In 2010 is Denon 100 jaar geworden en zoiets moet je vieren. Ter ere van dat heuglijke feit introduceerde Denon eind vorig jaar de A100 Anniversary collection. Deze serie bestaat onder andere uit de twee apparaten uit dit verhaal en biedt verder een AV-receiver, een Blu-ray speler en een draaitafel en element (zie de recensie van collega Killian Bakker). Deze is gelimiteerd dus enige haast is geboden.
Â
In de Japanse archieven van 1910 zult u het merk Denon nog niet terugvinden. De naam ontstond namelijk pas in 1947 toen de bedrijven Nippon Columbia en Japan DENki ONkyo (niet te verwarren met die andere Onkyo) fuseerden. De naam van deze laatste firma werd in Japan al afgekort tot DEN-ON en daar komt de naam Denon vandaan. Beide bedrijven hebben zich altijd beziggehouden met weergaveapparatuur waarbij het natuurlijk allemaal begon met de productie van grammofoons. Denon heeft veel pionierswerk verricht en niet alleen consumenten apparatuur ontwikkeld. Het merk introduceerde bijvoorbeeld al in 1972 een professionele digitale PCM-recorder en was één van de eersten met digitale plaatopnames. In de jaren ’90 was het merk zelfs een tijd lang actief met een eigen platenlabel. Platen maakt Denon inmiddels niet meer maar Denon is wel nog een van de laatste grote audiofabrikanten met eigen platenspelers en elementen. Het DL-103 phono element is inmiddels legendarisch. De DL-103 werd in 1963 geïntroduceerd en is nu nog steeds leverbaar, waarmee Denon één van de langstlopende audioproducten ter wereld in haar catalogus heeft zitten. Sinds 2002 zijn Denon en Marantz via de D&M Holding aan elkaar gelieerd. Beide bedrijven opereren desondanks nog volledig onafhankelijk en hebben ook een eigen aanpak. Met de A100 Anniversary Collection viert Denon haar 100-jarig bestaan met een serie interessante producten.
A100
Aan zogenaamde ‘jubileummodellen’ hangt vaak een exclusief (lees hoog) prijskaartje maar in dit geval valt dat behoorlijk mee. Beide apparaten kosten nog net geen 2500 euro. Dat is natuurlijk niet goedkoop maar ik kan alvast verklappen dat deze prijs alles behalve te hoog is. De prijs is dus niet exclusief maar de oplage is dat zeker wel. Als u na het lezen van dit verhaal enthousiast wordt, kunt u beter meteen naar de winkel stappen want op-is-op. Als u het pakket van Denon een beetje kent dan zult u in de PMA-A100 en de DCD-A100 waarschijnlijk wel de PMA-2010AE en de DCD-2010AE herkennen. Die herkenning is terecht want daar zijn de beide jubileumapparaten namelijk van afgeleid. De A100 zijn echte special edition uitvoeringen van de 2010 modellen. Om de exclusiviteit nog iets te verhogen, worden alle A100 apparaten geleverd inclusief een gesigneerd echtheidscertificaat en een bijbehorend jubileumboekje. Verwacht hier echter niet te veel van. Waar het hier om gaat is de afwerking en de weergavekwaliteit.
De afwerking van beide apparaten is echt subliem en van hetzelfde hoge niveau als de gewone 2010 uitvoering. Alle A100 componenten zijn echter voorzien van een fraai glimmende, pianolak frontplaat wat je normaal gesproken eigenlijk alleen bij luidsprekers ziet. De vormgeving is strak, simpel en echt bedoeld voor liefhebbers van stereoweergave op het hoogste niveau.
De versterker is voorzien van zes lijn ingangen en een Phono ingang met MM en MC gevoeligheid. De PMA-A100 biedt verder twee tape uitgangen en heeft een preamp uitgang en poweramp ingang. Met een schakelaar op de voorzijde kunnen de voor- en eindversterker worden losgekoppeld. De versterker is voorzien van extra zware, dubbele luidsprekeruitgangen (niet schakelbaar) zodat je eenvoudig kunt bi-wiren. Een toonregeling lijkt weer terug van weggeweest maar is voor de puristen volledig uitschakelbaar met een source direct schakelaar.
De DCD-A100 SACD-speler is net als de DCD-2010AE een moderne SACD-speler voor het weergeven van CD-RW schijfjes (audio, mp3 en WMA), stereo SACD’s en multichannel SACD’s. In het laatste geval worden de surroundkanalen uiteraard wel naar stereo teruggemixt. Je kan de DCD-A100 daarnaast voeren met audiobestanden via de USB-bus aan de voorzijde. De speler is niet alleen voorzien van digitale uitgangen (optisch en coaxiaal) maar heeft eveneens digitale ingangen zodat de ingebouwde DAC ook aangestuurd kan worden door bijvoorbeeld een mediaspeler of een ander apparaat met een S/P-DIF uitgang. Dit zie je steeds vaker en is echt een slimme ontwikkeling.