ARTIKEL

Bas Beluistert Highend 2002

Sebastiaan de Vries | 14 mei 2002

Ars Aures

Voor mij totaal onbekend het luidsprekermerk Ars Aurus. Volgens de fabrikant’s eigen zeggen is dit een Italiaans luidsprekermerk dat bestaat uit een groep techneuten, die weergevers ontwikkelen zonder te kijken naar de kosten om de hoogst haalbare weergave kwaliteit te halen.

We luisteren naar de “Sol” aangestuurd door KR Kronzila monoblokken en een Marantz SACD-1 bron. De Sol oogt wat lomp, en is ruim anderhalve meter hoog en meer dan een halve meter diep. Het systeem is opgebouwd uit een d’Appolito midden/hoog sectie, met intern twee 11” Kevlar woofers in een bandpass configuratie.
De kast is wel met groot vakmanschap ontwikkeld, evenals de Steinway lak, die werkelijk helemaal perfect is, zonder sinaasappel effect. De kast is zo dood als een pier, en dat verklaart misschien het enorme gewicht van 120 Kg.

Een goede luisterindruk heb ik niet, omdat er op een heel zacht niveau met een kleine blazerssectie werd gedemonstreerd.
Het laag heb ik niet kunnen beoordelen, maar de trombone klonk subliem. Los van enige scherpte en helemaal los in de diepte geplaatst. De ruimteopbouw is zeer goed, en de weergave is heerlijk “laidback” dus altijd vanuit de diepte en niet voor de weergevers.
Ik hou dit merk in de gaten, en zou graag nog eens een demo meemaken.
Of ze ooit in Nederland te koop zullen zijn (of al zijn) weet ik niet, maar voor informatie kunt u kijken op http://www.arsaurus.com (nu nog non-actief).

Manger

Een kleine luidspreker revolutie in luidspreker uit techniek werd bereikt door het Duitse Manger. De Manger is een 20 cm. breedband membraamunit die ingezet kan worden vanaf 80 Hz. tot 30,000 Hz. Deze unit is los te koop voor ongeveer 700 EUR. p/st.

De Manger geeft een luidsprekerontwerper de mogelijkheid om vanaf 80 Hz. een complete faselineare weergave te bieden. Dit omdat dit hele gebied slechts door een enkele unit wordt weergegeven, en scheidingfilters in dat gebied dus niet nodig zijn.

Magner demonstreerde met een eigen ontwerp. Dit bestaat uit de “Swing” naar achter gebogen zuilen, die ieder een enkele Manger breedband unit bevatten. Dit in combinatie met twee subs, die het gebied onder de 80 Hz. opvullen. De sub is een actief ontwerp, met een servo sturing. De aclyrometer is duidelijk zichtbaar op de conus.
Manger maakt gebruik van de grote Vincent SP-991 klasse A monoblokken en de nieuwe Vincent SA-93 voortrap.

Toen we binnenkwamen werd er op lekker volume gedemonstreerd met een Jazzbandje. Dit klonk op het eerste gehoor zeer lekker, met echt strak en diep laag tot zo’n 20 Hz. Fullrange dus, en een ware aanwinst voor orgelliefhebbers. Daarna werd gedemonstreerd met een Steinway concertvleugelopname. Het midden en hoog klonk neutral en in balans, maar er zat een gat in het belangrijke midlaag, waardoor het gebied twee octaven onder de centrale A dun klonk. Ik denk dat de Manger breedbander beter vanaf zo’n 150 Hz. ingezet kan worden. Niettemin vind ik de Manger een fantastisch product, en is het een fantastische unit voor andere luidsprekerfabrikanten, of zelfbouwers. Misschien ga ik er in de toekomst ook eens mee experimenteren. De subs zijn goed gebouwd, gaan extreem diep, en zijn onder controle. Een setje Swing plus een sub kost 7000 EUR. Een extra sub is los te koop voor 2500 EUR. Overigens presteerde de Vincent apparatuur heel erg goed, en zijn dit fantastische producten, voor een prijs waar je om lacht.

Meer info:
www.mangerusa.com

Audio Physic

Een groot nieuw reference model van Audio Physic. De Kronos. Een op het gezicht complex ontwerp, met aan elke zijde 2 8” woofer, en een bijzondere middentoner met een zeer grote “faseplug”. Tevens totaal een primeur zijn de nieuwe en eerste monoblokken van Audio Physic. Ze luisteren naar de naam “Strade” en werken van in tot uitgang digitaal. Dit met vermogens tot 800 Watt.

De klank was overtuigend, met een goede drukopbouw in het laag. De plaatsing is los, en de muziek leeft en swingt! Het laag liet geen echte diepgang horen, maar misschien ligt dit aan de ruimte. De klank is gewoon zeer goed, maar niet baanbrekend, en extreem bijzonder. En dat zou je wel verwachten voor het prijskaartje van 40,000 EUR. p/p.
De Strada digitale monoblokken kosten 15,000 EUR. p/p.

Meer info:
www.audiophysic.de

Mission

Waar Mission altijd bekend stond om zijn zeer goede prijs-kwaliteitverhouding in de middenklasse, komt men nu met een referentie vlaggenschip. De Mission Pilastro.
Deze bijzondere weergever heeft een “Grantitech behuizing. Dit is een composiet materiaal waar o.a. graniet in is verwerkt. De kast is alsof je tegen een betonnen paal slaat! Per zijkant zien we vijf 8” woofers. In totaal tien dus. Echter zijn de onderste vier actief, en de bovenste zes zijn passieve radiators. De actieve woofers zijn intern met de magneten naar elkaar toe gemonteerd, en gekoppeld via een metalen stang. In theorie zouden de golven zichzelf in de kast moeten opheffen. Het midden/hoog gebruikt wederom het d’Appolito systeem, en de laag/middentoners bestaan uit 6,5” conussen met natuurlijk fiber materiaal en een kapton spreekspoel. De tweeter heeft een geïntegreerde “faseplug” en heeft een meerkamer constructie in de kast.
Opvallend is het zeer hoge rendement van 95 db. en het frequentie bereik van 22 Hz. tot 56,000 Hz. Dit topmodel gaat rond de 35000 EUR. p/set kosten.
Als frontend diende de Chord SPM 1200E eindtrap en de CPA 4000 voortrap.

Veel respect heb ik voor de gebruikte techniek, en het grote research achter deze weergever, maar de prijs is gewoon veel te hoog in verhouding tot de prestaties.
Het midlaag is iets te sterk vertegenwoordigd, en het gebied daaronder net niet strak genoeg. Dit werd mij duidelijk met de demo van Steely Dan (Two Against Nature) die ik zelf goed ken. Het midden hoog is ongekleurd en tonaal in balans. De weergave over de hele linie mist wat chique, en klinkt een beetje ordinair. De Nautilus 800 en de Nautilus 802 die beide goedkoper zijn, bieden wat mij betreft veel meer waar voor het geld, en een uitgebalanceerder klankbeeld.

Meer info:
www.dba-pr.com


EDITORS' CHOICE