HI-VISIT

Aangescherpt

Maar hoe zit het nu werkelijk? Waarom is er op deze luchthaven geen deugdelijke tour mogelijk? Waarom wordt de videofilmer op deze manier bedonderd? Het is simpel: men moest wat. Want sinds dat de terroristische aanslagen op 11 september 2001 de wereld een gevoelige klap hebben toegebracht, heeft Schiphol de veiligheidseisen streng aangescherpt. Gevolg is geweest dat de wel geschikte tour die voor deze dramatische gebeurtenis nog gemaakt kon worden, werd geschrapt. Je ging toen met een touringcar daadwerkelijk de terreinen op waar onder meer passagiers- en vrachtvliegtuigen staan. Je kon de piloten in de cockpit zien zitten, zware ladingen op pallets het bagageruim in zien schuiven en andere gebeurtenissen op zeer korte afstand volgen. Met commentaar van de chauffeur was het genieten van wat je te zien kreeg. Weliswaar kon je de touringcar niet verlaten en moest je door de ruiten heen filmen, toch was het mogelijk om geslaagde opnamen maken. Iets dat bij ‘Schiphol Behind the Scenes’ in zijn geheel niet mogelijk is gebleken. Die naam dekt de lading met een dikke onvoldoende tegen een veel te hoge prijs. Niet ‘inchecken’ dus bij de balie op Schiphol Plaza waar je de kaartjes kunt kopen.

De te maken opnamen van het interieur van een Boeing 747 (waaronder de cockpit) geldt als het hoogtepunt in Aviodrome!

Aviodrome
Wil je vliegtuigen zien die niet meer in bedrijf zijn, ga dan naar Aviodrome op luchthaven Lelystad (Pelikaanweg 50). Daar staat een Boeing 747 van de KLM die je vanbinnen en vanbuiten kunt filmen. Doe dat op een rustig moment zodat er geen rijen mensen voor de lens staan. Toegegeven, het is niet het nieuwste model dat er staat, maar je komt met de camera in ruimtes die je normaal niet te zien krijgt. Denk hierbij aan de Business Class, het vrachtruim en de keuken. Met een lengte van 70 meter en een breedte van bijna 60 meter kun je worden rondgeleid door een medewerker die je informatie zal verstrekken die nodig is om in de beelden te verwerken. Vrij rondlopen mag natuurlijk ook. Bijna net zo leuk is het oude Schipholgebouw. Het is een replica van het stationsgebouw op Schiphol dat in 1928 speciaal voor de Olympische Spelen in Nederland werd gebouwd. De toegang tot Aviodrome bedraagt voor een volwassene € 16,50.

Geen hoogtevrees
Meerdere ‘stille’ vliegtuigen vind je in het Nationaal Militair Museum (Soesterberg). De opening van dit museum is dit najaar. Het is een samenvoeging van het Legermuseum (Delft) en het Militaire Luchtvaart Museum (Soesterberg). Of ga naar het Vliegend Museum Seppe (Bosschenhoofd), Aero Piet Smedts (Baarlo), deze verzamelaar ontvangt je op afspraak en het Museum Vliegveld Deelen (Arnhem/Deelen). Wil je wat verder weg, neem in dat geval vooral een kijkje bij het Technik Museum Speyer (Speyer, Duitsland). Absoluut de moeite waard! Ook hier vind je onder meer een Boeing 747 waar je volop beelden van kunt maken. Het is er eentje van Lufthansa die op een zeer creatieve wijze is neergezet. Je moet voor het betreden ervan geen hoogtevrees hebben! En het Brussels Air Museum (Brussel) biedt eveneens een uitgebreid scala aan vliegtuigen in een passende ambiance.



FILMTIP 1
Vliegtuigen in actie film je het beste op het terrein naast een groot fastfoodrestaurant aan de Loevesteinse Randweg 200 (ten oosten van P3) in de Haarlemmermeer. Hier ligt de Buitenveldertbaan. In de drukke uren landt of vertrekt er elke drie minuten een vliegtuig. Informeer van tevoren wel even of er op jouw momenten op deze baan gevlogen wordt.

FILMTIP 2
Schakel de mogelijkheid om digitaal in te zoomen uit. Het draagt niet bij aan een verbetering van de beeldkwaliteit. Het ‘blaast’ de pixels slechts op.






EDITORS' CHOICE