Mijn naam is Piet, een muzikant en kunststudent met een grote liefde voor electronica en het geluk om de Philips PH805 te kunnen testen. Ik was al een tijdje op zoek naar een fijne draadloze hoofdtelefoon voor al mijn bezigheden zowel voor studie, werk en privé gelegenheden. Ik werk namelijk veel met geluid in mijn kunst en muziek, en ben daarnaast actief als fietsbezorger. In beide situaties is een hoofdtelefoon een handig hulpmiddel. Toen ik zag dat HIFI.NL thuistesters zocht voor deze nieuwe Philips heb ik meteen een mailtje gestuurd. Het leek mij een goede mogelijkheid om een techreview te schrijven én wellicht een fijne hoofdtelefoon te vinden. De review is gelukt. Of het een geschikte hoofdtelefoon is, dat ontdek je als je verder leest...
...of kijkt; want Piet maakte ook een video!
Algemene indruk
In een kleine doos komt de hoofdtelefoon binnen via de post. De donkerblauwe zijdezachte kartonnen verpakking voelt chique aan en vanuit de onderkant schuift de binnenste doos gemakkelijk naar buiten. Daarin gelegen ligt een grote zwarte etui met het patroon van een golfbal gemaakt van een stevig zacht afgewerkt kunststof. Aan de zijkant van het etui is een hengsel van stof gemaakt zodat je hem gemakkelijk ophangt of oppakt.
Eenmaal opengeritst blijkt de etui van binnen met een soort zachte fleecestof bedekt te zijn met daarin de zwarte kunststof hoofdtelefoon. Ook zit er een klein zakje aan de zijkant waarin een korte micro-usb kabel (voor opladen van de hoofdtelefoon), een 2,5 mm jack naar 3,5 mm jack audiokabel (voor apparaten zonder bluetooth), en een vliegtuigadapter zitten. Er is in de hoes nog ruimte genoeg voor een kleine mp3-speler zoals bijvoorbeeld een Sansa-clip+ zodat je ook je muziek veilig overal mee naartoe kunt nemen.
De hoofdtelefoon voelt licht aan in mijn handen en kraakt zachtjes als ik hem heen en weer beweeg. Als de grote oorschelpen uit- of inklappen klinkt een harde krak waarmee de oorschelpen in positie gaan staan. Het voelt allemaal wat plasticky en minder luxe dan de hoes. De oorkussens en gewatteerde rand daarentegen voelen luxe, zacht en glad aan. Eenmaal op mijn hoofd ben ik blij verrast van het comfort. De oorkussens rusten zachtjes rondom mijn oren en de speakers raken nergens mijn oorschelp. Ook de gewatteerde rand zit comfortabel boven op mijn hoofd.
De hoofdtelefoon lijkt strak genoeg te zitten om mee te gaan hardlopen, want zelfs als ik wild heen en weer schud blijft hij redelijk goed zitten. Alleen bij het headbangen kan hij afvallen. Maar behalve als u van headbangen houdt, verwacht ik niet dat dit een probleem zal zijn.
De hoofdtelefoon gaat gemakkelijk aan en uit door een paar seconden op een knop te drukken op de rechteroorschelp. Er klinkt een stem die “Power on” of “Power off” zegt, en een klein lampje gaat branden. Deze knop doet tevens dienst als pauzeknop (als je hem kort indrukt), als volgende/vorige nummer knop (als je hem kort naar links of recht schuift) of als doorspoelknop (als je hem lang naar links of rechts schuift).
Verbinden gaat eenvoudig via mobiel of laptop, en na de eerste verbinding verbindt de hoofdtelefoon automatisch met het laatste bluetooth apparaat waar hij mee verbonden was. Jammer genoeg herinnert de Philips zich maar één apparaat, waardoor je hem dus wel iedere keer opnieuw moet instellen als je meerdere bronnen gebruikt.
Audiokwaliteit
Met de hoofdtelefoon op mijn hoofd, mijn mobiel in de hand en zittend in een comfortabele stoel is het tijd om hem uitgebreid te gaan testen op geluidskwaliteit. Ik heb hierbij getest met een verbinding via de kabel om de beste geluidskwaliteit te krijgen. Via bluetooth werkt de hoofdtelefoon namelijk alleen met een SBC audio-codec die de geluidskwaliteit bij hoge kwaliteit audiobestanden wat naar beneden brengt. Het was fijn geweest als er ook ondersteuning was geweest voor aptX, wat voor betere kwaliteit van het geluid zorgt.
In eerste instantie test ik met elektronische muziek, van rustig tot dansbaar. Hoge noten klinken helder, het midden is neutraal en de bas klinkt strak en warm en overstemt de rest van de klanken niet.
De volgende muziekstijl was rock. Details waren goed hoorbaar, de bas leek soms wat aanwezig maar klonk nooit storend hard. Ruimtelijkheid van de instrumenten was erg goed. Dat is ook het geval bij klassieke muziek. Alleen in de lage tonen worden instrumenten nogal eens een mengelmoes, wat in contrast is met het midden en hoge segment waarin de ruimtelijkheid nog wel duidelijk hoorbaar is. Samenvattend klinkt de hoofdtelefoon warm en ruimtelijk waarbij klassieke muziek de warme bas de ruimtelijkheid mist van de hogere frequenties en daardoor snel een mengelmoes wordt. Het was fijn geweest als de hoofdtelefoon wat platter was afgesteld waarbij alle frequenties ongeveer op gelijk volume worden versterkt.
Noice cancellation en extra functies
Met Noise cancellation en bluetooth functies is de hoofdtelefoon meer dan een paar speakertjes op je hoofd. De rechteroorschelp dient als besturing voor alle functies. Ik neem ze even door.
Ambient sound
Door lichtjes met de vinger tegen de oorschelp te tikken geeft een stem aan dat ambient sound aanstaat. In deze stand versterken de vier noise cancelling microfoons je omgevingsgeluid zodat je je hoofdtelefoon niet hoeft af te zetten als iemand iets aan je vraagt. Dat werkt goed, maar enigszins langzaam. Ik had liever gezien dat de ambient sound functie sneller aan en uit gezet zou kunnen worden. Dat dit goed mogelijk is met een aanraakbare oorschelp toont Sony. Bij hun hoofdtelefoons wordt ambient sound aangezet door de oorschelp met de gehele hand te bedekken en gaat weer uit als je je hand ervan af haalt.
Noise cancellation
Door nog een keer met de vinger tegen de oorschelp aan te tikken wordt noise cancellation ingeschakeld, wat opnieuw 'omgeroepen' wordt door een stem. Door Philips wordt aangegeven dat de noise cancellation 95 procenet van het omgevingsgeluid zou moeten dempen. In de praktijk blijkt dit alleen zo te zijn voor de lage en middenfrequenties. Geluiden met een hogere frequentie, zoals stemmen, knarsende treinen en piepjes van electronische apparaten komen met gemak boven de noice cancelling uit. Erg storend is dat niet, omdat zonder de lage tonen de omgeving een stuk rustiger aanvoelt op de oren, maar in een kantoortuin kan het toch vervelend zijn de conversatie van je buurman te horen. Gelukkig heeft de hoofdtelefoon van zichzelf al een goede passieve noise cancelling wat betekent dat het materiaal van de hoofdtelefoon ook al behoorlijk wat geluid dempt.
Als noise cancelling aanstaat is een lichte ruis hoorbaar alsof het zachtjes om je heen regent. Overigens is dit iets wat ook bij duurdere hoofdtelefoons nog vaak hoorbaar is, het stoorde mij niet. Met muziek aan valt de ruis zelfs helemaal weg. Overigens werkt de noise cancellation niet geweldig als er wind is, omdat die vaak de microfoons dichtslaat waardoor er veel geruis te horen is. Daar hebben veel noise cancelling hoofdtelefoons last van.
Bellen
Als iemand je belt klik je op de aan-uitknop om op te nemen. Dit geldt ook voor het ophangen. De belfunctie werkt niet geweldig. In stille ruimtes zonder echo was ik goed te verstaan maar zodra ik mij in een rumoerige ruimte bevond zoals in een station of op straat moest ik hard praten om mij nog verstaanbaar te maken. Daarnaast sloeg vaak de wind in de microfoons waardoor er alleen nog geruis hoorbaar was aan de andere kant van de lijn.
Voice assistant
De hoofdtelefoon beschikt over de functie de voice assistant van je smartphone op te roepen. Als je je hand even tegen de zijkant aanhoudt, springt automatisch de standaard voice assistant van je mobiel aan. Zo kan je je mobiel vragen wat het weer is vandaag, en of je oom nou vandaag of morgen jarig is. Bij mij werkte deze functie niet helemaal naar behoren. Standaard ging mijn S-voice app aan van Samsung, die sterk verouderd is ten opzichte van bijvoorbeeld Siri, Google assistant en Cortana. Ik heb het proberen aan te passen, maar dat is mij uiteindelijk niet gelukt. Dit kan ook liggen aan mijn smartphone met een wat verouderde versie van Android. Ik heb het namelijk niet getest op andere apparaten. Het zou heel handig zijn als er een Philips-app was. En dat brengt ons bij het volgende punt.
Instellingen voor de hoofdtelefoon
De Philiphs PH805 bevat geen Android of Apple app om de hoofdtelefoon te personaliseren. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld Bose, Sony, Audio-Technica en JBL. Hierin valt de hoofdtelefoon wat tegen. Functies als een equalizer, noise cancelling level, batterijpercentage, voice assistant setup en software updates waren heel handig geweest om de functionaliteit van de hoofdtelefoon te verbeteren. Maar voor deze prijs is dat wel te vergeven.
Batterijduur
Philips geeft aan dat de hoofdtelefoon zo’n 25 uur (met NC) of 30 uur (zonder NC) meegaat. In mijn ervaring klopte dit aardig. Het is mij niet overkomen dat het geluid plotseling wegviel. Het is alleen jammer dat het niet mogelijk is het batterijpercentage te zien op een Android telefoon. Op iPhones is er wel de mogelijkheid het batterijpercentage te checken. Het zou wellicht een goed idee zijn om de hoofdtelefoonstem het batterijpercentage voor te laten lezen, zodat je weet wanneer de hoofdtelefoon opgeladen moet worden. Dit is bij bijvoorbeeld Sony het geval. Het opladen gaat overigens erg snel. In 15 minuten oplaadtijd kan je al weer 6 uur luisteren via bluetooth. En mocht de accu er onverhoopt toch mee ophouden, dan kun je altijd nog via de meegeleverde audiokabel verder luisteren.
Conclusie
In samenvatting is de Philips PH805 een comfortabele hoofdtelefoon met midrange kwaliteit noise cancelling, een lange accuduur, een warm geluid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het was fijn geweest als er meer personalisatie mogelijk was, maar voor deze prijsklasse is dat misschien ook niet te verwachten. Ik raad de hoofdtelefoon aan als je voor een scherpe prijs een fijne multifunctionele noise cancelling hoofdtelefoon zoekt die lang meegaat en comfortabel op je hoofd zit.
Piet's plus- en minpunten
+ Comfortabel
+ Lange batterijduur
+ Goede prijs/kwaliteit
+ Stevige beschermhoes met alle benodigde kabels
+ Gedetailleerd warm geluid
- Hoofdtelefoon voelt wat krakemikkig aan
- Geen personalisatie door het gemis van een app
- Geluid mag wat platter afgesteld worden
- Noice cancelling kan beter
- Geen ondersteuning aptX