ARTIKEL

TacT Room Correction Systems

René van Es | 30 november 2001

Er is een gevleugelde uitdrukking “bij Hoevelaken linksaf”. Waar die uitdrukking vandaan komt, ik weet het niet. En soms moet je ook gewoon niet doen wat de uitdrukking voorschrijft want dan had ik de demo van TacT’s Peter Lyngdorf misgelopen.

AND Benelux AND Benelux had namelijk een locatie gekozen in Hoevelaken voor de introductie van nieuwe TacT producten en uiteraard mocht ik daar ook de effecten beluisteren van hun Room Correction System. Maar eerst een stukje geschiedenis. Peter Lyngdorf loopt zo sinds 1980 mee in de audio wereld en heeft daar een behoorlijk stempel op gedrukt. Hij is inmiddels eigenaar van 40 winkels in Scandinavië die uitsluitend verkopen wat “bij Peter door de beugel kan”. Daarnaast is of was hij eigenaar van merken als Snell Acoustics, NAD, Dali en Tact. Vanuit de markt, vanuit de research afdelingen van genoemde merken, vanuit kennis van vrienden of zakenpartners en vanuit eigen gedrevenheid is Peter de laatste jaren zeer actief voor TacT. Een bedrijf dat zich richt op digitale versterkers en room correction systems.

Peter begint de sessie met een uitleg hoe zijn versterker eigenlijk werkt. Dat wordt een simpele verhandeling, mits je je beperkt tot het principe. Namelijk men neme een batterij (de voeding), met zet in serie met de luidspreker een enkele spoel en paralel een enkel condensator en verder doe je niets anders dan met behulp van schakelaars spanning toevoeren aan de speaker, waarbij de polariteit steeds wisselt. Hoe hoger de spanning en hoe langer je de spanning toevoert, hoe harder de speaker speelt. Voordelen zijn dat je niet in de signaalweg het volume regelt, nee je regelt de voedingsspanning. Van het signaal blijf je af. Tweede voordeel, je moduleert niet het signaal, je moduleert de tijd dat je signaal toevoert. Kabels hebben geen invloed meer (dat betekend niet dat je slechte kabels kunt gebruiken, het gaat om capaciteiten en inducties). Back EMF van de speakers is van geen belang meer. Conclusie die je kunt trekken, het principe is slim, de gedachte achter het apparaat logisch en doordacht, de kosten voor de voeding en de snelle elektronica in de kast hoog.


EDITORS' CHOICE