REVIEWAmphion

Amphion Helium 520: eigenzinnige luidsprekers

René Smit | 14 april 2011 | Amphion

Amphion is een Fins luidsprekermerk en vervaardigt sinds 1998 haar producten. In Nederland is het merk door diverse importeurs geprobeerd op de kaart te zetten, tot nu toe met matig succes. Jammer, omdat de nationale en internationale pers altijd lovende recensies schrijft over Amphion speakers. Al bij het afleveren laat de nieuwe importeur Robytone zien dat zij er alles aan doen het merk tot een succes te maken. Keurig op de afgesproken tijd staan ze voor de deur om de luidsprekers te brengen. Ook de voorafgaande correspondentie per email werd vlot en ter zake kundig afgehandeld: hier is duidelijk sprake van een professionele organisatie. 

Amphion voert diverse lijnen, voor de test krijg ik de beschikking over het vloerstaande exemplaar uit de Helium serie. De Helium serie bestaat verder uit de 510 monitor speaker, ook in te zetten als surround weergever in een meerkanaal opstelling, en de 520 Center. Met een setprijs van 1999 euro valt de Amphion Helium 520 in een felbevochten prijscategorie met ruime keuze. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe deze Fin zich staande weet te houden.

Helium 520
De Amphion Helium 520 is een slanke vloerstaande luidspreker met een traditionele vormgeving. De exacte afmetingen zijn 1040x160x215 millimeter. Geen afgeronde hoeken of een taps toelopende kast voor deze Fin. De Helium 520 is voorzien van twee 5,25” mid/laag weergevers met een papieren conus. De tweeter is een titanium 1” dome exemplaar en zit tussen beide woofers, in een zogenoemde D’Appolito opstelling. Kenmerkend voor Amphion luidsprekers is dat de tweeter in een soort hoorn geplaatst is om een zo gelijkmatig mogelijk afstraalgedrag naar voren te creëren. Zelf noemt men dit het U/D/D, een afkorting voor Uniformly Directive Diffusion, principe. Dit houdt in dat reflecties van wanden en plafond tot een minimum beperkt worden en de luidsprekers makkelijker in de ruimte te plaatsen zijn. Alle units worden individueel beschermd door een niet afneembaar metalen rooster. Op speciale bestelling is het mogelijk de speaker met een conventioneel frontdoek te verkrijgen. 



De overgang van midrange/woofer naar de tweeter ligt op 1600Hz en het opgegeven frequentiebereik loopt van 40 tot 30.000Hz. Met een impedantie van 4 Ohm en een rendement van 90 dB vormt de Amphion Helium 520 een gemiddelde belasting voor de versterker. Met een gewicht van 16 kilogram per stuk vormt de 520 evenmin een te zware belasting voor de rug van de recensent. Amphion raadt versterkers aan met een vermogen tussen 10 en 150 Watt. Aan de achterzijde vinden we een set enkelvoudige stevige vergulde aansluitterminals geschikt voor spades, banaanstekkers en blanke draad. Beide laagunits hebben een poortje aan de achterzijde van de kast zodat ze vrij kunnen ademen. Bijna onder in de kast is ook nog een echte basreflexpoort geplaatst die beide woofers ondersteunt bij het weergeven van de lage tonen.

De Helium 520 is leverbaar in diverse kleuren: zwart, wit, volledig wit en in kersen, berken en walnoot fineer. Grappig is dat de importeur de marketing set heeft gestuurd. Hiervan is één exemplaar uitgevoerd in wit met een zwarte voet en zwarte metalen fronten en de andere volledig in de kleur wit. Zelfs een dergelijk subtiel verschil geeft de luidspreker al een totaal ander voorkomen. Mijn wederhelft is direct gecharmeerd van de compleet witte uitvoering terwijl ik zelf meer voel voor de combinatie zwart en wit. 

Opstellen en aansluiten
Het opstellen en aansluiten van de speakers is een vrij eenvoudige klus. Ze nemen 1:1 de plaats over van mijn normaal gebruikte Audiovector S3 Avantgarde Arreté luidsprekers. Dit houdt in dat beide speakers ongeveer twee meter uit elkaar komen te staan. De afstand tot de achterwand is ongeveer zeventig centimeter gerekend vanaf het front van de speakers. Ten opzichte van de zijwanden is er ook minimaal een zestig tot zeventig centimeter ruimte. Amphion levert de speakers met rubber dopjes en spikes die onder de voet geplaatst kunnen worden. Ik kies voor de spikes die op hun beurt weer rusten op metalen onderleggers die de fabrikant ook netjes mee verpakt heeft. De handleiding is volledig in het Fins gesteld maar de illustraties spreken voor zich. Hierin komt duidelijk naar voren dat de speakers voor een optimaal resultaat flink ingedraaid dienen te worden zodat het geluid van beide tweeters elkaar exact op de hot spot kruist. Natuurlijk wordt met het meer of minder indraaien nog geëxperimenteerd tijdens het beoordelen van de luidsprekers. De basreflexpoort aan de achterzijde van de speakers kan naar believen afgesloten worden met een foam dop. De Helium 520 speaker is voorzien van een enkele set aansluitterminals,daarmee is bi-wired aansluiten of bi-amped aansturen geen optie.

Met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels wordt verbinding gemaakt met een vM PA535 eindversterker, mijn vM MA240 fungeert als voorversterker. Er zijn diverse bronnen beschikbaar waaronder een Funk Vector III draaitafel met Shelter 301 element, een vM SA230 (SA)Cd-speler en een NAD T577 Blu-Ray speler. Een aparte audiogroep met AHP klankmodule in de meterkast voorziet de volledige set van schone stroom. De overige bekabeling is van Siltech, Sharkwire en Supra. 

MERK

EDITORS' CHOICE