Als het gaat om de weergave van muziek en film vanuit één enkele set, zijn er in ons land diverse merken die daarin kunnen voorzien. Maar alle technische vooruitgang van de laatste jaren heeft veel vraag naar nieuwe apparatuur veroorzaakt en wie nu in de markt is voor een home theater receiver ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Veel merken komen met updates voor spelers en receivers, maar brengen ook vernieuwde apparaten op de markt.
Zo ook het Engelse Arcam. Dit merk heeft de afgelopen jaren erg hoge ogen gegooid in audio/ videoland. Het succes van de zeer complete AVR600 receiver en de voor- eindcombinatie AV888/ P777 is niet voor niets zo groot, de apparaten zijn compleet en klinken ook nog eens goed. De iets goedkopere AVR500 receiver loopt ook als een trein als het gaat om verkopen, maar moet nu zijn meerdere erkennen in een opvolger met een wel heel erg aantrekkelijke prijs. Ik kreeg van importeur Audiac de nieuwste Arcam Home Cinema receiver mee naar huis om te testen: de AVR400 met daarbij de eveneens nog niet zo lang verkrijgbare BDP100 Blu-ray speler. Het blijkt dat Arcam niet heeft stilgezeten.
Van alle markten thuis?
Arcam heeft een zorgvuldig opgebouwde naam te verdedigen als het gaat om muzikale weergave. Het uit Cambridge afkomstige merk staat bij vele dealers en luisteraars bekend als zeer prettig om naar te luisteren. Maar ook de liefhebber van films of games kan al jaren bij de Britten terecht. Het begin was er al met de Dolby ProLogic receiver AVR100 en er werd steeds geïnnoveerd door het team van ontwerpers. De hierboven genoemde succesmodellen stonden dus ook model voor de nieuwe receiver van het merk. Voor de Blu-ray speler heeft Arcam veel onderzoek verricht alvorens hem op de markt te brengen. Het Westen heeft nu eenmaal flinke eisen als het gaat om goede beeldweergave in combinatie met even goed geluid. Dat de BDP100 audiofiel van opbouw is, zal niemand dan ook verbazen. Evenals de receiver, die toch veel goedkoper is dan de grotere AVR600.
De jongste receiver heeft dan ook tal van nieuwe onderdelen en features aan boord gekregen. Allereerst is er een flinke toroidale voeding die het toestel van de nodige stroom moet voorzien. De zeven eindversterkers leveren elk 90 Watt en in stereo krijgen de weergevers 120 Watt (8 ohm) per kanaal toegevoerd. De technieken van zowel de AVR600 als de AV888 processor stonden model voor de nieuwe video- en audioboards die de jongste home cinema versterker heeft meegekregen. Met natuurlijk ondersteuning van de laatste generatie decoderingen zoals Dolby TrueHD and DTS Master Audio of Dolby Volume. Maar liefst vijf HDMI ingangen (1.4a ondersteunend met ARC, CEC en 3D- en 24p doorvoer) zorgen voor de input van digitale videobronnen, maar de receiver kent ook nog eens meerdere analoge verbindingen voor videosignaal en kan deze upscalen. Er zit overigens maar één enkele HDMI uitgang op de AVR400, wat gebruikers van een scherm én een beamer noopt om een splitter in te zetten. Deze uitgang is wel voorzien van een Audio Return Channel optie, zodat het geluid van een aangekoppeld apparaat ook terug kan naar de decoders in de receiver. Nieuw in de receiver is de aanwezigheid van een usb-input met updatemogelijkheid. Updates moeten overigens wel door een dealer of de importeur worden uitgevoerd.
Verder is de uitgebreide receiver voorzien van zes analoge inputs en een losse meerkanaals ingang, een frontingang (3,5 mm jack of s/pdif), twee optische en vier coaxiale digitale ingangen. Een hoofdtelefoonuitgang is ook vertegenwoordigd. De netwerkaansluiting op de achterzijde is ook te gebruiken voor streamingtoepassingen. Hierbij zijn niet alleen WAV en MP3 bestanden ondersteund, maar ook het compressieloze FLAC. Een prima optie, zo lijkt. Verder worden WMA en MPEG4-AAC bestanden afgespeeld. DAB, FM en internetradio zitten aan boord van de AVR400, de signaal/ ruisverhouding ligt op 100 dB en de totale harmonische vervorming ligt onder 0,02% (-3 dB). Het gewicht verklaart de wat lagere prijs ten opzichte van zijn grotere broer, maar met ‘slechts’ 15 kilo is de AVR400 nog steeds geen kleintje.
Ook de Blu-ray speler die het merk onlangs introduceerde mag er zijn als het gaat om mogelijkheden, afwerking en decoders. Met ruim zes kilogram gewicht en een flinke afmeting herbergt de speler een sterk gedempte behuizing en chassis om een Arcam-waardig loopwerk. Dat betekent dat er niet alleen naar de video-eigenschappen werd gekeken. De speler bezit een zeer korte, hoogwaardige signaalweg van de disc naar de uitgangen, dat via zeer luxe videoklokken loopt. De HDMI uitgang is 1.3a gecertificeerd en naast een meerkanaals analoge output is ook digitaal coaxiaal en toslink vertegenwoordigd. Een netwerkaansluiting voor BD-Live ondersteuning en een USB-ingang voor het afspelen van foto-, gecomprimeerde audiobestanden als MP3 of WMA en videocontent (AVI, WMV en XviD) vanaf een stick zitten eveneens aan de achterkant van de BDP100. Net als de AVR400 is de speler voorzien van een IEC netvoedings-ingang, wat het toepassen van ‘after market’ netsnoeren mogelijk maakt. Net als de receiver krijgt de Blu-ray speler een mooie overzichtelijke afstandsbediening meegeleverd die programmeerbaar is en een blauwe achtergrondverlichting heeft. Een meerkanaals analoge uitgang bezit de speler niet.
Het audio-gedeelte van de BDP100 verdient wat extra toelichting. Het gebruikte loopwerk van deze speler staat kwalitatief namelijk gelijk aan de beroemde cd-spelers van dit merk. Arcam gebruikte een 24-bit 192 kHz Delta-Sigma DAC (Wolfson Audio 8741) voor de signaalverwerking. Gecombineerd met het lineaire fasefilter van Bessel en een precisieklok in de speler krijgt ook audio vanaf een willekeurige digitale schijf genoeg aandacht van de technici van Arcam. De opgegeven signaal/ruisverhouding ligt op 110 dB, de totale harmonische vervorming (1kHz) op 0,002% en het analoge uitgangsniveau is 2,2 Vrms. Waar de AVR400 een stroomverbruik van gemiddeld 100 W heeft, ligt dit voor de speler op een nette 30 Watt. Beide apparaten verbruiken in de stand-by modus overigens maar 0,5 W, iets waar milieubewuste gebruikers vast en zeker blij van worden. De gehele afwerking van de speler (en de versterker) is netjes, de aansluitingen zijn van prima afwerking en ook de afstandsbediening voelt goed aan.