Chunhyang
Iedere cultuur kent zijn eigen tragische liefdesverhaal. Is bij ons Romeo en Julia al talloze malen verfilmd (zie https://hifi.be/recensies/1617), Koreanen zweren bij de sage van Chunhyang, die nu aan de zeventiende filmversie sinds 1923 toe is.
De nestor van de hier nog vrijwel onbekende Koreaanse cinema, Im Kwon Teak, bleef in zijn versie trouw aan de oorsprong van het verhaal. Die ligt in de Pansori, een dertiende-eeuwse vorm van muziektheater. Een enkele zanger speelt alle rollen in een soort opera, waarbij het orkest slechts uit een trommelaar bestaat. De manier van zingen is heel apart, grommend, rauw, vol met dramatisch klinkende stembuigingen.
Oorspronkelijk waren er twaalf Pansori stukken, maar er zijn er slechts vijf bewaard gebleven. Alleen in de lengte deed de filmmaker een concessie. De vier uur die het stuk eigenlijk duurt werden in de film teruggebracht tot twee. We zien en horen stukken van de voorstelling door de in zijn land wereldberoemde zanger Cho Sang Hyun, voor een enthousiast meelevende zaal. Hij vertelt als het ware het verhaal, dat tot leven komt in prachtig helder gekleurde beelden. Waar de vorm ritueel en voor onze ogen heel vreemd is, wordt de westerse kijker toch meegesleept door het eenvoudige, universele sprookje.
Mongryong is de zoon van een machtige gouverneur. Hij wordt verliefd op de knappe Chunhyang, dochter van een courtisane en derhalve lager op de sociale ladder. Zonder zijn vader er in te kennen trouwt Mongryong stiekum met Chunhyang. Als de vader promotie maakt en naar Seoul moet verhuizen, is Mongryong genoodzaakt Chunhyang achter te laten, want hij moet zijn studie aan het hof nog afmaken. Hij belooft echter terug te keren, en Chunhyang zal op hem wachten. De nieuwe gouverneur, Byon, blijkt een decadente en gewelddadige machtswellusteling. Hij heeft gehoord van de legendarische schoonheid van Chunhyang en eist haar voor zich op. Zij weigert echter, en wordt vervolgens gefolterd en opgesloten. Haar wacht slechts executie. Anders dan Romeo en Julia kent dit verhaal een happy end, want Mongryong komt net op tijd terug.
Deze zesennegentigste, jawel, van Im Kwon Taek was de eerste Koreaanse film die in het festival van Cannes in de competitie meedeed. Het was de opstap naar een grotere bekendheid in het Westen van een tot dan toe vrijwel onbekende film- en muziekcultuur. Chunhyang is de grootste productie ooit gerealiseerd in Zuid-Korea. Duizenden figuranten en kostuums zorgen samen met de fotogenieke landschappen voor een waar visueel spektakel. Dit staat niet in de weg dat het verhaal, over het onrecht van de kloof tussen sociale klassen, alle aandacht opeist. Ondanks de exotische pracht en praal komt de boodschap krachtig over.
Over de DVD:
Speelduur: 116 minuten
Zuid-Korea, 2000
Regie: Im Kwon Taek
Productie: Lee Tae Won
Scenario: Kim Myoung Kon
Camera: Jung Il Sung
Geluid: Lee Byung Ha
Montage: Park Soon Duk
Muziek: Kim Jung Gil
Met: Lee Hyo Jung, Cho Seung Woo, Lee Jung Hun, Kim Sung Nyu, Kim Hak Yong
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: stereo (2.0)
Extra`s: geen
Distributie film: Filmmuseum www.filmmuseum.nl
Uitgave DVD: Filmmuseum / Filmfreak www.filmfreaks.nl
Homepage film: http://lot47.com/chunhyang/