REVIEWOptoma

De review van Ruwan

Redactie Hifi.nl | 08 augustus 2021 | Optoma

Mijn naam is Ruwan Claessen, en ik ben een enorme liefhebber van audio en video, specifiek natuurlijk home audio en video. Dat heeft me altijd al gefascineerd. Momenteel in bezit van een 65 inch plasma scherm, maar ben altijd in voor een mooier en groter beeld. Daarom had de actie van HIFI.NL mijn interesse gewekt omdat ik op het moment op zoek ben naar een goede vervanger voor dit plasma scherm.

Je kunt wel zeggen dat films kijken een hobby van me is en dat ik goed beeld en geluid erg waardeer. Zelf heb ik enkel ervaring met diverse CRT breedbeeld tv’s en plasmaschermen. Projectie heb ik ook altijd interessant gevonden maar vanwege de plaatsing van het apparaat was een tv de betere keus voor me. Ik ben benieuwd of een projector een waardig alternatief is voor m’n huidige tv. De Optoma CinemaX P2 had mijn interesse, net als andere UST projectoren. Ik ben gecharmeerd van het idee dat je een projector hebt, die je op een tafel zet, waar de tv zou hebben gestaan, en vanuit daar een prachtig groot beeld op een scherm kan toveren.

Optoma CinemaX P2: algemene indruk

De eerste indruk op het moment dat ik de doos openmaakte was prima. Wat kun je ervan zeggen; het betreft een apparaat, in een kartonnen doos omwikkeld met folie welke werd klemgezet door middel van twee piepschuimachtige houders om het apparaat stevig en veilig te kunnen vervoeren.

Het apparaat zelf, eenmaal uit de verpakking, is verrassend groot. Dat is maar een relatief begrip, maar het oogt indrukwekkend. Het is een wit toestel met aan de voorkant een stoffen gril waar de luidsprekers in zitten. Het heeft een minimalistisch design, niet veel knoppen zijn er te vinden. Slechts eentje, en dat is de aan-uit knop. Ook bijgeleverd is een puntgave, eenvoudige metalen afstandsbediening. Ik ben zeer te spreken over deze afstandsbediening, en voornamelijk het formaat en de afwerking. Het apparaat ligt prima in de hand en het voelt solide aan. Dit vind ik echt te waarderen. 

Kijken we weer naar de projector, dan vinden we in het midden de lens. Deze techniek zorgt ervoor dat je op een relatief korte afstand een groot beeld op de muur kan toveren. Het is goed om te weten dat ik zelf de tv voor het raam heb geplaatst. Idealiter had ik het apparaat gezet op de plek van mijn tv. Echter gezien er een raam achter zit, kan daarop niet geprojecteerd worden. Daarom heb ik ervoor gekozen om het apparaat te testen op een zijmuur. Verre van ideaal maar het geeft een idee hoe groot je kunt projecteren.

De plaatsing vereist even wat geduld want bij een minst geringe verplaatsing heeft dit direct invloed op de geometrie van het beeld. En nogmaals, de plek waarop ik heb getest, is verre van ideaal, maar ook al zou je hem voor een projectiescherm zetten, dan is het goed om extra aandacht te geven aan de plaatsing van het apparaat. De voetjes onder de projector kunnen je helpen om het apparaat recht te zetten.

Aansluiten en aan de slag! 

Het is erg gaaf om een groot beeld met gemak op de muur te toveren, dat valt me niets tegen. De boel is aangesloten via een pc middels de HDMI kabel (1.4). Dus de maximale resolutie die ik heb kunnen testen was dan ook 1080P. Ondanks dat het apparaat 4K gecertificeerd is, dat wil zeggen, het apparaat is geen echte 4K (native) maar door middel van pixel shifting zou het 4K benaderen. Ik heb zelf geen referentiemateriaal van échte 4K en pseudo 4K. Ben zelf van mening dat native x resolutie altijd beter is dan een benadering. Maar wellicht dat het niet zichtbaar is. Hoe dan ook, het is een prima beeld om ernaar te kijken. 

Noot van de fabrikant met betrekking tot 4K Native
Dit is uiteraard mogelijk, alleen gezien de prijs van de chip zorgt dit voor een volledig ander prijssegment. Er zijn slechts enkele merken die de native chip gebruiken. Daarnaast gebruikt Optoma een techniek waardoor je 8.1 mio pixels krijgt. Wat nog altijd 2x zoveel is als de meeste concurrenten. Extra info online.

Ik wilde ook 3D uitproberen, gezien die optie er ook is. Dat bleek nog een proces werkend te krijgen. Het apparaat herkent wel het 3D-signaal, maar mijn active shutter brillen pikken het niet op.

Het design tot slot vind ik prima. Het past goed in een interieur. Neemt weinig ruimte in beslag ten opzichte van een tv, en fungeert bovendien als een bluetooth soundbar.

Beeld- (en audio-) kwaliteit 

Voor zover mogelijk, heb ik diverse bronnen (op pc) getest. Tevens heb ik er een dvd-speler op aangesloten. Op een groter beeld merk je, dat wanneer je een dvd kijkt, je wel de artefacten ziet van het dvd-medium. Dat ligt overigens niet aan de Optoma, maar aan de bron. 1080P materiaal ziet er prima, scherp en kleurrijk uit. Daarnaast is je beeldformaat een flink stuk groter dan een gemiddelde LCD tv.

De verschillende beeldinstellingen presets zijn aanwezig, waarbij ik met name de Cinema stand gebruikt hebt. De kleuren heb ik wat naar beneden geschroefd gezien het rood in mijn optiek té rood was. Dit kan ook te maken hebben dat ik op een muur projecteer in plaats van een projectiescherm, wat uiteraard goed is om te weten. Via een projectiescherm zal deze projector waarschijnlijk een beter beeld opleveren dan op een witte muur. Sowieso zijn projectieschermen, ook in de bioscoop, nooit echt wit natuurlijk.

Daarnaast valt me op dat de zwart waardes niet diepzwart zijn. Dat komt omdat de projector, ook als helderheid en contrast naar beneden zijn geschroefd, nog steeds licht op de muur projecteert. Daardoor oogt het beeld minder dynamisch dan wat ik verwacht had. Nu had ik altijd begrepen dat projecteren het best tot z’n recht komt in een donkere ruimte maar op de een of andere manier is het zwart té grijs, wat wel een beetje afbreuk doet. Ik heb dit getest in een volledig verduisterde ruimte. Mogelijk speelde ook hier de witte muur weer een rol? Neem bijvoorbeeld The Haunting (1999). Het beeld oog zeer scherp en wordt zeker detailrijk weergegeven. Echter merk ik op dat het zwart niet echt zwart is, en daar een wat grijze waas aanwezig is. 

Noot van de fabrikant met betrekking tot de zwartwaarde
Omdat de techniek bij plasma volledig anders is, is de zwartwaarde niet met elkaar te vergelijken . Als de cel namelijk van plasma uit is, is deze inderdaad volledig zwart. Vandaar dat plasma ook zo’n hoog contrast heeft.

De luidspreker die je kunt gebruiker als bluetooth speaker, vind ik een prima optie. Omdat de Optoma echt een design object is, kun je de projector ook gebruiken als streaming apparaat. Je kunt via je laptop of telefoon gewoon je muziek/podcast afspelen. Het geluid is goed genoeg. Niets bijzonders want de bassen zijn logischerwijs niet al te aanwezig, maar het geheel is wel gewoon duidelijk en doet wat het moet doen. Verwacht geen bombastisch geluid maar het is een flink stuk beter dan het geluid van je telefoon of laptop. En wanneer ik dan gewoon muziek afspeel via de laptop of podcasts luister, dan vind ik het geluid een stukje dynamischer klinken dan op de laptop. Het geheel klinkt wat dieper en dan merk je wel dat je te maken hebt met wat betere luidsprekers. Uiteindelijk zal een oplossing zoals deze P2 ook vooral gebruikt worden met losse luidsprekers. 

Voor wat betreft de applicaties die erop staan, welke minimalistisch zijn, heb ik wat YouTube clips weten af te spelen via de interne software van de projector. Het geluid hiervan wordt een stuk ruimtelijker via de projector als je bijvoorbeeld de YouTube applicatie gebruikt. Het viel me op dat ik een soort van geluidsbeeld kreeg wat me meer omringt qua geluid en dat had ik niet verwacht zo uit deze kleinere luidsprekers. Dus wat mij betreft zijn het wel echt prima luidsprekers voor interne content.

Als we het dan toch over de interne software hebben, qua menu en structuur is het vrij eenvoudig. De instellingen zijn gewoon overzichtelijk. Je kunt het menu op verschillende plekken zetten wat handig kan zijn. Je kunt je gebruikelijke beeldinstellingen aanpassen. Een van de opties is bewegingscompensatie welke goed werkt zonder enige zichtbare artefacten. Je zet deze functie uiteraard uit bij het kijken van films. Wel voelt de software, zodra je de applicaties zoals YouTube gaat gebruiken, wat traag en heeft het apparaat te weinig rekenkracht om dat af te spelen in 4K-content, zo lijkt het. Dus ik zou adviseren het apparaat enkel te gebruiken met een externe bron apparaat zoals een pc, dvd- of blu-rayspeler, en het hoofdmenu verder links laten liggen.

Conclusie 

De projector is een prima vervanger voor een televisie, waarmee je bovendien een veel groter beeld kunt bereiken dan met een standaard lcd tv. Het apparaat zelf is mooi vormgegeven en heeft als hele handige functie dat het ook kan fungeren als bluetooth speaker.

Groot voordeel is dat het beeld helder oogt, mooie kleuren weergeeft en fijn is met bewegings-compensatie. Uitdagingen zijn de wat tragere apps zoals Youtube en de relatief langere opstarttijd. Daarnaast is het zwart niet diepzwart maar grijzig. Dat kan natuurlijk te maken hebben omdat ik projecteer op een witte muur, maar opvallend is het wel.

Voor de rest ziet de afstandsbediening er zeer sjiek uit omdat het gemaakt is van metaal. Het apparaat is minimalistisch van design en kan enigszins discreet worden geplaatst op een kastje.

Onder de streep ben ik redelijk enthousiast over de projector gezien het plaatje je eruit kan halen. Ik denk dat er nog wel wat verbeteringen te behalen vallen, met name in de zwartweergave. Voor de rest zou het fijn zijn geweest als je ook native 4K zou hebben in plaats van pixel shifting en al die trucages die er gebruikt worden. Voor het serieuzere home theater-werk twijfel ik, maar als je een prima beeld wil hebben met een reusachtig formaat vanaf een apparaat dat enigszins discreet verwerkt is, dan zou ik deze projector wel aanbevelen.

Het apparaat scoort zeker voldoende, maar eerlijk is eerlijk, dit is m’n eerste projector die ik zelf heb mogen testen en voor het bedrag wat je er neer voor legt, mag je wat verwachten. In projectorland is dat wat anders dan ik zou aannemen. Goede zwartweergaves en native 4K bijvoorbeeld. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, behoud ik daarom liever m’n plasma tv, ook al is het beeldformaat een stukje kleiner. De kleurweergave en vooral de zwartwaardes zijn daarin beter, en kwaliteit heeft voor mij prioriteit over kwantiteit.

Noot van de fabrikant ter afsluiting
Na het lezen van deze review was er gelegenheid om Ruwan te spreken over zijn ervaringen. Het leuke telefoongesprek heeft bijna een uur geduurd, waarbij er heel veel onderwerpen zijn besproken. Daarin gaf Ruwan aan dat hij weinig tot geen ervaring heeft met projectie. Waarbij zijn opmerkingen stuk voor stuk zijn besproken met extra uitleg en in sommige gevallen moeten er keuzes gemaakt worden door de fabrikant. Maar wat het gesprek daardoor des te interessanter maakte, is hoe hij naar dit segment kijkt. Uiteindelijk kiest hij niet voor de Optoma oplossing, tenzij dit product in een categorie komt van 1500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE