Technisch is er toch wel wat anders aan de Phantom Gold. Meteen hoorbaar is de overstap van een tweeter op basis van aluminium naar een uit titanium. We konden A/B-vergelijken tussen een Silver en een Gold, en het verschil is zeer merkbaar. De Gold klinkt ‘audiofieler’, meer in balans en onthuld meer detail in tracks. Het pianospel van Tigran Hamasyan op ‘An Ancient Observer’ is heel wat frisser op de Gold, zonder een verlies van het laag-midden waar de Phantom reeds zo goed in was. De midrange- en bassdrivers zijn immers nagenoeg onveranderd gebleven. Naar ons gevoel kent de nieuwe tweeter ook een bredere uitstraling, wat hem kamervullender maakt.
Aan versterkingszijde is er ook heel wat veranderd. De Gold krijgt ADHV2 mee, een update van Devialets versterkertechnologie die klasse A combineert met klasse D. ADHV bevat nu ook de DAC zelf, waar dat vroeger een discreet onderdeel van Texas Instruments was. Ten slotte heeft SAM – een technologie die de versterkerkarakteristieken afstemt op de eigenschappen van de speakers – voor de nieuwe Phantom een update gekregen.
Dit alles vertaalt zich in een actieve speaker die zoals gezegd toch wat anders klinkt dan de goedkopere Phantom-modellen. Anders en toch ook wel ‘beter’.
Devialet Phantom Gold: conclusie
Maar los van de vergelijking met het verleden, hoe klinkt de Phantom Gold zelf? Door de nieuwe tweeter is de Phantom Gold wat minder ‘commercieel’ getuned, al voelt de speaker zich heel goed met mainstreammuziek dat niet per se een verfijnde, meer gecomprimeerde productie kent. Popmuziek dat op een high-endinstallatie misschien niet zo goed zou klinken, komt wel aangenaam uit de Phantom Gold rollen. Zo maakte ‘Bitter End’ van Rag ‘n’ Bone Man voor het eerst echt indruk. Ook dancemuziek of hip-hop past wel heel goed bij deze speaker. ‘Geiger Counter/Radioactivity’ van het rerelease-album van Kraftwerk gaat uiteraard diep, maar de Phantom houdt tegelijkertijd de verschillende synthesizer-tracks helemaal gescheiden voor een strak, goed getimed resultaat met een heel wat punch. Wat wel opvalt is dat de Phantom Gold past goed uitbarst op een hogere volume. Luister je stil (of met de nachtmodus) dan heb je er weliswaar meer aan dan bij de Silver, dankzij die tweeter. Maar voor echte betrokkenheid zal je al gauw het volume boven stand 40 jagen. Of je buren daar gelukkig mee zijn, is een andere vraag.