NIEUWSB&W

Filmverhuur via internet

Redactie HiFi.nl | 27 mei 2004 | B&W

Het Ridderkerkse bedrijf Dvdstream gaat via internet films verhuren die met speciale apparatuur direct op de televisie kunnen worden gekeken. De films worden streaming aangeboden en met speciale software van de zogenoemde PalmButler 600 direct op televisie getoond.
 
Een abonnement op de dienst kost 12,42 euro per maand. Abonnees kunnen hiervoor onbeperkt films kijken. Om dit juridisch mogelijk te maken, maakt Dvdstream handig gebruik van de Thuiskopiewet.

"Bij de verkoop van dvd`s hebben mensen het recht op een thuiskopie", licht Eric-Paul Scholten van Dvdstream.nl toe. "Wij hebben er daarom voor gekozen de dvd`s fictief te verkopen. Abonnees kunnen diezelfde film vervolgens na het kijken aan ons terugverkopen zodat ze niets extra betalen."

Lord Of The Rings - The Two Towers

Werking
"Wij hebben eigen servers in Amsterdam staan waarvandaan de films worden geladen", vervolgt Scholten. "De films hebben een resolutie van 768 x 576. De PalmButler-software snijdt de films in hapklare brokken die automatisch worden gedownload en getoond."

Dvdstream heeft momenteel tien machines continu draaien om nieuwe films te rippen en te voorzien van ondertitels. "Per film hebben we zeven tot acht uur nodig om te coderen. Hierna zijn de films gemiddeld 1,5 GB groot. Momenteel bieden we zo`n vijfhonderd films aan. Dit zal de komende tijd fors worden uitgebreid."

Helemaal nieuw is het concept van online filmverhuur niet. Onder meer via de Breedbandportal van KPN kunnen mensen op hun computer films kijken. Ook zijn er diverse verhuurders waar internetters online dvd`s kunnen huren.

Een combinatie van deze twee is echter uniek, claimt Scholten. "Wij willen de digitale tegenhanger van de ouderwetse betaalkanalen worden."

Stichting Brein
"Juridisch gezien hebben wij alles dichtgetimmerd en kost het de klanten dus geen cent. De filmmaatschappijen annex Brein zullen dit niet leuk vinden en mogelijk zelfs juridische stappen ondernemen. We hebben ons echter in de materie verdiept en zijn niet bang voor eventuele juridische acties."

"Juridisch gezien opereert deze dienst inderdaad helemaal legaal", aldus Bas Vissers van Stichting Brein. "Zodra je een dvd huurt, koopt of leent, mag je een kopie voor jezelf maken. Als consument kun je dus niet in problemen komen als je klant wordt bij dit bedrijf."

"Als je echter films ter beschikking gaat stellen via internet, wat dit bedrijf wél doet, zul je toestemming van de rechthebbenden moeten hebben. Dit is een vorm van openbaarmaken."

Filmindustrie
De NVPI, de belangenvereniging van de filmindustrie, zal hoogstwaarschijnlijk wel dwars gaan liggen. "Ze hebben hier sowieso toestemming van de filmindustrie voor nodig", zegt Paul Solleveld, directeur van de NVPI. "Als ze die niet hebben, hebben ze een probleem."

"Die afspraken hebben we dus niet gemaakt", bevestigt Scholten desgevraagd. "Met de filmindustrie valt simpelweg geen afspraken te maken. Als je de nieuwste films wilt hebben, betaal je je scheel."

"Als je het recht wilt hebben om films te streamen, ben je al miljoenen euro`s kwijt. Daarnaast eisen ze ook nog eens dat je dure beveiligingstechnologieën aanschaft."

Volgens Dvdstream blokkeert de filmindustrie met opzet de opkomst van streaming verhuurwinkels. "Echte verhuurwinkels betalen gewoon een vast bedrag per verhuurde film. Bij streaming verhuur liggen de prijzen echter schandalig hoog. Filmmaatschappijen willen simpelweg niet dat anderen online films verhuren. Dat willen ze in een later stadium zelf doen."

 

MERK

EDITORS' CHOICE