REVIEWQuad

Quad II monoblokken

Kilian Bakker | 30 augustus 2007 | Quad

De QUAD II mono buizenversterker die de bekende Engelse audiofabrikant zijn uiteindelijke naam gaf is dankzij Quad Musikwiedergabe zowel nieuw als gereviseerd verkrijgbaar. Een volledig herbouwd origineel paar werd beluisterd


What`s In A Name?

De fameuze audiofabrikant QUAD heette in 1951 The Acoustical Manufacturing Company, Ltd. Een mondvol, maar hun toenmalige versterkers droegen juist weer vrij cryptische namen als `QA12/P` (Quality Amplifier, 12 Watt, Preamplifier-stage, zie foto).

De QA12/P was een professionele versterker die ook naam had gemaakt bij privé muziekliefhebbers. Datzelfde jaar was het introductiejaar van een bijzondere versterker, genaamd Q.U.A.D. Die naam was, zoals vele liefhebbers zullen weten, een samentrekking van de term: `Quality Unit Amplifier Domestic`. Met de introductie van de Q.U.A.D. versterker was ook de gevleugelde QUAD-slogan geboren: "The Closest Approach To The Original Sound" (zie advertentie afbeelding).

Gezien men in Huntingdon natuurlijk bezig bleef met het verfijnen van hun producten werd in 1953 een nieuwe versterker aangekondigd; de QUAD II. Deze versterker bleek een groot succes, zowel bij muziekliefhebbers als studio`s (o.a. de BBC) en zelfs laboratoria. De QUAD II werd het boegbeeld van dit innovatieve bedrijf (een status die hij later deelde met de in 1955 aangekondigde ESL) waardoor de naam `QUAD` niet veel later op al hun apparatuur prijkte en uiteindelijk de naam van het bedrijf zelf werd (QUAD Electroacoustics, Ltd.). Quad Musikwiedergabe levert al jaren gereviseerde en zelfs geheel nieuwe Quad ESL 57 elektrostaten en is daarmee een uniek bedrijf. Zowel de reparatieservice als de nieuwe ESL`s werden warm onthaald door Quad fans waardoor Manfred Stein, de oprichter van Quad Musikwiedergabe ging nadenken over een heruitgave van de fameuze QUAD II monoblok buizenversterker. De volledige service van dergelijke versterkers -in principe van alle originele Quad producten- was al mogelijk dus waarom geen geheel nieuw gebouwde uitvoering? Dat het vinden van de juiste leveranciers van bijvoorbeeld het chassis of `custom` transformatoren geen eenvoudige klus was mag duidelijk zijn. Manfred vertelde in een recent gesprek dat juist dat werk er voor heeft gezorgd dat zij nu nog beter in staat zijn om oude QUAD II versterkers een tweede leven te geven. Dat laatste maakte deze schrijver benieuwd naar de prestaties van een paar geheel gereviseerde originele QUAD II`s. Een afspraak werd gemaakt en enige tijd later kwam Manfred de versterkers -samen met een paar ESL 63QA`s- langsbrengen.    


QUAD II

Twee dingen vallen op wanneer men een QUAD II versterker in levende lijve ontmoet: het in zilvergrijze lak afgewerkte chassis is opmerkelijk compact en praktisch voor een versterker uit de jaren `50 van de vorige eeuw en bij het beluisteren zal men merken dat hij bepaald niet gedateerd klinkt. Sterker nog, hij kan menig moderne buizenversterker prima bijbenen en qua weergavekwaliteit in veel gevallen zelfs overtreffen. Elke Quad versterker uit het Peter Walker tijdperk werd ontworpen rond een geheel nieuw en uniek circuit (in 1978 kreeg hij zelfs een Queen`s Award For Technological Achievement voor zijn `Current Dumping Amplifier`).

Voor de QUAD II maakte hij gebruik van een op D.T.N. Williamson`s `Ultra Lineair` concept gebaseerde schakeling, wat hij `Super Ultra Lineair` noemde. Bij dit Super Ultra Lineair circuit wordt locale negatieve terugkoppeling vanuit de uitgangstransformator naar de kathode van de eindbuizen gevoerd (in plaats van naar het schermrooster). Een lichte mate van negatieve terugkoppeling wordt toegepast om vervorming te verlagen, een meer vlakke frequentierespons te krijgen en de uitgangsimpedantie te verlagen. De niet aflatende interesse voor deze versterker inspireerde het toen tot de Verity Group behorende Quad eind jaren `90 om een zwaar vergulde re-issue van de QUAD II uit te brengen. Alhoewel die uitvoering veel tongen losmaakte was de zeer hoge prijs en de gelimiteerde uitgave een teleurstelling voor veel liefhebbers, om maar te zwijgen over de indruk die de erg in het oog springende vergulding maakte op veel Quad liefhebbers. Het huidige Quad (IAG) heeft sinds kort een eigen QUAD II versie in productie maar het was Quad Musikwiedergabe die als eerste De QUAD II nieuw leven inblies door hem in de originele uitvoering en ongelimiteerd uit te brengen, inclusief de authentieke zilvergrijze lak. Quad Musikwiedergabe kan de QUAD II in twee uitvoeringen leveren: als volledig gereviseerde originele versterker (met naar keuze de authentieke Jones Plug en banaanbussen of alternatieve aansluitingen) of een geheel nieuw gebouwde QUAD II (met moderne aansluitingen).

Het recensiepaar betrof een gereviseerde set en de term gereviseerd kan men heel letterlijk nemen. Eerst worden de twee chassis geheel gedemonteerd zodat ze (samen met de trafokappen) van nieuwe lak kunnen worden voorzien. Vervolgens maakt men in Gering een nieuwe kabelboom met behulp van een `wiring board` (een plank, voorzien van schroeven of spijkers die de eindpunten en de route van de bedrading markeren) en worden nieuwe buizenvoeten aangebracht. Daarnaast worden alle weerstanden, condensatoren en het EF 86 Board vervangen zodat het signaal door nieuwe contacten, solderingen, componenten en bedrading loopt. Alleen het chassis en de originele trafo`s worden hergebruikt.

Zowel de gereviseerde als de nieuwe uitvoering krijgen natuurlijk een complete set nieuwe buizen mee (gemaakt in China, met vrijwel hetzelfde uiterlijk als de originele buizen). De buizenset bestaat -per kanaal- uit een paar EF86`s (6267), een GZ32 (5V4G) en de vrij zelden toegepaste KT66`s (6L6G). Het maximaal continue uitgangsvermogen wordt opgegeven als 15 Watt (20 Hertz tot 20 kilohertz) en de effectieve uitgangsimpedantie als 1,5 Ohm (de uitgang kan worden aangepast voor 7 of 15 Ohm). Een paar gereviseerde QUAD II`s van Quad Musikwiedergabe kost 3200 euro terwijl hun nieuwe QUAD II 4000 euro per set kost. Een complete set buizen wordt geleverd voor 225 euro. De garantieperiode duurt voor beide versies 2 jaar.

MERK

EDITORS' CHOICE