ARTIKEL

Het Medium:

Bjorn Mateijsen | 30 september 2004

DVD was een openbaring, maar sinds de introductie van het digitale medium zijn grote fabrikanten direct de eerste ontwerpen gaan bedenken voor een evolutionaire stap die de nieuwe standaard moet worden voor ‘High Definition’ DVD. Gedurende dit proces is een vurige strijd ontstaan tussen de ‘Advanced Optical Disc’ alliantie van Toshiba en NEC en het ‘Blu-Ray’ kamp van Philips, Sony en Matsushita en belangrijke PC-producenten als Dell en Hewlett Packard. Het officiële DVD Forum heeft inmiddels beslist aan wie de eer toekomt om met hun zegen HD-DVD te gaan produceren, namelijk de ‘Advanced Optical Disc’. Toch voelt ‘Blu-Ray’ zich nog niet uit het veld geslagen, immers zonder films nog steeds geen HD-DVD. De lobby-trein is inmiddels vertrokken en de grote filmstudio’s krijgen tijdens deze ‘roadshow’ de capaciteiten te zien van beide formaten.

Blu-Ray DiscLaten we eerst de verschillen op een rijtje zetten, zodat duidelijk wordt wat de technische gegevens zijn van beide formaten. Zowel ‘Blu-Ray’ als de ‘Advanced Optical Disc’ werken met een blauwe laser in plaats van de huidige rode laser die voor DVD wordt gebruikt. Deze vernieuwde lasertechniek heeft een korte golflengte, waardoor de data op de disc compacter kan worden opgeslagen. Het grote verschil zit echter in de diepte van de data opslaglaag. De ‘Blu-Ray’ disc heeft deze laag op slechts 0,1 mm van het oppervlak liggen, waardoor de opslagcapaciteit van de disc maar liefst 27 gigabyte per layer bedraagt, en dat is dus ongeveer 5 keer zoveel als een ‘single layer’ DVD. De ‘Advanced Optical Disc’ gebruikt daarentegen een opslaglaag op 0,6 mm diepte, zoals deze ook bij de huidige DVD het geval is. Het nadeel van deze techniek is dat deze disc slechts 15 GB per layer kan opslaan. Het productieproces hoeft voor de ‘Advanced Optical Disc’ niet opnieuw ingericht te worden in tegenstelling tot de ‘Blu-Ray’ techniek en dat is mede de grootste reden waarom het DVD Forum heeft gekozen voor ‘Advanced Optical Disc’.

Naast het productieproces zal tevens het compressiesysteem dat gebruikt gaat worden een belangrijke rol spelen. Bij de huidige DVD wordt gebruik gemaakt van MPEG-2. Er zijn echter efficiëntere systemen beschikbaar, waaronder ‘WMV-HD’ van Microsoft, dat op dit moment de kroon spant met het gebruikte ‘VC-9’ algoritme. Onlangs heeft het WMV HD formaat goedkeuring gekregen van het DVD Forum voor het coderen en decoderen van videobeelden in beide DVD-standaarden.

De keuze van het DVD Forum voor de ‘Advanced Optical Disc’ in samenwerking met de codec van Microsoft zal ondanks alles wellicht toch niet direct leiden tot het definitieve HD-DVD formaat. Zoals eerder aangegeven zal het ‘Blu-Ray’ kamp de strijd namleijk niet opgeven. Inmiddels hebben zij een HD-DVD recorder geïntroduceerd, terwijl Toshiba en NEC een alliantie hebben aangekondigd om een gelijkwaardige recorder pas in 2005 te introduceren. Dat beide partijen zo hard strijden om ‘de standaard’ is niet gek, er valt immers veel te verliezen voor beide HD allianties: vorig jaar alleen al werden er wereldwijd meer dan 60 miljoen DVD-spelers en -recorders verkocht.


EDITORS' CHOICE