De spanning is inmiddels voldoende opgevoerd, de speler schreeuwt om een film. Via Universal Pictures Benelux heb ik een aantal discs ter beschikking gekregen die als referentie kunnen dienen. Ik kies voor een jaren tachtig klassieker met een Nederlands tintje te weten Basic Instinct . Wat direct opvalt nadat het schijfje in de lade is verdwenen, is dat de speler relatief veel geluid maakt bij het uitlezen. Een licht geratel en gerammel is duidelijk hoorbaar. Ook de tijd die het kost voordat het beginscherm van de film op het scherm verschijnt, is relatief lang. Zeker langer dan bij mijn eigen Panasonic DMP-BD30 het geval is.
Wanneer de LX71 eenmaal begonnen is met afspelen zijn er absoluut geen bijgeluiden meer te horen, ook niet van de aan de achterzijde geplaatste ventilator. Zodra er beeld op het scherm is ben je als kijker direct de lange opstarttijd van Blu Ray, van de LX71 in het bijzonder, vergeten. Het is indrukwekkend om te zien hoe een relatief gedateerde film er uit ziet op Blu Ray. Het beeld is, afgezien van de bewust soft focus opgenomen openingsscène, helder met mooie diepe kleuren. De scène waarin actrice Sharon Stone ondervraagd wordt, die destijds veel stof deed opwaaien, is werkelijk haarscherp. De broeierige sfeer wordt versterkt door de detaillering in het beeld, zoals de vele zweetdruppeltjes op het gezicht van de zwaarlijvige ondervrager.
Binnen mijn set-up is er op beeldgebied slechts een miniem verschil waar te nemen tussen de LX71 en mijn Panasonic DMP-BD30, welke als referentie dient. Op het gebied van geluidsweergave neemt de Pioneer LX71 echter een reuzenstap ten opzichte van de Panasonic. Via de analoge uitgangen klinkt het geluid helderder, opener en krachtiger. Alsof er een grauwsluier is weggevallen. Dit heeft natuurlijk mede te maken met de mogelijkheid de DTS HD soundtrack te beluisteren. Om het geluid nog wat beter te beoordelen pak ik een film uit de kast die ik daarvoor geschikter acht.
In 2006 kwam Miami Vice in de bioscopen. Deze spin off van de uitermate populaire jaren tachtig tv-serie heeft een heftige soundtrack. De scène waarin Sonny en Tubs met hun mede undercover agenten op volle snelheid in enorme speedboten over het water racen, doet de huiskamer op zijn grondvesten schudden. Het diepe gegrom van de gigantische V8 motoren klinkt en voelt zo levensecht dat ik de scène 3x achtereen bekijk, puur voor de kick! Bijna aan het einde van de film vindt een spectaculair vuurgevecht plaats. Ik ben blij dat ik destijds gekozen heb voor relatief grote surroundspeakers. De rondfluitende kogels en granaten denderen door de kamer en slaan met forse kracht achter de kijker in. Overschakelend naar de coaxiale uitgang van de speler in combinatie met de normale DTS track van de film maakt het duidelijk minder spectaculair. De impact van de surroundkanalen is minder, weg is de transparantie en openheid.
Vergelijkingen zijn gemakkelijk te maken omdat je met de `Tools` toets op de afstandbediening tijdens het kijken kunt wisselen tussen beide soundtracks. Om zeker te zijn dat de winst niet alleen gehaald wordt door de HD track switch ik tijdens het afspelen ook tussen digitale en analoge ingangen op de versterker. Zonder moeite is vast te stellen dat de interne decoders van de Pioneer beter op hun taak berekend zijn dan de exemplaren in de, inmiddels tweeëneenhalf jaar oude, surroundreceiver. Het gemis van het aanpassen van de delaytijden weegt niet op tegen de verbetering die analoog aansluiten van de speler oplevert. De resultaten blijven ook bij het bekijken van andere films overeind. Zowel Cliffhanger en The Mummy krijgen door het uitstekende geluid en extra dimensie. De scènes met het neerstortende vliegtuig en de enorme lawine in Cliffhanger zijn ronduit spectaculair en geven het gevoel er fysiek bij aanwezig te zijn. In The Mummy zit een scène die zich afspeelt aan een kade. Hierbij wordt kwistig gebruikt gemaakt van de surroundkanalen om de juiste ambiance te creëren. Door het kristalheldere geluid lukt dit uitstekend en ontbreekt alleen reuk als zintuig om je fysiek aanwezig te voelen aan de waterkant.