De techniek die achter HomePlug zit heeft dus een uitdaging. De HomePlug PLC maakt gebruik van een modulatie techniek om een draaggolf op het elektriciteitsnetwerk te zetten. Deze draaggolf zit in de – brede- frequentieband van 1,6 tot 30MHz. Zenders en ontvangers die zijn aangesloten op het stroomnetwerk coderen en decoderen het te verzenden en te ontvangen signaal. Om de genoemde factoren die een negatieve invloed op het gegevensverkeer kunnen hebben te bestrijden maken PLC apparaten gebruik van foutcorrectie methoden, fout detectie technieken, het verweven van te transporteren gegevens en automatische herhaling van gegevens pakketjes. De exacte techniek is interessant, maar gaat wat te ver om hier in detail te beschrijven. In het kort komt het erop neer dat een gegevenspakketje ‘ingepakt’ wordt in een PLC pakketje.
Voorop komt een aantal bits met gegevens over de afzender, de ontvanger en of het pakketje deel is van een reeks bij elkaar horende pakketjes. Dan volgt de ‘echte’ te versturen informatie en als aflsuiter komt er weer een aantal bits met controle informatie. PLC maakt ook gebruik van technieken die ‘botsingen’ van pakketjes op het netwerk voorkomen. Een PLC apparaat kijkt voordat het gegevens op het netwerk zet eerst even op de verbindende kabel om te zien of er geen andere pakketjes langs komen. Pas als het even rustig is op het netwerk zal het apparaat zijn pakketjes op de kabel zetten. Zou dit mechanisme niet gebruikt worden, dan ontstaan er botsingen met als gevolg dat er opnieuw pakketjes verzonden moeten worden. Zo’n herverzending kan als een ‘hik’ worden gezien en in audio toepassingen als een plotselinge stilte of klik. Zover de zaken die de software oplost.
Â
Aan de elektrische kant willen we niets met de ‘enge’ 230 volt te maken hebben op onze gevoelige apparatuur. Dat wil niemand en dus zijn alle stroomkringen goed gescheiden en is het onmogelijk om per ongeluk 230 volt op je netwerk apparatuur te krijgen.
Devolo is de grootste aanbieder van PLC apparatuur en zij noemen de techniek dLAN. De Devolo dLAN adapters zien er ook echt uit als adapters. Afhankelijk van het type is het een stekkerblok dat je in een stopcontacts steekt met aan de onderkant een RJ45 aansluiting voor een Ethernet kabel naar de computer of geluidsapparatuur. Sommige modellen hebben een geintegreerde contactdoos zodat er geen stopcontact verloren gaat. Het meest luxe model dLAN 200 AVSmart+ heeft een LCD schermpje om status informatie weer te geven en heeft bovendien geen computer nodig om de configuratie in te stellen. Naast het luxe model is er de dLAN 200 AVpro WP en deze heeft tevens een ingebouwd netfilter.