Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat de wet ervan zegt als u van plan bent om uw complete muziekcollectie te comprimeren. Hierbij is vooral artikel 16b van Auteurswet 1912. Lid 1 belangrijk. Hierin staat:
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd, (...) de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.
Op de website van ICT-Jurist Arnoud Engelfriet wordt dit allemaal heel helder en duidelijk uitgelegd.
De belangrijkste elementen van dit artikel volgens de site van Engelfriet zijn:
- Er mogen slechts enkele exemplaren (2Â Ã 3)Â worden gemaakt als thuiskopie.
- De kopie moet voor eigen oefening, studie of gebruik bestemd zijn.
- De kopie mag in opdracht gemaakt worden, behalve bij muziek.
- Je hoeft geen rechtmatige eigenaar te zijn om een thuiskopie te mogen maken.
- Er zijn een aantal uitzonderingen, niet van alle categorieën werken mag een thuiskopie worden gemaakt.
Engelfriet concludeert op zijn website een aantal belangrijke zaken met betrekking tot deze wet. Het comprimeren van uw muziekcollectie naar een lossy of lossless codec is volgens de Nederlandse wet volkomen legaal. U maakt dan in feite niets anders dan een thuiskopie. Zolang u vervolgens deze bestanden maar niet aan derden gaat delen. Dit delen doet u door bijvoorbeeld de bestanden in mappen te plaatsen die gedeeld worden met een programma als Limewire. Hier moet u dus wel voor oppassen. Het opmerkelijke van deze wet is ook volgens Engelfriet dat u zelfs het recht hebt om van bijvoorbeeld een illegale cd een kopie voor thuis te maken. Ook is het volgens deze wet volstrekt legitiem om bijvoorbeeld een kopie van een dvd te maken die u bij de videotheek hebt geleend.
Volgens de site van Engelfriet is het downloaden van muziekbestanden op internet legaal zolang u deze vervolgens niet aan derden verstrekt. Het downloaden wordt in de Nederlandse wet gezien als het maken van een thuiskopie. Ook als het hierbij gaat om een onrechtmatige bron. Dit geldt alleen voor audio- en videomateriaal. De downloader is niet strafbaar, maar de aanbieder uiteraard wel.
Wordt vervolgd
Dit artikel is de eerste in een reeks over dergelijke onderwerpen. Er zal nog een artikel volgen over hoe u het best uw muziek van uw pc op uw hifiset kunt laten afspelen en er volgt nog een recensie van een product die dit mogelijk maakt. Ook kunt u ons een e-mail sturen als u nog ideeën heeft voor een artikel met een vergelijkbaar onderwerp. Â
Handige links
- Informatie over nieuwsgroepen
- Websites audiofiele downloads: Linn, Music Giants
- Websites rip-programma’s: EAC, LAME, iTunes, Windows Media Player, DB PowerAMP