Verslag Audio Show Alkmaar 2013 - Deel I

De Audio Show Studio Alkmaar, oftewel de ASSA, zo werd hij dit jaar aangekondigd. Ben Hoedjes, de organisator, spreekt liever van de Highend Audioshow, terwijl het publiek het liefdevol de ‘AZ-Show’ noemt.

Dat krijg je alleen voor elkaar als je een geschiedenis hebt weten op te bouwen met een show, en dat klopt ook. Dit jaar wordt alweer de vijfde editie van deze gezellige show georganiseerd, en dat er in de loop van de jaren groei heeft plaatsgevonden blijkt duidelijk uit het plattegrondje dat in het begeleidende beursboekje staat afgedrukt. Het is ooit begonnen in de Kees Kist Lounge van het Alkmaarse stadion, maar nu is bijna de gehele bovenverdieping (de Georg Kessler Zaal) ook afgehuurd.

Omdat we niet precies wisten hoe het verkeer zich zou gedragen op de vroege zaterdagochtend arriveerden we (natuurlijk) een half uur te vroeg, maar er heerste al een flinke bedrijvigheid. Terwijl sommige deelnemers snel nog wat laatste voorbereidingen troffen zitten er in de Foyer op de tweede verdieping al diverse ‘vaste bezoekers’ aan de koffie en rinkelt de kassa bij Gerrit Nutters al omdat de vroege vogel nu eenmaal de worm vangt.

Klokslag tien uur, de officiële begintijd, stroomt gestaag een stoet hifi-liefhebbers naar binnen en het wordt al snel druk en gezellig. Tijd voor ons om te beginnen, zoveel te doen en zo weinig tijd...

We beginnen op de derde verdieping van het stadion, en daar vinden we in de eerste Georg Kessler zaal een achttal importeurs en fabrikanten die gebroederlijk hun producten tonen en in onderling overleg hun demonstraties hebben afgestemd. Beurspartner en mede-organisator Home 4 You heeft een eigen informatiestand in deze ruimte, maar laat de demonstraties aan de deelnemers over. In de zaal heerst gedurende de hele dag een prettige sfeer. Er is tijd en ruimte om vragen te stellen en om op een beschaafd volume naar goede muziek te luisteren.

Pioneer Nederland
Bij Pioneer zien we meteen dat er vandaag de dag weer meer op stereo en streaming wordt ingezet. Er staat weliswaar een fraaie nieuwe AV-receiver, maar de aandacht wordt vooral opgeëist door twee strak vormgegeven stereosets met streaming audio als bron en de slanke en extreem goedkope, maar verrassend goed klinkende, SP-FS52 vloerstaande luidsprekers die door de bekende Britse luidsprekerontwerper Andrew Jones (bekend van het merk TAD) zijn ontwikkeld.

Pioneer streaming speakers ((c) Max)

Ons op nieuwtjes beluste oog valt echter op de A-serie WiFi luidsprekers met Airplay®, DLNA® Wireless Direct en HTC Connect™, waarmee feitelijk alle mobiele apparaten, smartphones en tablets muziek kunnen afspelen over deze nieuwe, compacte luidsprekers. De A1 en de A3 zijn tweewegsystemen, de grotere A4 heeft een ingebouwde subwoofer en geeft daarmee een voller geluid. De A1 en A3 zijn naast hoogglans zwart ook in hoogglans wit leverbaar (de A4 alleen in hoogglans zwart), en de A3 is voorzien van een oplaadbare accu waarmee je 6 uur naar muziek kunt luisteren, ideaal voor de dagje in het park of aan het strand, of gewoon voor draadloze muziek in de tuin.

Onkyo, TEAC
Bij Onkyo zien we op het eerste oog geen nieuwe producten. Die prachtige M-5000R eindversterker met zijn kenmerkende VU-meters hebben we al vaker gezien, evenals de bijpassende P-3000R voorversterker. Ook het RBX-500 Dock Music System zagen we al tijdens eerdere shows...en het blijft het een verdomd leuk product om te zien en te horen. Maar als we even met vertegenwoordiger Peter Veth spreken krijgen we een paar nieuwe TEAC producten te zien...op papier helaas. Maar wel producten die we je niet willen onthouden. Teac introduceert dit jaar namelijk de Reference 501 serie: werkelijk prachtige, haast industrieel, vormgegeven minicomponenten.

Wel aanwezig: Onkyo-torens ((c) Max)

De lijn omvat een HA-501 dubbel-mono hoofdtelefoonversterker, een PD-501HR speler die DSD-bestanden en 24/192 PCM-bestanden vanaf een recordable disc kan afspelen, een AI-501DA geïntegreerde versterker met USB-ingang en, als klap op de vuurpijl, een UD-501. Deze DAC kan zowat alle bekende formaten en codecs verwerken, waaronder native-DSD, a-synchrone USB en PCM bestanden tot 32bit/384kHz. Het meest verrassend zijn echter de prijzen, die zouden zo’n 800 euro per component moeten gaan bedragen.


EDITORS' CHOICE