NIEUWS

Showroom interieur en automatisering

Alle intelligentie van het systeem - het ‘KNX-brein’ - bevindt zich in de technische ruimte van de woning, onttrokken aan het oog. Hier is het een geruisloos komen en gaan van signalen tussen de apparaten en het centrale systeem. Hoewel de bewoners niks op hebben met deze ruimte, zijn ze wel enthousiast over wat er achter de gesloten deur allemaal voor hen wordt geregeld. Van den Kommer is zelfs zo enthousiast, dat hij nu in al zijn projecten bij luxe woningen ook een advies voor KNX-woningautomatisering meeneemt. Hij is zelfs een samenwerking aan gegaan met KNX-specialist Elektropartners. In de nieuwe showroom van de architect zullen ook verschillende mogelijkheden van KNX te zien zijn. In een trendy en stijlvol interieur kan men zo beleven wat woningautomatisering toevoegt aan het huiselijk genot.



KNX maakt huiselijk leven aangenamer
Piet-Jan van den Kommer: “Gemak, comfort en functionaliteit staan in mijn ontwerpen altijd centraal; de KNX-woningautomatisering gaat uit van diezelfde uitgangspunten. Wat dat betreft passen we goed bij elkaar. Daarnaast vind ik dat we in deze tijden van ongekende technische mogelijkheden daar ook vooral gebruik van moeten maken. Er kan zo veel meer dan we denken, vooral nu we allemaal wel een smartphone of tablet hebben en daar graag van alles op doen. Waarom dan ook niet de installaties bedienen? Het maakt ons huiselijk leven zoveel aangenamer.” Zo noemt de architect de standaard verlichtingscènes voor ‘dineren’ of ‘thuis komen’. In plaats van alle lampen af te lopen en ze in de gewenste stand te zetten, gaat alles nu vanzelf. En vindt mevrouw Van den Kommer dat de eettafellamp tijdens het eten best wat feller kan, dan toetst ze dat in slechts enkele eenvoudige stappen in op de iPad: van 10 naar 15% dimwaarde. Sommige dingen doen de bewoners nog altijd liever zelf. “Het bad vol laten lopen of de gordijnen dicht doen, dat hoeft voor mij niet. Het is wel zo ‘romantisch’ om dat zelf te doen. Maar dat ik op afstand de verwarming kan instellen of op de camerabeelden kan zien of er niet ergens brand is als het ineens erg warm wordt, dat vind ik prettig. Het gaat voor mij vooral om comfort en veiligheid.” Hoewel hij overtuigd is van het nut en de mogelijkheden van KNX woningautomatisering, geeft Van den Kommer het advies om daarin niet door te slaan. “Maak bedieningen en scenes vooral niet ingewikkelder dan nodig is. Soms kun je te ver gaan, wetende hoeveel mogelijkheden er zijn, maar houd het bijvoorbeeld bij drie voorkeursscènes en beperk het aantal benodigde handelingen om iets te kunnen veranderen. Met te veel complexiteit, lever je weer een stuk gemak in.”



Slimme schakelaars
Voor iemand die zo bezig is met stijlvolle en harmonieuze interieurinrichting, heeft hij vast ook een specifieke mening als het om tasters en ruimtecontrollers gaat. “Er is een enorm brede keuze in KNX-wandtasters, voor elk interieur is er wel een passende serie. Zelf hebben we voor rvs gekozen, met een stoere vormgeving. Natuurlijk zijn ze in algemene zin chiquer en geavanceerder dan de ouderwetse ‘domme’ schakelaars, maar ook die hebben hun charme vind ik. Net als drie-aderige kabels, zullen ook die echter snel gaan verdwijnen denk ik.”


EDITORS' CHOICE