NIEUWS

HDbaseT verdringt HDMI?

Redactie HiFi.nl | 05 juli 2010

In een tijd dat standaarden elkaar steeds sneller opvolgen zal de consument die het allemaal moet gaan aanschaffen en gebruiken zich wel eens achter de oren krabben. Het lijkt steeds onaantrekkelijker te worden om flink te investeren in `het nieuwste van het nieuwste`. Toch maakt HDBaseT een goede kans.

Worden we tot op heden nog flink bestookt met ontwikkelingen op het gebied van HDMI kabels - die vaak net zoveel kosten als een redelijke set interlinks - de `nieuwe` standaard zou wel eens aanzienlijk beter en goedkoper kunnen zijn.

Dat beweren althans Sony, Samsung en LG. Zij ondersteunen deze techniek van hoofdontwikkelaar Valens nu openlijk, nadat hij op vakbeurzen de afgelopen jaren al volop te vinden was. Als je tenminste de moeite nam om in obscure hoekjes op zoek te gaan. Wat is er dan gebeurd waardoor men er nu zo hoog over opgeeft en er zelfs een alliantie voor heeft opgericht?



Simpel: de onstuitbare opkomst van 3D. HDMI is weliswaar een zeer goede verbinding voor beeld en geluid, maar heeft toch zo zijn beperkingen. Zo is daar bijvoorbeeld de maximale lengte. Twintig meter, en dan is het op. Bij complexere signalen zoals 3D beeld haal je de 20 meter zelfs meestal niet. In netwerken waarbij het hele huis van signaal moet worden voorzien loop je bij HDMI dus al gauw tegen problemen aan. Bovendien zijn HDMI kabels van behoorlijke kwaliteit niet goedkoop.

De nieuwe standaard, HDBaseT geheten, werkt met gewone CAT5e of CAT6 kabel en gewone RJ45 ethernet-pluggen. In feite zijn het standaard netwerk-kabels. Overigens bestaat HDBaseT op dit moment nog voornamelijk op papier. In de specificatie van versie 1.0 die net verschenen is zijn echter indrukwekkende cijfers te lezen.

Zo is de bandbreedte voor audio en video, na upscaling, het dubbele van de huidige HDMI 1.4 norm (namelijk 20 Gb/s) en dus zeer geschikt voor 3D. Er kan tegelijkertijd ook 100 watt aan vermogen over de kabel worden gedistribueerd (voldoende voor de huidige generatie zuinige televisies), de bruikbare lengte zonder repeaters is 100 meter, mét repeaters wordt dat zelfs 8x zo lang. En de kabel is, omdat hij gewone ethernetconnectoren gebruikt, eenvoudig zelf aan te leggen.

Het wachten is nu dus op de eerste consumentenproducten die deze standaard aan boord hebben. En vervolgens op de kabelfabrikanten die met high-end HDBaseT kabels komen omdat ze hun HDMI verkoop zien instorten. Wordt ongetwijfeld vervolgd...


EDITORS' CHOICE