De mate waarin wij een prestatie waarderen is in grote mate afhankelijk van onze verwachtingen. Een opgeklopt imago, hoge prijs en dito uitstraling doen onze verwachtingen aangaande de prestaties dan ook automatisch stijgen. Het is voor deze categorie dan ook extra moeilijk om aan onze hoge verwachtingen te voldoen. Zijn onze verwachtingen daarentegen laag, dan spreken we al gauw van een verrassing.
In principe zijn de verwachtingen die wij stellen wel een beetje te vergelijken met wat we op het EK voetbal zien. Onze verwachtingen van het Nederlands elftal zijn dusdanig, dat we niet alleen resultaten willen zien, maar ook nog eens mooi voetbal. Het behalen van de halve finales is voor ons dan ook niet goed genoeg, aangezien het vertoonde spel niet aan onze verwachtingen voldoet. Andersom (mooi voetbal maar een matig resultaat) zouden we ook ontevreden zijn. Je kunt het dus als oranje niet snel goed doen. Hoe anders ligt dat bij een land als Letland. Die komen zonder enige verwachting naar het EK, vliegen er in de voorrondes uit en iedereen roept dat ze een fantastisch toernooi hebben gespeeld. En dat met middelmatig voetbal en een slecht eindresultaat.
Deze week hebben we recensies van twee merken met een grote reputatie. Het betreft de Amerikaanse merken McIntosh en Audio Research. Vooraf hadden onze auteurs dan ook zeer hoge verwachtingen en des te knapper is de prestatie als die dan ook waargemaakt worden. Niet alleen op het gebied van bouwkwaliteit en uiterlijk, maar vooral op het klankmatige vlak.
Benieuwd geworden naar deze twee grootmachten, kijk dan snel hieronder voor de link naar deze twee recensies.
de redactie
Nieuw op HiFi.nl
Hardware
McIntosh MHT200, door Bjorn Mateijsen
Soms kom je componenten tegen waar je spontaan een warm gevoel van krijgt. Een gevoel dat niet makkelijk onder woorden te brengen valt. Deels is het misschien nieuwsgierigheid, een stukje betrokkenheid of gewoon pure verliefdheid. Schoonheid kan heel wat gevoelens teweeg brengen, maar het innerlijke telt natuurlijk des te meer. Mijn eerste kennismaking met het merk McIntosh staat in de vorige zinnen beschreven. In een niet nader te noemen hifi-winkel stond een groots uitziende versterker opgesteld, met prachtige blauw oplichtende VU-meters. In een groen oplichtende aura dook op bijna magische wijze de merknaam McIntosh op.
Audio Research LS25MkII , door Phil van Deijk
“Laat hem liever niet 24 uur per dag aan staan, maar vannacht kun je hem het beste wel aan laten staan zodat je morgen uitgebreid kunt luisteren”. Ik mompelde hierop terug “Ja is goed, ik moet nu echt naar mijn afspraak”. Niet beseffende dat deze woorden, voor de rest van de komende weken, min of meer levensreddend waren. Ik stapte vervolgens in mijn auto en reed met uiterste voorzichtigheid de wijk uit. Eenmaal thuis aangekomen sloot ik snel het apparaat aan en ging ik even “koud” luisteren.
Column - Achtergrondartikelen
Waterlanders, door Rene van Es
Het was de week van de waterlanders. Geen tranen met tuiten van kleine kinderen maar vochtige ogen van volwassen mannen. Phil van Deijk beet het spits af.
Home Cinema instellen, door John Koning
Een van onze meest gelezen achtergrondartiklen van het afgelopen jaar. Reden voor HifI.nl deze weer eens op de voorpagina te zetten, want blijkbaar zijn er nog steeds veel vragen over het instellen van een Home Cinema set.
Prijsvraag
SPECTRAL LS-600AL en C-601AL
Wilt u kans maken op de Real Spectral LS-600AL en C-601AL luidspekerstands. Vul dan snel de prijsvraag in en maak kans op deze mooie prijzen.
Software
Antonio Carlos Jobim - Wave (Vinyl), door Jan de Jeu
De naam van Antonio (Tom) Carlos Jobim zal altijd verbonden blijven met de Bossa Nova. Ik kan me niemand bedenken die belangrijker geweest is voor deze - in mijn oren heerlijke -muziekstijl dan juist deze componist, pianist, gitarist en zanger die slechts zijn geliefde Rio de Janeiro verliet om er op toe te zien dat zijn composities op de juiste wijze op tape vastgelegd zouden worden. Hij is de man die de wereld onsterfelijke melodieën gegeven heeft als ‘The Girl From Ipanema’, ‘Desafinado’en ‘One Note Samba’. En dan noem ik nog slechts de bekendste.
Oscar Peterson Trio + One (Vinyl), door Jan de Jeu
Oscar Peterson’s carrière gaat weliswaar in 1942 van start maar komt pas goed in beweging wanneer de producer van ‘Jazz at the Philharmonic’, Norman Granz, hem tijdens een radio-uitzending ontdekt en hem uitnodigt om als gast op te treden tijdens zijn show in de Carnegie Hall in New York. De twee worden vrienden voor het leven en Norman Granz zal de producer worden van vele Peterson platen.
Maurice Ravel - Paavo Järvi – Cincinnati Symphony Orchestra (SA-CD), door Jan Luijsterburg
Paavo Järvi begeeft zich met zijn vierde CD met het orkest van Cincinnati, dat hij vanaf 2001 leidt, op vaak betreden paden. Van deze bekende werken van Ravel bestaan al vele uitstekende opnamen. Op dan nog op te vallen moet je met iets bijzonders komen. Järvi probeert het met aandacht voor details, snelle tempi en een opname met het brede frequentiebereik waar het label Telarc bekend om staat.
Cafebar 401 (CD), door Jan Luijsterburg
De naam schijnt van een koffieapparaat afkomstig te zijn. Ik kan het me helemaal voorstellen, je bandje moet nog een naam hebben, je zit te staren en daar staat dat apparaat. Waarom niet? Met of zonder koffie, het debuutalbum van dit viertal uit Luttenberg, Overijssel staat als een huis. Stevige poprock afgewisseld met ballads. Geen poespas maar recht voor zijn raap, zelfverzekerd en vol emotie.