NIEUWSSamsung

Samsung verrast met DA-E750 audiodock

Redactie HiFi.nl | 16 januari 2012 | Samsung

Het Zuid-Koreaanse Samsung kwam op de CES 2012 met de eerste ‘multifunctionele’ audio dock met buizenversterker en meervoudige ‘compatibility’: de DA-E750 Vacuum Tube AirPlay Dock. 

Het is lang geleden dat Samsung ons verraste met een product dat niet uit hun oogverblindende stal met televisie flatscreens komt, afgezien van hun Blu-ray spelers en een enkele soundbar. Maar de nu gepresenteerde DA-E750 Vacuum Tube AirPlay Dock is een serieus audioproduct dat een nadere beschouwing verdient.

De DA-E750 is overigens het vlaggenschip van een reeks audio dock-producten die Samsung op de CES 2012 liet zien. We gebruiken hier expres het woord audiodock en niet iPoddock, vanwege de mogelijkheid die het product biedt om ook andere producten te docken, zoals natuurlijk Samsung’s eigen Galaxy-toestellen. Vandaar ook het woord multifunctioneel in de opening. Erg handig natuurlijk, dat er ook rekening gehouden wordt met andere systemen naast de iOS-producten, alhoewel we de quote "vooral erg handig voor de laatste drie mensen op deze wereld die nog geen iPod gebruiken” al hoorden vallen. Maar terug naar de DA-E750. Die valt op door het eerder genoemde vermoeden van audiokwaliteiten en door haar uiterlijk.

Audio
De DA-E750 beschikt over een 2.1 speaker systeem met ingebouwde subwoofer. Ze wordt aangedreven door een hybride buizenversterker die goed is voor 100 Watt. De gekozen opzet maakt het mogelijk voordeel te verkrijgen van zowel het warme geluid van de buizengedeelte (de pre-amp), als van de helderheid geleverd door de kwaliteitscomponenten van de versterker. Het is dus ‘best-of-both-worlds’ dat je krijgt. En voor diegenen die niet bekend zijn met buizenversterkers een mooie gelegenheid kennis te maken met de charme van door buizen gegeneerde geluid. Achter het dockingsgedeelte zijn er nog connectie-opties voor analoge composiet en een USB-poort voor weergave van diverse bronnen, inclusief een externe schijf.Uiterlijk
Waar veel dock-systemen zich onderscheiden door hun industriële, strakke design-uiterlijk (denk aan Beosound 8, Zeppelin Air, Geneva M en L), doet de DA-E750 ons meer denken aan het design van de jaren zeventig, retro dus. Een beetje in dezelfde hoek als de Tivoli radio-producten. Het hele product is gegoten in een hoogglans houten bekasting. Het ziet er erg fraai uit. Samsung heeft een slimme zet gedaan door een dock op de markt te brengen met voldoende power, features (oh ja, ook Airplay ontbreekt niet!) en een onderscheidend uiterlijk; we willen de DA-E750 graag aan een luistertest onderwerpen! Over prijzen is op dit moment nog niks bekend.


EDITORS' CHOICE