al snel gingen we terug naar CRT, want Sony had in het verleden een mooie projector-reputatie opgebouwd met deze modellen, maar met hun eerste digitale projector was ik niet tevreden. Met de eerste digitale Epson Home Cinema projectors kon ik echter prima leven. Die gaven zelfs in de donkerste scenes nog genoeg nuance om dingen te kunnen onderscheiden. En met behulp van een goede kalibratie kon ik vervolgens nog een hele verbetering bewerkstelligen."
Maar er speelde in die tijd nog meer, vertelt Frank. "Rond 2000 zijn we met de site HTForum ('het hometheaterforum voor Nederland en België') online gegaan en dat was meteen een succes. De tijd was rijp voor een interactief forum. Veel mensen lieten weten wat er aan hun producten deugde en niet deugde, gaven elkaar adviezen en stelden vragen. En het leuke was: een aantal leveranciers deed mee op het forum. Vooral Epson was en is hier heel scherp op. Zij hadden snel in de gaten dat met zo’n forum niet alleen consumenten hun voordeel kunnen doen, maar juist ook fabrikanten. Zij kunnen heel snel zien wat er speelt, wat er zoal niet positief was aan hun producten en kunnen rechtstreeks met forumleden in discussie gaan."
JVC, Sony en Epson
Frank vertelt vervolgens in het kort de ontwikkelingen en de strijd onderling tussen de beeldbepalende merken. "JVC wist eerst behoorlijk de toon te zetten met een aantal geweldige digitale projectoren. Dankzij hun hoge contrast blonken ze uit. Daarna kwam Sony met zijn indrukwekkende Pearl-serie. Vooral toen ik in 2010 de VPL-VW-90 mocht aanschouwen had ik toch wel zoiets van 'Wow!'. Epson opereerde meer in het midden en lagere segment. Ze was al marktleider in presentatie-projectoren en wilde dat ook worden op Home Cinema gebied. In 2007 werd de Epson EMP TW1000 geïntroduceerd, de eerste projector met Chrystal Clear Fine (C2Fine) technologie en een native 1080P resolutie (full HD). Al snel werden deze opgevolgd door de EMP-TW2000 (ook met 3LCD technologie en met het nieuwe Dream Seven Paneel). Deze projector was de eerste met ISF certificering, waardoor hij goed gekalibreerd kon worden."
"Door middel van de lensshift (horizontaal en verticaal) konden deze projectoren ook gemakkelijk in elk interieur geplaatst worden, niet per se in het midden voor het scherm. Maar met de in 2008 uitgebrachte EH-TW5000, later de 5500 en weer recent de TW9000 werden de verhoudingen in projectorland behoorlijk door elkaar geschud. Epson wist met deze projectoren een nieuwe standaard neer te zetten. En dat voor een in dit segment nog nooit vertoonde relatief lage prijs. De nieuwe generatie EH-TW9000W en EH-TW6000W zijn niet alleen in een witte uitvoering (ideaal voor aan het plafond in de woonkamer) maar zelfs draadloos aan te sluiten op een HDMI bron, zelfs met 3D. Chapeau!"