REVIEWLavardin

Lavardin IS

Philip van Deijk | 12 oktober 2001 | Lavardin
Een relatief onbekend versterker merk binnen Nederland is onder meer het uit Frankrijk afkomstige merk Lavardin. Toch bestaan de produkten van deze fabriek al ongeveer 12 jaar en het is bij de serieuze hifi liefhebbers, die regelmatig de buitenlandse bladen lezen, een begrip. Wie testen leest van Lavardin wordt vanzelf geprikkeld, omdat de testen zonder uitzondering positief uitvallen. En dat wilden wij graag eens zelf ondervinden. Lavardin heeft twee series versterkers. Het is de S-range en de Reference-range. In iedere range heeft Lavardin een geïntegreerde versterker en een losse voor- en eindcombinatie. Daarnaast beschikt Lavardin over een Reference phono-stage, wat interlinks en luidsprekerkabels.

Ik heb geruime tijd en met groot plezier de geïntegreerde 2 x 35 watt Lavardin IS tot mijn beschikking gekregen uit de S-range. Dit is de goedkoopste versterker, ondanks het prijskaartje van fl 4850,- (2200 euro) dat eraan hangt. Voor het geld krijg je een mooie en eenvoudig uitziende zwarte doos. Op het front treft u links en rechts een grote ronde draaiknop aan, in het midden een rode led indicator, die licht op als de versterker is ingeschakeld. Het is beslist geen zware of grote versterker. De Lavardin weegt 6 kg en meet 7x43x30cm (hxbxd). Op het eerste gezicht zijn er twee dingen die mij opvallen bij de Lavardin versterker die ik eigenlijk niet verwacht in deze prijsklasse. Ten eerste zijn dat de plastic connectoren aan de achterzijde en verder mis ik een afstandbediening, die is ook niet los leverbaar voor de Lavardin IS. Dat kan en mag eigenlijk niet meer in deze tijd voor dat geld.

Maar los van het bovenstaande, waar de versterker voor gebouwd is, doet hij als de beste namelijk muziek maken. Het vermogen van de IS, 2 x 35 Watt lijkt een beetje weinig, maar in de praktijk kun je er de meeste luidsprekers goed mee aan sturen. Zo ook mijn luidsprekers, ondanks een rendement van 85 dB en een minimale impedantie van 5.5 Ohm. De filosofie van Lavardin is zo`n beetje, maak een transistorversterker die richting buizenversterker klinkt, maar met alleen de voordelen van beide type versterkers en niet de nadelen. Verder claimt Lavardin dat elk elektronisch component een "geheugen" heeft en het samenvoegen van componenten leidt tot apparaten die door de "geheugen" eigenschappen vervormen. Lavardin zegt dat probleem te hebben overwonnen door een simpele doch slimme schakeling met uitgekiende onderdelen. Zonder deze vervorming is een versterker schoner, dynamischer en detailrijker. Of dat ook daadwerkelijk zo is leest u verderop in de luistertest. Wie tenslotte een blik in het inwendige werpt voor de stekker in de wandcontactdoos gaat, wordt blij verrast met een fraaie schakeling die met zorg is gebouwd. Weinig tot niets lijkt aan het toeval overgelaten.


EDITORS' CHOICE