NIEUWS

Analoge tv-kijkers juichen eerder

Redactie HiFi.nl | 16 juni 2008

(gezien op Internet)

Op `normale` dagen valt het niet op, maar nu Nederland is bevangen door de EK-koorts komt aan het licht dat er vertraging zit in digitale tv-ontvangst. In sommige buurten komt het voor dat analoge tv-kijkers al juichen, terwijl digitale kijkers in omringende huizen nog nietsvermoedend naar hun plasmascherm turen.



Kabelbedrijven kennen het verschijnsel, maar klachten hebben ze er nog niet over ontvangen. „Wel worden we gebeld door mensen die zich afvragen hoe het komt”, vertelde een Ziggo-woordvoerder vrijdag. Volgens hem ontstaat de vertraging doordat de ontvangstapparatuur het `ouderwetse` analoge tv-signaal moet digitaliseren. Dat kost ongeveer een seconde. Digitale kijkers zijn dus ongeveer een seconde later met juichen. Mensen die tv-kijken via internet moeten nog een seconde langer wachten, aldus de Ziggo-zegsman.



Ook volgens UPC is de vertraging maximaal anderhalve seconde. „Knipper twee keer met je ogen en je kan meejuichen met je buurman”, aldus de woordvoerder. „Vertraging kan bijvoorbeeld ook optreden bij mensen die in het bezit zijn van een groot LCD- of plasmascherm. Dat beeld moet als het ware worden opgeladen en dat duurt heel even”, aldus UPC. De woordvoerder komt met een goed alternatief: „Radio, dat is nog altijd het snelst.”


EDITORS' CHOICE