NIEUWS

3D mogelijk schadelijk

Redactie HiFi.nl | 26 juli 2011

Het bekijken van 3D-beelden kan leiden tot oogvermoeidheid, blijkt opnieuw uit een onderzoek dat mede door Samsung gefinancierd werd. In een wetenschappelijke publicatie in het Journal of Vision, een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Californië te Berkeley, schrijven vier deskundigen dat film- en televisiebeelden in 3D tot problemen met het zicht kunnen leiden, met name wanneer er op kleinere schermen gekeken wordt.

De voornaamste reden voor het ‘visuele discomfort’ is de wijze waarop de ogen en hersenen beelden die in 3D geprojecteerd zijn verwerken. Die verwerking is namelijk anders dan bij 3D-objecten in de natuurlijke omgeving. Bij alledaagse handelingen verloopt de ‘vergentie’, de aanpassing van je ogen op hetgeen zij waarnemen, soepel door de fysiek waar te nemen afstand. Bij projecties is er sprake van verschillende afstanden: ten eerste is er de afstand tot het scherm, en ten tweede tot de waarneembare beelden, die afwisselend ‘voor’ of ‘achter’ het scherm geplaatst worden wanneer het bekende 3D-effect vertoond wordt. Bij deze ‘onnatuurlijke’ projecties kan na een tijdje “3D-vermoeidheid” optreden.

Het komt wel heel dichtbij zo..

Uit een artikel van Gamez.nl bleek al eerder dat 3D beelden slecht kunnen zijn voor kinderen onder de zes jaar. Nintendo heeft zelfs herhaaldelijk waarschuwingen uitgevaardigd voor het gebruik van het 3D-effect van de eigen Nintendo 3DS, maar ook voor 3D in films en op televisie. Omdat het gezichtsvermogen op die leeftijd nog volop in de ontwikkeling is, zou het op langere termijn vervelende gevolgen kunnen hebben, zo stelt de Japanse spelletjesfabrikant. Daarnaast schreven we eerder een nieuwsbericht over een vergelijkbare waarschuwing van TV-fabrikant Toshiba. Destijds werd een onderzoek van een groep Japanse fabrikanten aangehaald.  

Het nieuwe onderzoek, dat de bijna filmische titel The Zone of Comfort draagt, heeft aangetoond dat proefpersonen significant meer vermoeidheid meldden, en meer inspanning moesten leveren voor het bekijken van beelden in 3D in vergelijking met ‘gewoon’ 2D. De proefpersonen gaven ook aan een minder duidelijk zicht te hebben na het bekijken van 3D.

Pas op, oogvermoeidheid..!

Voor een uitgebreid achtergrondartikel over 3D dat we vorig jaar publiceerden, vroegen we ook een opticien naar zijn mening over de ontwikkelingen op dit gebied. Die gaf aan dat het inderdaad voor de nodige hoofdpijn kan zorgen, maar dat het zeker niet schadelijk hoeft te zijn. “Het zal in het begin wat wennen zijn dat je ogen constant om en om worden afgedekt, maar uiteindelijk bekijk en registreer je de beelden met je hersenen. Het zal vooral voor wat oudere gebruikers enige tijd duren om er aan te wennen, al dan niet bijgestaan door de nodige hoofdpijn.”

De resultaten van het recente onderzoek gelden dan ook vooral voor kleinere schermen;  “3D video op grote(re) bioscoopschermen kan comfortabel bekeken worden.” Daarnaast wordt in de publicatie gesteld dat beelden die in 3D ‘uit’ het scherm naar voren komen van een afstand prettiger ervaren worden dan van dichtbij (de ervaring met deze variant is derhalve prettiger in de bioscoop dan thuis op de bank), terwijl beelden in de diepte juist van dichtbij comfortabeler bekeken kunnen worden. Een gegeven waar de diverse 3D-media bij de beeldprojectie wellicht rekening mee kunnen houden. 


EDITORS' CHOICE