Vanaf de NAS speelt Jonathan Wilsons album Gentle Spirit via de Sonica-streamer. De Sonica DAC creëert wederom een fraaie stage en de dromerige vocalen van de artiest komen mooi diep de luisterruimte in. Meer nog dan vanaf de Bluesound NODE 2, wordt een mooi driedimensionaal geluidsbeeld neergezet en de lichte betoning van het sublaag en middengebied komt prettig op me over. Daarnaast weet de Oppo vooral akoestische instrumenten erg mooi en realistisch neer te zetten. Warm is de weergave niet, de Sonica DAC houdt het midden tussen dynamisch en analytisch.
Het in DSD  door Channel Classics uitgebrachte album Tchaikovsky – Symphony no.4 in F minor, Op. 36 Romeo and Juliet Overture uitgevoerd door het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivan Fischer herbergt veel finesse. De Sonica DAC laat dan ook alle aspecten van de muziek horen, maar komt wat minder verfijnd op me over dan ik me van deze opname kan heugen. Daar staat tegenover dat de weergave over de Oppo prima overweg kan met de grote dynamische verschillen in de muziek, resulterend in een droge en niet vermoeiende weergave.
Via de Bluesound-streamer kies ik wat ongewoner werk. Het album Help! Help! van Mark Lohman onder het pseudoniem Moon Moon Moon uit heeft gebracht bevat wonderlijke, zelfs sprookjesachtige Indiefolk en is het ontdekken meer dan waard. Soms expres voorzien van een lo-fi karakter en aangevuld met samples en akoestische instrumenten weet Lohman de spanning er goed in te houden. De track Believing In Nessie is daar een mooi voorbeeld van. Vergeleken met de DAC die de Bluesound bezit, vergroot de Sonica DAC de stage die wordt neergezet. De nachtelijke geluiden die de track sieren worden fraai om de instrumenten en de vocalen geplaatst en hoewel er op de track niet al teveel laaginformatie aanwezig is, geeft de Sonica DAC de schaarse hoeveelheid bas strak door.
Als audiofiele tegenhanger van bovenstaand album kies ik de werkelijk prachtige track Song Of Ruth, afkomstig van het album Cantando van het Bobo Stenson Trio. Componist en pianist Stenson vermengt jazz op innemende wijze met klassieke invloeden en dit nummer wordt omlijst door het geluid van een contrabas en enerverend slagwerk. De piano wordt natuurlijk door de DAC neergezet, het geheel heeft een fraaie transparantie en zelfs de soms scherpe percussie wordt door de Oppo heel fraai en open weergegeven. Van scherpte is geen enkele sprake, wel van enorm veel snelheid en een voor deze prijsklasse prima mate van verfijning.
Oppo Sonica DAC: conclusieÂ
Oppo gooit hoge ogen met de Sonica DAC. Voor de prijs van net geen duizend euro krijgt de consument een enorme veelzijdigheid in huis, waarbij met in principe niet meer hoeft te kijken naar een losse streamer. De weergave is prettig, open en dynamisch. Waarbij wel gemeld moet worden dat het hoog af en toe wat grofstoffelijk is en een luxere DAC daar waarschijnlijk nog meer verfijning biedt.
Als streamer biedt de Sonica DAC flink wat mogelijkheden. De Sonica-app is overzichtelijk, maar kan her en der nog wel wat verfijning gebruiken en legt het af bij de meer gevestigde streamingmerken. Zeker wanneer hij wordt vergeleken met apps van bijvoorbeeld Bluesound. Daarnaast had het Oppo netjes gestaan om de bronkeuze via de app uit te breiden met alle ingangen, want wie van streaming audio naar bijvoorbeeld digitaal in wil omschakelen moet naar het apparaat toelopen. Bij mij werkte de DLNA-streamingfunctie prima, hoewel wat trager en heel af en toe zorgde overschakelen tussen bronnen via de app voor een foutmelding (Device not ready). Een ontwikkelingstaak die eigenlijk al voor het uitbrengen van de Sonica DAC af had moeten zijn, is gapless playback. Ongewenste pauzes tussen tracks zijn gewoon niet meer van deze tijd. Net als het ontbreken van MQA-ondersteuning, dat een extra pluspunt is. Oppo staat er gelukkig wel om bekend niet stil te staan met het doorontwikkelen van hun eigen software, dus het is te verwachten dat deze issues in de toekomst verholpen zullen worden middels een firmware update.
Wie een (voor-)versterker met een gebalanceerde ingang bezit, kan genieten van de fraaiste weergave die de Sonica DAC te bieden heeft. Mits die versterker overweg kan met de wat hoge uitgangsspanning over XLR die deze Oppo levert, zoals de NAD M12 dat kan middels een aanpassing in de gain. Anders biedt de Bypass Mode geen extra pluspunt meer en moet het geluid getemperd worden met de volumeknop op de DAC. Het display is goed af te lezen, maar enkel binnen twee meter afstand.
Al met al slaat de Oppo Sonica DAC geen slecht figuur. Zeker niet wanneer men de geboden opties en de kwaliteit van de weergave afzet tegen de prijs. Het component is daarnaast zeer degelijk van ontwerp en constructie en wie het niet erg vindt om naar het audiomeubel te moeten lopen om van bron te wisselen heeft aan deze DAC een multifunctioneel apparaat dat prettig klinkt, met alle geboden resoluties.
Oppo Sonica DAC: 999 euro
Meer informatie: www.oppostore.nl