NIEUWSPathos

Ook Pathos TT in assortiment Audio21

Redactie HiFi.nl | 23 oktober 2013 | Pathos

Audio21 in Zwolle timmert behoorlijk aan de weg. Na merken als Sugden en Synthesis en het exclusieve premium dealerschap van Van de Leur Audio is eigenaar Mark van Braam nu ook met Pathos (Analogue Audio) aan de slag gegaan.

In 1994 kreeg de Italiaan Gianni Borinato het idee om een nieuw type audio versterker te ontwerpen. Samen met zijn vrienden Paolo Andriolo (designer) en Gaetano Zanini (eigenaar van een hi-end shop) bouwde hij een prototype. Toen ze dit apparaat vergeleken met een andere versterker uit de winkel, dachten ze eerst dat de andere versterker stuk was; zo bijzonder goed klonk het nieuwe ontwerp. De nieuwe revolutionaire schakeling gaven ze de naam INPOL. De drie vrienden richtten het bedrijf Pathos op, Paolo Andriolo ontwierp een prachtige design, en INPOL werd wereldwijd gepatenteerd.

Lees ook 'Het vakantiebezoek bij Pathos', een ingezonden lezersverhaal

Waarom klinkt INPOL zo goed? In lekentaal werkt de schakeling als volgt: voor de eerste versterkertrap wordt een ECC83 buisje gebruikt, omdat een buisje het beste in staat is om spanning te versterken. De tweede helft van het ECC83 buisje wordt zo geschakeld dat de versterkte spanning in stroom wordt omgezet. Maar een luidspreker heeft veel meer stroom nodig dan het buisje kan leveren en daarom kun je volgens Pathos voor de eindtrap beter de transistor inzetten. Een transistor kan namelijk stroom versterken. Het bijzondere van INPOL is dat de transistor de door het buisje versterkte muziek kopieert zonder er ook maar iets aan te veranderen. Het enige dat de transistorschakeling bij INPOL doet is door impedantieverlaging het vermogen te laten toenemen, waardoor de luidspreker luid genoeg kan spelen.

In feite is bij INPOL het buisje de enige versterkende component van de versterker. Je zou kunnen zeggen: bij INPOL lopen de muzieksignalen slechts door een buisje en langs een transistor. Dat dit een bijzonder schoon en puur geluid geeft, kun je je waarschijnlijk wel voorstellen.

Gelokt door de bijzondere design van de Pathos TT is Mark van Braam van Audio21 bij Analogue Audio terechtgekomen om deze versterker te beluisteren. Hij hoorde er verschillende mooie versterkers, maar telkens kwam Mark bij de TT uit. Vervolgens was er de combinatie met de Livingvoice Auditorium 3 luidsprekers, waarmee hij voor zijn winkel de eerste referentieset samenstelde. Het perfecte huwelijk tussen TT en Livingvoice is heel logisch, omdat de TT door zijn eenvoud relatief weinig vermogen levert en omdat de Livingvoice door zijn hoge gevoeligheid maar weinig vermogen nodig heeft.  Door de telefoon vertelde Mark mij een keer enthousiast: “ik heb heel veel mooie combinaties in mijn winkel, maar elke keer als ik de Livingvoice met de TT combineer, valt het me op dat ik alleen maar naar de muziek luister en niet meer naar de apparatuur.

Inmiddels heeft Audio21 voor andere merken luidsprekers, die meer versterkervermogen vragen, ook de Pathos Classic One, de Pathos InPol2 en de Pathos Ethos aangeschaft. Kijk voor meer informatie op de website van zijn winkel, of bij importeur Analogue Audio.

MERK

EDITORS' CHOICE