REVIEWQuadraspire

Luisteren

Mede doordat ik nog nooit eerder een Quadraspire rack heb beluisterd, ben ik vooral zeer benieuwd wat de eigen signatuur van dit merk op de weergave zelf zal zijn. In een afzonderlijk gedeelte van hun enorme showroom, is door importeur Latham een zeer verantwoorde opstelling gemaakt. Buiten een standaard Q4 Evo rack, staan hier ook een Q4 Evo rack met Brons upgrade en een X Reference broederlijk naast elkaar opgesteld. Ook de weergaveketen is boven iedere twijfel verheven en bestaat naast de indrukwekkend goede Naim Ovator S800 luidsprekers, uit een NAC 252 voorversterker met SuperCap voeding en de nieuwe NAP 250 DR eindversterker. Terwijl de al eerder genoemde apparatuur in het X Reference rack staat opgesteld, is voor de uiteindelijke vergelijking van twee bronnen gebruik gemaakt. Enerzijds is dat een Naim NDX netwerkspeler, terwijl de ‘mechanische kant’ door een instap CD5si CD speler wordt verzorgd. Hoewel op zich twee uitersten qua prijs en plaatsing binnen het Naim gamma (alle andere CD spelers waren op dat moment uitgeleend voor demo doeleinden), maakt het voor de rest maar weinig uit. Vooral omdat de rest van deze keten van dermate hoog niveau is, dat ieder optredend verschil gemakkelijk kan worden gedetecteerd.

Quadraspire X Reference

Voordat we beginnen met het ‘echte werk, is het eerst zaak om te wennen aan de set en luisterruimte. Ondanks dat de Naim NDX streamer bovenop het standaard instap Q4 Evo rack staat, ben ik eigenlijk al na 15 seconden ‘helemaal weg’. Want meteen al vanaf het allereerste moment blijkt het samengestelde systeem als één prachtig sluitend geheel te klinken. Een samenspel waarbij de complete muzikale boodschap in al zijn grandeur overkomt en dit keer werkelijk niets in negatieve zin afleidt. Dan wordt het spannend, want door enkel de NDX één rack verder te tillen komt hij op een Q4 Evo met het nieuwe Brons upgrade plateau te staan. Terwijl zowel Rowan Dernee van Latham als Alester nu toch een tikje gespannen ogen, blijkt al na de eerste paar seconden een duidelijk waarneembare verandering in de weergave plaats te vinden. Met name het stereobeeld waarin het muzikale gebeuren plaatsvindt, wordt meteen aanzienlijk groter, luchtiger en losser en er is duidelijk meer inner detail en verfijning waarneembaar. Toch is het echter vooral de overtuigende wijze waarop fantoomgeluiden (geluiden die eigenlijk niets met de opname te maken hebben zoals bijvoorbeeld metro, verkeer, vogels, dichtslaan van een deur), ineens afzonderlijk in het totaalgeheel en buiten de weergevers waarneembaar zijn, die indruk op mij maken en doen beseffen dat hier daadwerkelijk van een echte upgrade sprake is.

Quadraspire X Reference

Dan volgt de stap naar het X Reference rack en wederom neem ik soortgelijke verschillen waar. Dus een presentatie die nog ongedwongener en meer plastisch qua presentatie overkomt. Dit gekoppeld aan een nog grotere 3D presentatie en fantoomgeluiden die nu zo los van de weergegeven muziek worden gepresenteerd dat het hifi formaat helemaal wordt verlaten. Voor mij behoort dit type weergave bij het ideaal. Vooral omdat je geluid in werkelijkheid op eenzelfde wijze waarneemt. Toch zijn er nu ook een tweetal extra aspecten bijgekomen. Als eerste is de weergave op een aanstekelijke manier spannender en meer overtuigend geworden. Dit heeft enerzijds te maken met de zeer natuurlijke en kloppende tonale balans in combinatie met een perfect realistische timing (niets ervaar je als te langzaam of te snel). Het tweede aspect is de wijze waarop de muzikale energie op de luisteraar wordt overgebracht. Je ervaart meer fysieke impact en kracht, maar het is ook een bijna achteloze en ongedwongen presentatie die nooit en te nimmer onprettig drukkend overkomt. Een weergave waar je urenlang naar kunt luisteren en waarbij je heel snel de techniek vergeet.

Quadraspire X Reference

Wanneer als laatste de CD5si het stokje overneemt, blijken niet verwonderlijk de verschillen bij alle drie de opstellingen in eenzelfde richting te liggen als met de netwerkspeler. Wel worden de onderlinge eigenschappen zoals verwacht bij een mechanisch medium nog wat duidelijker en meer uitgesproken geportretteerd. Waar de standaard Q4 Evo nu al prachtig klinkt, is de Brons upgrade echt een forse stap beter. Terwijl de weergave bij het X Reference rack nu bijna buitenaardse proporties aanneemt. Toch blijft het verrassend dat zelfs bij een netwerkspeler die geen bewegende onderdelen bezit, de onderlinge verschillen en verbeteringen nog steeds zo goed hoorbaar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE