NIEUWSB&W

Materiaal - publicatie week 33

Marc Brekelmans | 18 augustus 2005 | B&W

HiFi is groot, zwaar, indrukwekkend, glimmend en bij voorkeur voorzien van veel exotische materialen. Kevlar, Tungsten, Titanium, Goud, Zilver, Beryllium … niet echt materialen die je als leek direct associeert met muziekweergave. Voor de liefhebbers van de betere audio zijn deze materialen echter de normaalste zaak van de wereld.

De gemiddelde consument zal op de vraag waarvan audio apparatuur gemaakt wordt zeer waarschijnlijk antwoorden met de materialen kunststof (plastic is nog waarschijnlijker), metaal en spaanderplaat. Kabels die gemaakt zijn van een goud/zilvercombinatie zijn voor de lezers van deze site misschien niet vreemd, maar op feestjes wordt je toch vreemd aangekeken als je zonder blikken of blozen verklaart gebruik te maken van “gouden” kabels. Vandaag een recensie van de Siltech Classic MkII kabels…inderdaad, gemaakt van zilver en goud.

Het meest populaire apparaat om muziek mee af te spelen is de laatste jaren ongetwijfeld de iPod. En gemaakt van kunststof en metaal. Maar onwaarschijnlijk fraai vormgegeven en zeer handig (en veelzijdig) in gebruik. HiFi.nl gaat in een reeks artikelen dieper in op de gebruiksmogelijkheden van de iPod in een Hifi-installatie. Vandaag het eerste algemene artikel over de iPod.

Uiteraard ook deze week de nodige aandacht voor software, en brengen we een bezoek aan Hifi Solutions in Amsterdam.

Veel leesplezier,
Redactie HiFi.nl


Nieuw op Hifi.nl

Hardware

Siltech Classic MkII, door Jan de Jeu 
Dat zelfs een Classic voor verbetering vatbaar kan zijn bewijst kabelfabrikant Siltech die enige maanden terug uitkwam met deze mk II versie van het kabeltype dat ik in juli 2003 recenseerde. Omdat ik de originele Siltech Classic kabels sindsdien in gebruik heb was ik, met de klank van de Siltech Signature bekabeling nog naklinkend in mijn achterhoofd, erg benieuwd naar de prestaties van deze mk II.

Siltech Classic MkII


Achtergrondartikelen - Columns

iPod, door Guido de Kanter 
De iPod is het meest gewilde hebbeding ter wereld. Je kunt tegenwoordig bijna geen bus of trein meer instappen, geen drukke straat meer doorlopen en geen fitnesszaal meer binnengaan of je ziet er wel iemand in met witte dopjes in het oor: hét herkenningsteken voor de jeugdige, hippe en hoogtechnologische toonzetters van onze tijd, die zich inmiddels geen raad meer lijken te weten zonder Apple’s muziekspeler op zak.

iPod

Klankkleuren, door Bert Dekker 
Onze tuin is klaar. Eindelijk. Er lagen duidelijke afspraken: ik richt mijn luisterruimte in naar eigen goeddunken, zo richt mijn vrouw onze (lees: haar) tuin naar geheel eigen inzicht in.


Software

Foo Fighters – In your Honor (CD), door Michiel Witlox 
Wanneer over pak ‘m beet twintig jaar, mijn kind vraagt: pappa, als ik iets van de Foo Fighters wil luisteren, welke plaat moet ik dan opzetten?’ Zal ik dan inderdaad ‘In your honor’ adviseren?’ Dave Grohl hoopt van wel. In your honor moet volgens hem die legendarische Foo Fighters plaat zijn.

Randy Weston - Little Niles (Vinyl), door Jan de Jeu 
Weston wordt over het algemeen geassocieerd met een groot aantal stijlen die hij zich geleidelijk eigen maakte. Beginnend met Thelonius Monk’s bop absorbeert hij vervolgens Afrikaanse en Cubaanse ritmes en melodieen, om alles samen te doen smelten in een zoekend en tegelijkertijd energierijk mengsel.

Don Giovanni (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
Ruw geschat zijn van Mozart’s "Don Giovanni" – de "opera der opera’s" - een tiental audio-visuele versies in omloop gebracht, op videoband, maar ook op laser-disk en recentelijk uiteraard op dvd. Met de door Glyndebourne Opera Festival en Southern Television in 1977 opgenomen voorstelling onder regie van Peter Hall en Bernard Haitink als dirigent, is het dvd- assortiment van dit magnum opus met een soms wat terughoudende, zij het muzikaal veelal fraaie versie verrijkt.

Orkestmuziek 20ste eeuw: “Leaving home" (DVD-muziek), door Ferd Op de Coul 
Wat was er het eerst in vele millennia oude geschiedenis van de muziek: het ritme of de melodie? Deze "kip of ei"- kwestie kom je nogal eens tegen in discussies over muziek. In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar het ritme als de bron van alle oer-oude tot nagelnieuwe muziek.


Tijdschriften

HVT nummer 9 
HET nummer 4 

MERK

EDITORS' CHOICE