Audio Valve Baldur 70 Buizen Eindversterkers MINT

647 x bekeken | geplaatst op 11 maart 2024

€ 3.900,-



kenmerken

Merk * Anders
Categorie Eindversterker
Type Mono Blokken
Serienummer
Conditie Lichte gebruikssporen
Bouwjaar
Geplaatst op 11-03-2024

Beschrijving


Prachtige monoblokken in mint staat verkerend.
.
De Baldur 70 wordt ook de Baby Baldur genoemd want er bestaan ook gigantosauren in de vorm van de 300 watt klasse A Baldur 300 blokken.
Het is een klasse A push-pull triode ontwerp op basis van 6AS7G dubbele triode buizen.
In de voortrap vinden we ECC82/ECC83 en de russische 6N6P buis wat eigenlijk een high-end ECC82 buis is (ook bekend onder E182CC).
De versterkers beschikken over een autobias per triode en zijn dus erg gemakkelijk in gebruik. Via lampjes op de PCB kan je zien of de buizen goed zijn en zodra er een storing is gaat er een lampje branden. De buis vervolgens eruit halen en een nieuwe erin prikken en klaar is kees.
De versterkers beschikken tevens over een RCA én een XLR input, allebei 47kohm.
Qua bouwkwaliteit mag je hier wel stellen dat het gaat om de klassieke “deutsche gründlichkeit”. Ongelooflijk mooi gebouwd met hoogkwalitatieve componenten zoals de onverslijtbare (of bijna toch) Rifa condensatoren en draadgewikkelde power weerstanden.
Door het plexiglas kan je dit prachtige ambachtelijke werk elke dag bewonderen.
Klankmatig zijn dit uitzonderlijk mooie versterkers. Vast en zeker top 1% materiaal.
Ze hebben een zeer uitgesproken fijne resolutie en ongelooflijke dynamiek voor een triode ontwerp. In het hoog lopen ze erg ver door en zowel het midden als het hoog is van een uitzonderlijke klasse. De review op internet van Stereophile is eerlijk gezegd voor mij absoluut onherkenbaar voor wat betreft het geluid dat deze versterkers in hoog en midden geven. Net zoals de EAR 509 hebben ze een typerende openheid in midden en hoog. Maar de Baldur’s hebben iets meer verfijning en een net iets minder aggressief uitgesproken mid-hoog.
Maar het is vooral op het vlak van de eerder vernoemde resolutie dat deze blokken zich écht onderscheiden.
Dat gekoppeld aan de triode-achtige holografie en dat deze blokken een bijna perfecte (wat is perfect natuurlijk) balans bewandelen tussen de voordelen van een buis en die van een transistor versterker. De betere buizenversterkers laten zich namelijk niet kenmerken door een overdreven warme klank en sompige laagweergave. Het is geen 500 watt transistorversterker maar de Baldur’s controleren het laag enorm goed en klinken erg strak zonder dat ze zich uit hun lood laten slaan door denderende laagpartijen. Daarbij blijft de muzikale focus op het midden en hoog goed bewaard zonder dat het een zootje wordt van in elkaar overlopende tonen.
Technisch is dit dus een zeer begaafde versterker maar de échte kracht van deze versterker ligt ‘m net in de minder objectief te beschrijven kenmerken. Hij klinkt super natuurlijk alsof er eigenlijk geen versterker aan te pas komt. De openheid is ongelooflijk en de klank komt zo goed los van de speaker dat het gehele geluidsbeeld in de ruimte zweeft. De stage is in alle drie de dimensies erg groot. Hij kan forward klinken maar tegelijkertijd ook een klassiek stuk ver in de diepte projecteren. Het geluid strekt ver tot voorbij de speakers die je absoluut niet ziet staan.

Ze klinken vloeiend, natuurlijk, soepel, open en in één woord samenvattend super muzikaal (dat zijn er twee maar goed).

Worden geleverd met nieuwe reserve buizen. Omdat de 6AS7 niet bruikbaar is met andere versterkers mogen deze mee in de verkoop.

Afmetingen (bxhxd) : 32,5 x 30 x 38,5 cm
Vermogen : 70 watt / kanaal (8 / 4 ohm)
Frequentierespons : 10Hz – 50Khz (+/- 3db)
THD : 0,3% (bij 50W)
Gewicht : 16kg / stuk

Prijs €3.900 en in geringe mate onderhandelbaar.




EDITORS' CHOICE