REVIEWExposure

Exposure 2010S CD speler

Rene Smit | 02 juni 2005 | Exposure | Importeur: Top HiFi

Exposure is een in Engeland gevestigde fabrikant die al sinds 1974 aan de weg timmert. Over het hoe en wie van deze fabrikant is niet veel terug te vinden. Op de internationale internetsite www.exposurehifi.com is alleen informatie beschikbaar over de productlijnen en testrapporten.

Importeur Amacom is overtuigd van Exposure’s kwaliteit en geeft daarom drie jaar garantie. De 2010S serie zit met prijzen van rond de 900 euro per component in een druk bevochten segment en onderscheidt zich ten opzichte van de concurrentie door de uitbreidingsmogelijkheden met bijvoorbeeld losse eindversterkers en door het vasthouden aan stereoweergave ten faveure van meerkanaalweergave. Direct aan het einde van de Doelenshow 2005 krijgt onze hoofdredacteur van importeur Amacom een Exposure 2010S CD speler mee naar huis. Enkele dagen later haal ik de speler op om er gedurende een aantal weken naar te gaan luisteren.

Exposure 2010S CD speler (c) Xingo (c) Xingo (c) X

De basis van de Exposure 2010S wordt gevormd door een in eigen beheer gebouwd CD loopwerk. Waar de meeste leveranciers van CD spelers kiezen voor een computer of een DVD loopwerk, zelfs als het alleen voor CD bestemd is, neemt Exposure daar geen genoegen mee. Helaas zien de grote fabrikanten geen brood meer in het vervaardigen van dedicated CD loopwerken. Exposure moest dus uitwijken naar een kleine fabriek in Maleisie die in series van 500 stuks loopwerkjes wil maken op basis van Sony lasers. Als het digitale signaal is uitgelezen komt het terecht bij een PCM 1716 24-bit dac, werkend binnen het CD Red Book formaat van 16 bit/44,1 kHz. Het digitale signaal is aan de uitgang beschikbaar via een 75 Ohm BNC connector (hulde voor de fabrikant want een cinchbus is vrijwel nooit 75 Ohm) en via Toslink. Door een jumper te verwijderen op het systeembord worden die uitgangen afgesloten. De analoge uitgang is opgezet met een paar NE5534AN op-amps en een mute relais. Het uitgangssignaal is 2 Volt, geheel volgens de norm.

Technisch zijn er een paar complimenten te maken aan Exposure. Zo is de dubbelzijdige printplaat nauwelijks voorzien van draadbruggen wat meestal een doordachte component lay-out verraad. Ook naar de onderdelen buiten de print (loopwerk en display) zijn de signaalwegen kort gehouden met flatcables. De gebruikte voeding is zwaar overbemeten met een forse ringkerntrafo. Vanaf daar zijn er drie gescheiden circuits gevormd met gescheiden trafowikkelingen en eigen zekeringen. Eén circuit is voor de motor en het display, twee circuits zijn er voor audio, mogelijk opgedeeld in een digitale een analoge voeding. De voedingen zijn fors gebufferd met meerdere kleine elco’s, die nu eenmaal sneller stroom kunnen leveren dan één enkele grote jongen, maar wat beduidend duurder is. Ten slotte is de redelijk stevige kast op alle kanten waar de kastdelen elkaar raken blank gemaakt c.q. niet gespoten om een perfect sluitende kooi van Faraday te garanderen. Het kastdeksel kan wel wat demping met een plaat bitumen gebruiken. De pootjes waar de Exposure op staat zijn erg eenvoudig. Het geheel maakt de indruk dat men meer geluisterd heeft naar het geluid dan gekeken naar het uiterlijk. Met uitzondering van het netjes afgewerkte dikke aluminium front.

Exposure 2010S CD speler (c) Xingo (c) Xingo (c) X

Het front maakt een opgeruimde indruk, geheel links bevindt zich de aan- uitschakelaar en direct daarnaast de CD lade. Deze lade ziet er stevig uit en ook het plateau waarop de CD geplaatst wordt voelt goed aan. Wel is er bij openen en sluiten van de lade behoorlijk wat rumoer te horen wat gezien de algehele afwerking en prijs extra opvalt, op de weergave heeft dit natuurlijk totaal geen invloed. Naast de lade vinden we de display die uitschakelbaar is voor een marginaal beter geluid, alle kleine beetjes helpen niet waar. De display is niet heel groot en dat zorgt er voor dat vanaf mijn luisterplek op ongeveer 2,5 meter van de speler de leesbaarheid minimaal is. Onder de display bevinden zich zes toetsen om de basisfuncties te bedienen. Voor bijvoorbeeld programmeren en repeat opties kunt u de standaard meegeleverde afstandbediening gebruiken. Op de achterzijde bevindt zich naast de al eerder genoemde aansluitingen nog een entree voor een Euro netsnoer zodat ook experimenteren met een beter netsnoer tot de mogelijkheden behoort.

Exposure 2010S CD speler (c) Xingo (c) Xingo


EDITORS' CHOICE