Harman Kardon BDS-400 complete 2.1 set

Max Delissen | 14 februari 2011 | Harman Kardon

All-in-one oplossingen voor het afspelen van films en muziek zijn er genoeg, maar er is heel wat kaf onder het koren. Vooral de goedkope b-merken die in bouwmarkten en huishoudwinkels te koop zijn beloven een hoop, maar presteren vaak ver onder de maat. Toch kan zo’n compacte set, bestaande uit een speler, een subwoofer en twee satellieten, om een aantal redenen heel interessant zijn. Vandaar dat ik de kans om de nieuwe BDS-400 2.1 Blu-ray Disc Receiver van Harman Kardon te reviewen met beide handen aangreep.

De forse, met een glanzende afbeelding bedrukte omdoos ziet er in elk geval uitstekend uit en als ik hem bij de redactie van HiFi.nl in mijn kofferbak leg om hem thuis te gaan testen, maakt zich een aanzienlijke nieuwsgierigheid van me meester. Iedereen die mijn artikelen een beetje bijhoudt, weet dat ik in de eerste plaats een muziekluisteraar ben, helemaal niet zo’n filmkijker. Ik hou er wel van, maar het neemt je zo in beslag. Bij muziek kan ik mijn gedachten de vrije loop laten en er lekker een eind op los associëren, maar met beeld erbij zit je vast aan het gebodene. Toch ben ik erg benieuwd naar deze set van Harman Kardon. 




Uitpakken, besnuffelen en opstellen
De omdoos heeft twee uitsparingen in de zijwanden die als handgreep dienen, en dat is verdraaid handig als je hem in je eentje moet verplaatsen. Bovenin zit alweer een fraaie bedrukte doos waarin de afspeelunit zit, daaronder een grote, bijna teleurstellend bruine doos met daarin weer twee kleinere dozen voor de subwoofer en de satellieten.

De afspeelunit (die voluit BDS-2 Blu-ray Disc receiver heet) is niet erg zwaar, maar voelt stevig aan en is fraai afgewerkt met een hoogglans zwart front met ronde hoeken. Het apparaat oogt zeer rustig. Aan de voorkant vinden we naast het display slechts een gleuf waarin via een slot-loading mechanisme de af te spelen schijfjes moeten worden gestoken, een grote ronde knop die verzonken gemonteerd is en een voor Harman Kardon typische wit oplichtende buitenring heeft, en een klein paneeltje rechtsonder met een mini-hoofdtelefoonuitgang en een USB poort. Vooraan op het bovenpaneel zijn nog twee knoppen te vinden voor eject en standby, en dat is dat. De aan/uit knop zit op de achterkant, naast de net-entree.



De rustige indeling van het front wordt op de achterzijde in zekere mate voortgezet, want daar vinden we verder slechts een analoge stereo in- en uitgang met vergulde cinch-bussen, een coaxiale en twee optische digitale ingangen, een ethernet- en HDMI aansluiting, een systeembus genaamd ‘The Bridge IIIP’ voor het aansluiten van het eigen iPod/iPhone basisstation met dezelfde naam, een 75 Ohm coaxiale antenne-ingang, een enkele cinch-bus voor de subwoofer en twee paar luidsprekerklemmen voor de satellieten. 

De SAT-TS60 satellieten zijn ook van een fraaie hoogglans zwarte kunststof afwerking voorzien, en staan op voetjes of hangen aan de meegeleverde muurbeugels. De aansluitingen voor de luidsprekerkabel zijn van het duw/klem model, niet verguld, en kunnen geen al te dikke kabel aan. De meegeleverde kabel past er zeker wel in en die zal dan ook voor de test worden gebruikt omdat ik er vrij zeker van ben dat het gros van de gebruikers dat ook zal doen. Ik moet overigens wel zeggen dat de kunststof voetjes een beetje wiebelig zijn en mechanisch niet helemaal overeenstemmen met de afwerking van de satellieten.

De satellieten zijn overigens naast een mooie soft-dome tweeter voorzien van twee BMR mid-laag units die de laatste tijd aan een sterke opmars bezig zijn. Deze combinatie van een NXT paneel en een ‘ouderwetse’ rolrand zorgt voor een breed frequentiebereik, een zeer goede spreiding van het geluid en een verrassend grote dynamiek. De kast is van het gesloten type, en legt een gewicht van ongeveer anderhalve kilo in de schaal.

De ook in hoogglans zwart uitgevoerde HKTS200SUB actieve subwoofer heeft een naar onderen afstralende papieren conus van 20 centimeter, die door een versterker van 200 watt in beweging wordt gezet. De kast is net als de satellieten van het gesloten type, wat de plaatsing een stuk eenvoudiger maakt. Aan de achterzijde zitten de aan/uit knop, een draaischakelaar voor het volume, schakelaars voor de fase, bass-boost en signaaltrigger, een input voor een externe trigger, een mono-subwoofer ingang en een stereo-paar cinchbussen om de subwoofer op een apparaat aan te sluiten dat geen speciale subwoofer uitgang heeft. Wat ik hier mis is een traploos instelbare overnamefrequentie. 



Wanneer de sub wordt gebruikt in combinatie met de SAT-TS60 satellieten is het ontbreken van een instelbare overnamefrequentie geen probleem, want dit systeem is duidelijk gemaakt voor gecombineerd gebruik, maar wanneer de sub wordt ingezet bij een andere set kun je zo’n variabele instelling vaak goed gebruiken. Maar goed, dat is hier niet aan de orde.

De meegeleverde luidsprekerkabel is, zoals gezegd, niet van het soort waar audiofielen van zullen gaan watertanden, maar voor de gemiddelde consument zijn ze echt goed bruikbaar. Ook hun ruime lengte van vijf meter is in vrijwel alle gevallen toereikend. Hetzelfde geldt voor de subwooferkabel; nogal dun maar lang genoeg. Ook hier besluit ik me dus geen zorgen over te maken. Ik ga het systeem beoordelen op zijn af-fabriek prestaties, en daar horen deze kabels nu eenmaal bij.






EDITORS' CHOICE