Wie Bose in de audiowereld denkt te kunnen negeren heeft niet door hoe groot de Bose Corporation is en welk enorm marktaandeel Bose sinds de introductie van de beroemde 901 luidsprekers heeft weten te veroveren. Niet alleen in thuisland USA maar ook in geheel Europa. Al jaren is Bose de grootste luidspreker leverancier ter wereld, op enige afstand gevolgd door andere merken. Mogelijk is Bose daarom verguisd door velen en heeft de naam "Bose" in audiofiele kringen een slechte roep. Is dat wel terecht of komt het gewoon omdat Bose een andere doelgroep aanspreekt?
Om daar achter te komen en zelf vast te stellen waarom men of Bose kiest (of juist niet) stond hier in huis gedurende zeven weken een Lifestyle 48 Home Cinema Entertainment System opgesteld. Waar veelvuldig gebruik van is gemaakt en dat nauwelijks extra plaats in de kamer innam. Presteerde het ook? Leest u door!
Lifestyle 48
Lifestyle 48 is een compleet systeem dat in één enorme doos wordt geleverd. Te groot en te zwaar om alleen naar driehoog te brengen. Het uitpakken neemt geruime tijd in beslag en heel wat kabels haal ik uit de doos, net als een stapeltje accessoires. Handig is het dat, naast de zeer uitgebreide handleiding, een overzichtelijk aansluitschema bovenin de verpakking is bijgesloten.
Het systeem bestaat uit een 5-tal Jewel cube luidsprekers die elk ongeveer zo groot zijn als twee Rubik’s cubes op elkaar. Ze meten 11,2 x 5,6 x 8,3 cm. Dan komt het centrale systeem uit de doos, een apparaat dat overal een plekje kan vinden en een licht futuristisch uiterlijk heeft. Tenslotte de Acoustimas module die de versterkers huisvest. Die is 40,9 x 20,6 x 63,4 (HxBxD) en fors zwaar. De module doet enorm aan ten opzichte van de kleine cubes. Hoe zwaar de ingebouwde versterkers zijn maakt Bose niet bekend. Maakt ook niet uit, het Lifestyle systeem is een set die bestaat uit componenten die volledig op elkaar afgestemd zijn en waar behalve andere randapparaten alle functies in vertegenwoordigd zijn. Daarom worden ook alle kabels meegeleverd, het geheel is plug & play op te zetten. Het enige externe apparaat dat u echt nodig heeft is een televisietoestel.
Binnen het mediacenter (zoals Bose de centrale unit noemt) zijn te vinden: een FM/AM tuner, een CD/DVD speler, een uMusic systeem met opslagcapaciteit voor 340 uur muziek, de schakellogica en de voorversterker (dat laatste neem ik aan). Achterop het mediacenter treffen we aansluitingen aan voor de beide antennes, een sensor die kan bepalen of de TV aan staat, seriele data ingang, IR transmitter koppeling voor multiroom, de voeding van het mediacenter, de koppeling naar de module, een Boselink om multiroom versterkers te koppelen, optische digitale in en uitgangen, audio uit zowel analoog als digitaal (stereo), een aux ingang, satelliet decoder ingang, VCR en TV in. Alle ingangen zijn voorzien van zowel analoge als digitale cinch input. Voor video is er een composiet in/uit en een S-Video in/uit. Toekomstgericht maar niet beschreven is een ethernet koppeling. Het mediacenter kan dus als schakelcentrum dienen voor alle interne of externe video en audiobronnen en zorg dragen voor koppeling naar andere kamers voor muziek.
De CD/DVD speler speelt DVD-Video, DVD-R, DVD-R/W, VCD, Audio CD en MP3. Geen SA-CD en geen DVD-Audio, Bose ziet daar vooralsnog geen toekomst in. Dolby en DTS zijn ondersteund. DVD-Video is standaard niet regiovrij. Het is aan de gebruiker zelf om te kiezen hoeveel luidsprekers gebruikt worden en of elke bron omgezet moet worden naar 5-kanaal of stereo blijft. Bijzonder is het uMusic systeem. uMusic slaat de muziek van normale CD’s op een harddisk op. Het lezen van de CD duurt ongeveer 5 minuten, wat afhankelijk is van de staat van de CD. Staan er veel vingers op dan gaat de speler langzamer lezen om leesfouten te vermijden. Normaal gesproken lees je ongeveer 10 CD’s achter elkaar in een buffergeheugen en gaat het systeem die daarna verwerken en classificeren. Dat verwerken neemt veel tijd in beslag, zelfs 6 uur als het systeem verder niet actief is. Speelt er ondertussen muziek dan duurt het nog langer. U hoeft er echter niets aan te doen. De CD’s worden automatisch geclassificeerd zoals dat op een internet database basis gebeurt. Wereldmuziek, Folk, Jazz, Latin etc. Intern in het mediacenter is daarvoor de database aanwezig. Upgrades zijn met regelmaat te verwachten en het zal mij niet verbazen als de ethernet poort daarin een rol gaat spelen. Kent het systeem de CD niet, te nieuw of wellicht een eigen compilatie, dan kunt u met de hand het genre aangeven. Wel herkende CD’s mag u zelf overhevelen naar andere categorieen als u dat wilt.
uMusic is in staat te werken als virtuele DJ. U kiest een muziekgenre of artiest en het systeem zoekt uit welke muziek in aanmerking komt om af te spelen. In een willekeurige volgorde gaan de nummers aan u voorbij. Met de + en de – toets kunt u het systeem leren om wel of niet zijpaden in te slaan. Stel u wilt luisteren naar Frank Sinatra en selecteert hem als artiest. Het systeem zal nu Sinatra muziek afspelen. Gebruikt u de + toets dan zal de selectie groter worden en komen Nancy Sinatra en Harry Connick aan de beurt. Speelt u Wereldmuziek en drukt u op de – toets tijdens het spelen van Mary Black dan zal de selectie beperkt worden tot haar muziek. Door te spelen met de + en de – ontdekt u hoe snel het systeem leert van uw wensen. Andere mogelijkheid is om selecties vast te leggen onder voorkeuze toetsen. U wordt zelf uw eigen Sky Radio DJ. uMusic is enerzijds gemakkelijk omdat (een deel van) uw CD collectie wordt opgeslagen en fysiek naar de zolder kan en omdat het een ideaal systeem is voor achtergrond muziek tijdens het beoefenen van andere bezigheden.