Wilson Benesch vlaggenschip Cardinal

Redactie HiFi.nl | 04 oktober 2012 | Wilson Benesch

Via art's Excellence en Wilson Benesch UK ontvingen we bericht over de indrukwekkende Cardinal, de grootste en technisch meest vooruitstrevende luidspreker die ooit door de Britse high-end audiofabrikant is gemaakt. "Het is absoluut één van de meest geavanceerde luidsprekers ter wereld, gemaakt door een bedrijf dat de kennis en vaardigheid heeft om zo’n product te creëren."

"De Cardinal garandeert een natuurlijke geluidsreproductie die zo dicht bij het origineel komt als met een elektro-mechanische weergever mogelijk is. In het baanbrekende ontwerp worden 18 nauwkeurig geoptimaliseerde units ingezet om de ontwerpdoelstellingen te realiseren: de allerbeste transiënt-weergave, dynamische controle en een naadloze integratie van de afgestraalde geluidsgolven." Bij dezen de volledige feiten op een rij, zoals door de fabrikant zelf uiteengezet; dat moet haast wel bijzonder klinken... Onderaan vind je bovendien een Engelstalige brochure.

Het menselijk gehoor is zeer gevoelig voor elektrische fase-verschuivingen, zeker in het middengebied. Idealiter zou een elektrische stroom of voltage absoluut geen vervorming mogen bevatten die wordt veroorzaakt door faseverschuivingen in het luidsprekerfilter. Deze vervorming leidt namelijk tot een onnatuurlijke en foutieve weergave van het geluid. Om die reden passeert elk frequentiegebied in de Cardinal een zo eenvoudig mogelijk of zelfs helemaal geen filter.

Twee kunnen meer dan één, dus de verantwoordelijkheid voor het middengebied wordt gedeeld. Met twee Tactic II luidsprekerunits, die ruim binnen de grenzen van hun kunnen blijven, wordt de laagst mogelijke vervorming bereikt. Innovatieve constructieve oplossingen zorgen ervoor dat de versterker de luidsprekerunits rechtstreeks kan aansturen, zonder enig filter in de signaalweg. Het bijna perfecte dynamiek- en transiënt-gedrag dat hieruit voortkomt is één van de vele voordelen die door deze zorgvuldige ontwikkeling worden bereikt. In aanvulling hierop wordt tussen de twee mid-units de Semisphere tweeter geplaatst, die daarmee het perfecte akoestische midden vormt.

In de natuur komen geen looptijdverschillen voor, dus alleen luidsprekerunits die het snelste transiënt-gedrag vertonen zijn echt in staat om geluid op natuurlijke wijze weer te geven. Daarom introduceren we de jongste incarnatie van het Isobaric-systeem. Het ontwerpdoel wordt bereikt met vier luidsprekerunits die op hoge snelheid werken. De hierdoor gevormde structuur werkt als een reusachtig koellichaam, maar wat nog belangrijker is voor het geluid: het kan worden gezien als één super-dynamische luidsprekerunit die slechts een dunne, gebogen frontplaat vereist. Deze innovatieve mechanische constructie voorkomt energieverlies en resonanties van de behuizing al bij de bron. En dat is uniek.

Ook is het voor de allereerste keer mogelijk om alle veertien primaire luidsprekerunits tot op de micrometer in looptijd te synchroniseren zonder dat daar een complexe, getrapte frontplaat voor nodig is. Hierdoor is de afstraling van het geluid zo natuurlijk als met mechanische middelen mogelijk is.

Net als bij het ontwerp van een goede boot is de Cardinal gebouwd met lange, vloeiende rondingen. Er zijn geen rechte lijnen, grote platte oppervlakken en hoeken om de stroom van het water of de lucht te hinderen. Op dezelfde manier waarop onze ogen turbulentie in water kunnen zien, zijn onze oren zeer goed in het waarnemen van geluid dat wordt afgebogen door scherpe hoeken, of uitgestraald door grote platte oppervlakken. Daarom ontbreken deze bij een goed luidsprekerontwerp.

Na meer dan twintig jaar ontwikkeling van ultieme constructieve oplossingen voor de meest veeleisende audioproblemen legt de Cardinal de lat wéér hoger. De panelen van geavanceerd, op koolstofvezel gebaseerd composiet, leveren de hoogst mogelijke prestaties en maken een kuipconstructie met een enorm inwendig volume mogelijk. Deze resonantievrije, gebogen panelen leveren een significante bijdrage aan zowel het onopvallende uiterlijk als de uiterst complexe akoestische rondingen aan de binnenkant, die er voor zorgen dat er nooit staande golven kunnen ontstaan. Het is een bewijs van de uitzonderlijke prestaties die het merk hebben gedefinieerd en die het onderscheiden van elk ander bedrijf in de wereld.

De radicale materiaaltechnologie, het akoestisch ontwerp en de innovatieve architectuur van de Cardinal leveren de kleinst mogelijke behuizing op. Sterker nog, elk conventioneel ontwerp dat streeft naar weergave van dezelfde bandbreedte als de Cardinal zou dubbel zo groot moeten zijn, wat de gevoeligheid voor ongewenste kastresonanties alleen maar verhoogt.

Het leidt geen twijfel dat Wilson Benesch uniek is in de combinatie die ze maken met de meest geavanceerde materialen die we kennen, op de micrometer geperfectioneerde metalen draagconstructies naar Bruneliaans ontwerp en ‘state of the art’ luidsprekerunits. De naadloze pasvorm en de afwerking met fijn fineer en andere exotische materialen maken elk paar een op maat gesneden systeem. Wij zijn verheugd om met de Cardinal weer een nieuwe, subliem fraaie afwerking op de markt te kunnen brengen: Silk Black. Deze exotische afwerking komt rechtstreeks van een vooraanstaande leverancier van de Britse luchtvaartindustrie en wordt alleen door Wilson Benesch gebruikt.

Geïnspireerd door de natuur en natuurlijk geluid is het nieuwe Wilson Benesch vlaggenschip The Cardinal de culminatie van tientallen jaren innovatief werk op het gebied van kastontwerp, luidsprekerunits en materiaalgebruik. De ontwikkeling was een evolutie, voortbouwend op elk behaald succes. Uit onze gepassioneerde betrokkenheid bij de productie, onze drang naar innovatie, en onze verplichting aan de hoogste standaard van vakmanschap, is een product ontstaan dat maar door één bedrijf gemaakt kon worden.

Bekijk hieronder ook de brochure, of via deze link op iPhone/iPad.

MERK

EDITORS' CHOICE