ARTIKEL

Luisterbezoek mr. Kuzibri

Patrick Hendriks | 20 april 2006

HiFi.nl is begonnen met het bezoeken van eigenaren van muziekinstallaties die staan weergegeven op my.hifi.nl. Ik ben op bezoek geweest bij Hans “mr. Kuzibri”. Hans heeft praktisch vanaf het moment dat hij zijn set plaatste in de my.hifi rubriek op nummer 1 gestaan. Ik vond zijn set zo bijzonder dat die een plaats in deze rubriek verdiende, dus een afspraak werd gemaakt. Op 1 april reed ik naar zijn woonplaats in de kop van Drenthe. Een rit van bijna 200 kilometer. De voorbereidingen bestonden vooral uit het uitzoeken van LP`s en CD`s. Het navigatiesysteem bracht mij zonder problemen in Drenthe, hoewel ik in eerste instantie op het verkeerde adres uitkwam, maar dat lag aan mij...



Hans is getrouwd en werkzaam als medisch specialist. Hans woont in een oude boerderij, waarin een speciale ruimte is ingericht voor zijn hobby. De luisterruimte van Hans is een plek waar hij veel van zijn vrije tijd doorbrengt. De ruimte is gezellig ingericht en heeft een huiselijke uitstraling door de grote planten, een zitbankje en een oude ongebruikte schouw (waarover later meer).

De luisterstoel is een heerlijke relaxfauteuil waarin het prima vertoeven is. Tijdens mijn verblijf heb ik vele uren in die stoel gezeten, terwijl Hans op de “tweede rang” schuin naast mij zat. De ruimte meet ca. 6 bij 5 meter en is ca. 2,5 meter hoog. Op de houten vloer ligt vloerbedekking, waardoor de ruimte niet te hard klinkt. Daarnaast zorgt de aard van het huis (een zeer oude boerderij) ook voor een soort natuurlijke goede akoestiek, die in de hedendaagse nieuwbouwwoningen met veel beton en glas praktisch altijd ontbreekt. Ook de vele kasten met LP`s en CD`s maken het geheel minder hard en wat diffuser met betrekking tot de reflecties.



De gigantische muziekverzameling van Hans bestaat uit ca. 1900 LP`s en 900 CD`s. De muzieksmaak van Hans is breed. “Als het maar emotie bij mij opwekt, dan vind ik het de moeite waard” aldus Hans. Vlotte Jazz, klassiek en pop, het is allemaal te vinden in de uitgebreide collectie zwarte en glimmende schijven. Vooral vrouwenstemmen vindt Hans prettig om naar te luisteren, omdat ze een groot bereik hebben, groter dan mannen, waardoor ze beter in staat zijn om emoties over te brengen.



Hans is rond 1964 begonnen met muziekweergave middels een koffergrammofoon. Ook heeft hij zelf luidsprekers gebouwd, maar dat is bij twee paar gebleven en was niet echt een groot succes. Vanaf ca. 1980 is Hans bezig met de zoektocht naar het ultieme geluid. Vele componenten zijn bij hem in de ruimte geweest. Het leuke aan zijn huidige set is dat hij is opgebouwd uit verschillende exotische high-end merken, die in ieder geval voor mij totaal onbekend waren. Eigenlijk is alles opvallend aan de set. Natuurlijk de A Capella luidsprekers met vele woofers, de prachtige hoorns en de plasma tweeters. Ook de buizeneindversterkers die in de huidige modus 260 (!) Watt per kanaal leveren zijn niet alledaags. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar die informatie is ook te vinden op my.hifi.nl. Maar hoe mooi en duur de apparatuur ook is, het gaat uiteindelijk om de geluidskwaliteit van het geheel. En met het geheel bedoel ik de componenten, de bekabeling, de stroomvoorziening, de opstelling en last but not least, de akoestiek van de luisterruimte.



Aan bijna alle bovengenoemde aspecten heeft Hans zeer veel aandacht besteed. Aan de akoestiek heeft Hans nog niet alle aandacht besteed die het volgens mij verdient. Nou ben ik iemand die nogal een fanatiek voorstander is van het akoestisch optimaliseren van een luisterruimte, gewoon omdat ik uit ervaring weet hoe belangrijk het is. Maar apparaatbeleving is iets dat veel mensen meer aanspreekt dan de ongrijpbaarheid van akoestieke aanpassingen, en dat is volgens mij een van de redenen dat veel mensen akoestiek niet de aandacht geven die het naar mijn idee verdient. Hans heeft het optimalisatieproces op een andere manier benaderd. Eerst een fantastisch geluid zien te krijgen in de ruimte zoals die is, daarna de akoestiek optimaliseren. Hans verwacht dat het verbeteren van de akoestiek nog 5 tot 10% verbetering kan geven aan de geluidskwaliteit. Nou is de akoestiek van de ruimte helemaal niet slecht, maar ik denk dat er meer in zit dan 5 tot 10%. De toekomst zal het leren, want Hans is wel van plan om er nog wat aan te gaan doen. In de ruimte is een ongebruikte schouw aanwezig, schuin voor de rechter luidspreker. Het weghalen van die schouw maakt ruimte vrij voor het aanbrengen van een diffuser, en die kan ook perfect geplaatst worden op de tegenoverliggende wand. Hierdoor wordt zowel de symmetrie verbeterd en worden de eerste reflecties verminderd. Maar ja, misschien wil Hans ooit nog eens de schouw gaan gebruiken en er een open haard in bouwen. Ik wist het wel... Ook zouden de luidsprekers eigenlijk nog iets verder naar voren moeten, maar dat gaat niet zomaar omdat de luidsprekers dan tegen de plafondbalken klemlopen. Het praktische probleem van akoestische maatregelen in deze ruimte is dat zijn gehele set gedemonteerd en verhuisd moet worden, en dat doe je niet even op een regenachtige zondagmiddag.


EDITORS' CHOICE