In de luisterruimte staan 2 sets elektronica opgesteld, een set bestaande uit een Arcam geïntegreerde versterker en Arcam cd-speler en een set Naim elektronica uit het hogere segment. Ole huldigt het standpunt dat elke Audiovector speaker aangestuurd moet kunnen worden met een mainstream geïntegreerde versterker. Nadat iedereen zich geïnstalleerd heeft kan de luistersessie beginnen.
Salesmanager Peter doet de demo die begint met de standaard Mi3. De prestaties van deze speakers zijn al prima en loopt qua prijs prima in de pas met de Arcam electronica. Wat vooral opvalt, is de gecontroleerde en diep doorlopende laagweergave, waarbij aangetekend moet worden dat de ruimte afgezien van een “speciaal” plafond niet akoestisch is aangepast. Men probeert ook in de luisterruimte zo dicht mogelijk bij een normale huiskamersituatie te blijven.
Voor de demo worden uitsluitend standaard cd’s gebruikt en geen zogenaamd audiofiel materiaal. De muziek die we beluisteren loopt uiteen van klassiek tot keiharde rock van Rammstein. Telkens wanneer er een beter type wordt aangesloten hoor je verbetering betreffende laagweergave, rust, natuurlijkheid en openheid. Een heel grote stap wordt gemaakt bij het beluisteren van de verschillende Avantgarde uitvoeringen. De bandtweeter die gebruikt wordt is buitengewoon kostbaar maar schitterend gemaakt en zorgt voor uitzonderlijke prestaties. Het hoog wordt zijdezacht en supertransparant. Om de speakers optimaal te laten presteren in spaarzaam ingerichte ruimtes heeft Audiovector recent het ARA systeem toegepast.
ARA staat voor Audiovector Room Adaptation en compenseert echo problemen. ARA is gebaseerd op een gemiddelde waarde van 20 verschillende ruimtes aan kan middels een knop onder de woofer geactiveerd worden. Het is zodoende heel gemakkelijk voor een luisteraar thuis om vast te stellen wat beter klinkt in de betreffende ruimte. In het topmodel Mi3 Avantgarde Arreté Limited Edition, what’s in a name…, word ook de voor de NASA ontwikkelde technologie NCS toegepast voor alle koperen delen. Deze techniek zorgt voor de laagst mogelijke weerstand en een correcte moleculaire structuur. Nadat we de speakers met en zonder NCS gehoord hebben en het er unaniem over eens zijn dat de speakers behandeld met NCS beter klinken komt Ole met een leuke mededeling. Beide speakers meten exact gelijk, waarmee hij aan wil geven dat een luidspreker ontwikkelen louter op basis van metingen niet de juiste weg is. Zo blijkt maar weer dat het menselijke oor het meest fijnzinnige meetinstrument is bij het ontwikkelen van speakers.
Na afloop van de demo rijden we naar het centrum van Kopenhagen om gezamenlijk een maaltijd te genieten. Aan tafel wordt druk gesproken over muziek, apparatuur en eten. Ole geeft aan dat hij zijn bedrijf bewust “kleinschalig” wil houden. Op die manier blijft het overzichtelijk en houden we een prettige werksfeer waar met enthousiasme gewerkt kan worden. Alle mensen die bij Audiovector werken kenen eenzelfde gedrevenheid als Peter en Ole. Met elkaar proberen we als klein team grootse prestaties neer te zetten. Het wordt tijd richting het hotel te gaan om de volgende dag weer uitgerust het 2e gedeelte van het programma af te werken.