REVIEWFunk Firm

Opstellen

Het opstellen van de Funk Vector is simpel, in feite hoef je slechts te zorgen dat de speler waterpas staat en dat de sorbothane voetjes exact in de meegeleverde rubber ringetjes vallen. Door het lage gewicht van de complete speler is het gebruik van de ringetjes echt noodzakelijk, anders schaatst de speler bij gebruik over de ondergrond, met alle kwalijke gevolgen van dien. Ook zorgen de ringetjes in combinatie met de voeten voor een optimale ontkoppeling. Wat rest is het aansluiten op het lichtnet middels de meegeleverde losse voeding en met de vaste interlink contact maken met de vM PHM3 phonotrap.

Funk Vector draaitafel

De rest van de gebruikte set bestaat uit een vM MA240/PA535 versterker combinatie en Audiovector S3 Signature speakers. Luidsprekerkabels zijn van Inakustik LS1002 en interlinks van Siltech type SQ88G5 Classic MKII. De digitale en analoge apparatuur beschikken beide over een eigen Inakustik verdeeldoos, aangesloten op een gescheiden stroomgroep, zodat vervuiling van de netstroom tot een absoluut minimum beperkt blijft. Aan alle voorwaarden is voldaan, tijd om een LP op het plateau te gaan leggen om de eerste luisterindrukken te gaan opdoen. Laten we hopen dat de inmiddels hooggespannen verwachtingen waargemaakt gaan worden.

Luisteren

Nadat de plaat op het plateau gelegd is wordt deze stevig aangedrukt met de meegeleverde (lichtgewicht) puck. De puck wordt op het spindle geschroefd, waarbij opvalt hoe lang gedraaid moet worden om een klemmende werking te krijgen. Vervolgens kan met de grote schakelaar voor het juiste toerental gekozen worden, toch wel een stuk gebruiksvriendelijker dan het omleggen van een snaar op een smal asje. Na het inschakelen is de Funk vrijwel direct op het juiste toerental en kan de naald van het Shelter element contact maken met de aanloopgroef.
Wetend dat de importeur een zwak heeft voor de muziek van Earth Wind & Fire besluit ik af te trappen met het album I Am met daarop het nummer Boogie Wonderland. Vanaf de eerste maat weet de Funk Vector me te pakken. Wat een swing, wat een ritme en wat een entertainment. Het gepresenteerde beeld is breed en diep, veel meer 3D dan met mijn vM SA230 multispeler. In vergelijk met de Clearaudio draaitafel legt de Funk meer de nadruk op muzikaliteit in plaats van analytisch luisteren. Duidelijk is in ieder geval dat er door beide fabrikanten verschillende filosofieën op na gehouden worden. Op het eerste gehoor lijkt de Funk Vector minder details te presenteren maar luisterend naar andere lp’s moet ik deze voorlopige conclusie bijstellen. De details worden wel degelijk weergegeven alleen is de manier waarop anders. Details maken nu wezenlijk deel uit van het totale plaatje en worden niet uitgelicht zoals de Clearaudio dat wel doet. Voor beide is iets te zeggen, het is maar net waar je als luisteraar de voorkeur aan geeft. Feit is wel dat de Funk Vector een echte entertainer is waardoor het plezier in platen draaien nog verder toeneemt. Ik pendel met regelmaat op een neer tussen de platenkast op zolder en de huiskamer, telkens met een nieuwe stapel platen.






EDITORS' CHOICE