ARTIKEL

Vinyl door weer en wind

Dieter van den Bergh | 02 november 2010

Joep Schillings uit Nijmegen, alias DJ Old Way, bouwde een oude brandweerwagen om tot Platenbus; een mobiele luisterclub en ‘ouwe platendisco’.

Perzische tapijtjes, schemerlampjes, gemakkelijke stoelen, asbakken en, niet onbelangrijk: ‘warm vinyl’; de ingrediënten voor de huiskamersfeer die Joep Schillings met zijn Platenbus wil creëren. De Platenbus is een oude brandweerwagen, die werd omgebouwd tot mobiele luisterclub. In te huren voor feestjes, recepties, openingen, festivals, whatever. Dankzij eigen energievoorziening is De Platenbus zelfs in zetten in een afgelegen bos of veld. Als DJ Old Way draait initiator Schillings voor zijn bus, uitsluitend met vinyl. Maar mensen kunnen ook binnen in de cabine plaatsnemen, bijvoorbeeld bij slecht weer. Niet overal komen Joep en zijn Platenbus overigens tot z’n recht, zo merkte de Nijmegenaar laatst op het Brabantse festival FestyLand. “Daar werd ik weggeblazen door beats en dronken jongeren. Mijn knusse en luchtige sfeer past daar niet tussen. Bij mij kom je om gezellig te swingen.”

 
Foto: Joep Schillings struint door de bakken van zijn Platenbus 

Magisch
Ruim een jaar toert Schillings nu met zijn bus. Met toenemend succes. De Platenbus roept bij muziek- en vinylliefhebbers gevoelens van nostalgie en warmte op, zo merkte hij. “Mensen missen de ambiance van weleer.” Het mooie van vinyl? “Er zit letterlijk muziek in”, zegt Schillings. “Ik heb het laatst mijn kinderen nog laten zien. Maak een papieren kokertje, pak een naald en beweeg deze over een elpee. Je hóórt de muziek. Dat vind ik echt magisch. Bovendien heb je met de elpee echt iets in je hand. Zeker bij een klaphoes. Dat een elpee warmer klinkt, ofzo, dat hoor ik dan weer niet.”

Joep Schillings begon op zijn zestiende met platen verzamelen. Hij had de plaatjes, zijn broer de apparatuur. “Het begon met pop zoals ABBA, toen kwam de hardrock met KISS en via de jazzy kant van Gino Vannelli ontdekte ik de jazz; een wereld ging voor me open.” Hoewel zijn hart nog steeds uitgaat naar jazz, is de muziek die hij als deejay draait allround. De Nijmegenaar heeft inmiddels een verzameling van zo’n 25 meter (zie foto). Nog steeds vindt hij het ‘hélemáál niet erg’ als mensen om ABBA vragen op een feestje of festival, maar net zo lief draait hij chanson of tango of een 78-toerenplaat van Billie Holiday. Alleen heeft hij niets in zijn collectie van na pakweg 1989; het moment dat de elpee werd vervangen door de cd. “Ik luister geen radio, mijn vernieuwing loopt hopeloos achter. Ik blijf hangen, maar vind dat ook helemaal niet erg. De jaren zeventig blijven toch de lekkerste tijd.”


Foto: De Platenbus bij nacht

Oude Dual
Eén concessie heeft Schillings wel moeten doen, betreft de apparatuur in zijn bus. “De oude Dual-platenspeler, waar ik helemaal verliefd op was, heb ik eruit moeten gooien. Omdat mensen ook graag willen dansen heb ik een goed geluid en een stevig volume nodig, dus ook goede apparatuur.” Een groot deel van zijn platen kocht de Nijmeegse vinylfreak tweedehands, niet zelden uit eurobakken. Er mag best een krasje opzitten, want dat sluit aan bij de ambiance in zijn bus. Dat er op de hoes is geschreven, is meestal ook niet erg. Integendeel, voor Schillings geeft dat vaak meerwaarde aan een plaat. “Ik koop soms platen puur omdat er iets op geschreven staat, zoals laatst: ‘Voor Jetje, bedankt voor de mooie jaren’, stond er op. Geen idee wat voor een muziek er op stond, de geschiedenis van zo’n elpee, daar doe ik het dan voor. Ook vind ik het fascinerend dat je gewoon voor een paar euro platen koopt uit eind jaren zestig. Voor andere spullen uit die tijd betaal je een fortuin.”


Foto: deel van de platencollectie van Schillings

Huisdealer
Er bestaat nauwelijks een lekkerder gevoel dan door elpeebakken struinen, op zoek naar iets moois, zegt de Nijmegenaar. Maar voor de vinyljager wordt de spoeling steeds dunner. “Er worden steeds minder elpees aangeboden. Zelfs op rommelmarkten vind je vaak alleen nog maar rotzooi.” Zijn betrouwbare huisdealer is het Vinylarchief in Nijmegen, een van de grootste vinylcollecties van Nederland, waar je volgens Schillings nog wél mooi spul kan vinden. (Lachend) “Als je vinyl wil zien voor zover je kunt kijken, dan moet je daar ’s heen gaan. Je weet niet wat je meemaakt.”


EDITORS' CHOICE