In deze nieuwe artikelenreeks zetten we drie interessante testkandidaten op een rijtje. Daarbij zorgen we er natuurlijk voor dat de drie onderling vergelijkbaar zijn, maar tegelijk moeten ze ook behoorlijk verschillen.
In de eerste aflevering vergelijken we een koppel vloerstaanders met een stel boekenplankluidsprekers en met een trio dat bestaat uit twee satellieten en een subwoofer. De vormfactor van de drie testdeelnemers verschilt radicaal, maar de prijskaartjes vertonen sterke overeenkomsten…
Er zijn zo van die dingen die heel waarschijnlijk wel nooit zullen veranderen. Al zouden we dat nog zo graag willen. Natuurwetten, bijvoorbeeld. Het zou toch geweldig zijn moest je de zwaartekracht kunnen trotseren en vrolijk kunnen rondfladderen door gewoon je armen op en neer te bewegen? Maar helaas: het lukt je niet. En als je toch eens wil proberen, zet de resultaten van je pogingen dan op YouTube. Dan heeft de rest van de wereld er ook nog wat aan. Een andere natuurkundige wet waar we heel graag omheen zouden willen fietsen, is degene die er voor zorgt dat schijnbaarenkel grote luidsprekers in staat zijn om een mooi en volledig basfundament weer te geven. Op dat vlak hebben we echter al heel wat bereikt. Maar laten we niet teveel op de zaken vooruit lopen...
Eén: De Vloerstaanders
Boston Acoustics A360 - € 798/paar
We starten het verhaal met de A360 luidsprekers van Boston. Zaterdag en zondag volgen deel twee en drie van de reeks, in deze eerste aflevering beginnen we met een koppel middelgrote vloerstaanders – ze meten (H x B x D) 106 x 34.5 x 27.4 cm –,die naar keuze verkrijgbaar zijn in glossy zwart, glossy wit of in een kersenuitvoering. De kast telt vier luidsprekerdrivers. Bovenaan zit een 2.5 cm softdome tweeter, met daaronder een 9 cm midrange. Nog iets meer naar onderen bevinden zich twee identieke woofers, elk met een diameter van 16.5 cm. Boston geeft een frequentiebereik op dat zou lopen van 38 Hz tot 25 kHz. De dB-afwijking wordt daarbij niet vermeldt, dus vragen we dat eerst even na.
Het blijkt dat de afwijking +/- 3 dB bedraagt. In bijna alle gevallen wil dat zeggen dat de laagste tonen die de luidspreker kan weergeven – 38 Hz in dit geval – 3 dB minder luid zullen worden weergegeven dan de rest van het frequentiespectrum. Dat is best wel belangrijk, want dat betekent dat die tonen twee keer zo stil zullen klinken in verhouding tot de rest van het geluid. Het is dan eigenlijk ook best wel zinvol om te weten hoeveel Hz een luidspreker nog kan weergeven aan 0 dB – dus even sterk als de rest van het geluid -, maar die informatie krijg je haast nooit te pakken. Dat geldt overigens voor de meeste luidsprekerbouwers, en zeker niet enkel voor Boston.