Vivid B1 Decade Limited Edition - de presentatie

Jan de Jeu | 12 november 2015 | Vivid Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 04 november 2015

Inmiddels zijn alle genode gasten gearriveerd en kan er een aanvang worden gemaakt met de presentatie. Ik stap de luisterruimte binnen en sta oog in oog met de in Ferrari-rood uitgevoerde ovaal gevormde luidsprekers. Voor die vorm is zeker niet uitsluitend gekozen vanuit een esthetisch standpunt, zoals Dickie later ook toe zal lichten. Juist door de ronde vormen wordt het afstraalkarakter verbeterd en is er minder sprake van een specifieke begrensde hotspot waar de weergave optimaal is.



Ik vind een plek op de achterste rij, wetende dat dit niet de meest optimale luisterpositie is. Rik introduceert Laurens Dickie en laatstgenoemde blijkt een begenadigd spreker te zijn die niet alleen met kennis van zaken, – hij is per slot van rekening een engineer – maar ook met een aanstekelijk enthousiasme, op humorrijke wijze zijn verhaal vertelt. Met enige regelmaat wordt zijn relaas onderbroken door muziekselecties uit uiteenlopende muziekgenres.



Dickie gaat uitvoerig in op de geschiedenis van Vivid Audio, de opbouw van de luidsprekerunits, de ontkoppeling van de units door rubber o-rings, de opheffing van reactionaire krachten door toepassing van de trekstang tussen de beide bas weergevers etc. De werking van en o-ring demonstreert hij heel effectief met behulp van een kleine speeldoos. In eerste instantie koppelt hij die aan één van de kasten waarin tegen de zijmuur van de luisterruimte audio componenten zijn opgesteld. Vervolgens laat hij het verschil horen wanneer er een o-ring tussen speeldoosje en kastplank wordt geschoven; de vervorming verdwijnt. Hij laat alle ruimte open voor vragen en enkele aanwezigen maken daadwerkelijk gebruik van deze mogelijkheid. De twee uren vliegen voorbij.


EDITORS' CHOICE