De open dag van AudioQuest, zoals in de inleiding gemeld op dezelfde dag gepland, vond in het eigen bedrijfspand plaats. Bezoekers werd een blik gegund op de enorme voorraad kabels en tegenwoordig ook elektronica (de DragonFly DAC) van het merk. Daarnaast kon je in de werkruimte zien hoe zeer bedreven medewerkers kabels afmonteren. Maar de open dag van AudioQuest was vooral een gezellig samenzijn van de AudioQuest medewerkers, de dealers van het merk en natuurlijk de pers.
Voor met name die laatste twee partijen zijn er ook demonstraties, want er moest natuurlijk ook geluisterd worden. Naar netwerkkabels! Je weet wel, die kabels waarmee je computer aan het huisnetwerk hangt. Die kabels waarover digitale data zonder meetbare fouten van A naar B wordt verstuurd. De data die aan de ene kant vertrekt is exact hetzelfde als de data die aan de andere kant arriveert. Tenminste, het aantal en de volgorde van de enen-en-nullen is identiek. Toch is de datastroom niet op alle vlakken hetzelfde. Blijkbaar ontstaan er tijdens het transport kleine tijdsfouten die invloed hebben op het digitale audiosignaal. Voer voor sceptici, maar met de korte demonstratie van AudioQuest was het verschil duidelijk hoorbaar.
Door de luisterruimte van AudioQuest lopen drie soorten utp-kabel van router naar audio-installatie: een CAT5, een CAT6 en een CAT7. Vertegenwoordiger Jules Withagen wisselt steeds tussen de verschillende CAT-kabels die de set verbinden met de router, en steeds wordt precies dezelfde track afgespeeld. Op de CAT-kabel na zijn dus alle andere parameters gelijk. Als eerste luisteren we naar een jaren ’80 opname van ABBA. Zeker geen audiofiele opname, want met name de S-klanken klinken een beetje scherp en hard aangezet. Dan wordt er gewisseld naar CAT6. Verdorie, die S-klanken klinken ronder en ook het laag krijgt meer punch.
Door naar CAT7… En weer verandert het geluidsbeeld. Subtiel, maar duidelijk hoorbaar. Het geluidsbeeld trekt meer open, alsof een lichte mate van compressie volledig verdwijnt. De stem klinkt weer wat natuurlijker en krijgt meer ruimte, piano-aanslagen sterven duidelijker hoorbaar uit. De gebruikte muziekinstallatie is van bewezen, maar niet uitzonderlijke kwaliteit. Een Pioneer N-50 streamer, een NAD 356BEE versterker en een paartje Dynaudio Excite mini-monitoren. Erg goed, maar zeker geen onbetaalbare high-end installatie. Dat de verschillen tussen de CAT-kabels desondanks goed hoorbaar zijn toont aan dat de invloed van deze kabels significant genoemd mag worden. Bij een installatie met een hoger oplossend vermogen moeten de verschillen ongetwijfeld nog duidelijker hoorbaar zijn.
Weinig kabelfabrikanten durven de verschillen tijdens shows te demonstreren. Dat AudioQuest wel het lef heeft om dat te doen geeft aan hoeveel vertrouwen ze hebben in hun kabels. Ongetwijfeld zal AudioQuest deze demonstratie ook aan consumenten gaan geven tijdens toekomstige shows en evenementen.
Als we -later dan gepland, na een dag vol indrukken- naar huis rijden, spreken we nog honderduit over de Moon MiND 180 en het verschil dat zoiets triviaals als een betere netwerkkabel blijkbaar kan maken. Ook audiorecensenten kunnen tijdens shows nog aangenaam verrast worden...en dan is het leuk te merken dat die verrassingen uit een redelijk betaalbare hoek komen.