ARTIKEL

De radiotoekomst is begonnen: DAB+

In de autoshowroom is men al aardig met DAB+ bekend. De nieuwe generatie van digitale radio is ook in ons land - eindelijk - serieus uit de startblokken gekomen, maar elders in Europa is het al heel gewoon. Uiteraard groeit ook het aanbod van draagbare- en woonhuistoestellen nu razendsnel.

De eerste kennismaking leert dat de uitrol van de zenders over ons land duidelijk nog een 'werk in uitvoering' is, maar de nieuwe ontwikkeling ziet er toch veelbelovend uit. Niet in de laatste plaats omdat Digital Radio+ verrassende nieuwe mogelijkheden biedt.

Hoe moet je de invoering van DAB+ (afgelopen september, red.) inschalen? Misschien kun je daarvoor nog het best naar het recente verleden kijken. De onverwoestbare Nokia 3110 ligt ergens op zolder sinds er betere netwerken zijn. En de 'hark televisieantennes' op daken leveren tegenwoordig alleen nog ruis op. De klassieke analoge zenders zijn immers op zwart gezet, en vrijwel iedereen is sindsdien aan de digitale televisie. Kabel, glasvezel, satellietschotel en Digitenne hebben het definitief overgenomen.

Met de FM radiostations zal iets vergelijkbaars gebeuren. Volgens de kenners kan dat nog wel tien jaar – of langer – duren, maar het is onafwendbaar. De overstap naar DAB+ is bij het grote publiek nú nog geen hot item, maar men verwacht dat over een handvol jaren al een derde tot de helft van de Nederlanders digitale radio zal hebben.

Het werd ook wel tijd dat er echt beweging kwam na járenlang experimenteren met een klein 'boeket' publieke radiostations op een 'eerste generatie' digitaal (KPN) zendernetwerk van tien stuks. En een handvol gebruikers. Met de invoering van de nieuwste in Europa toegepaste uitzendtechniek DAB+ en vooral de uitbreiding van het aanbod met een boel populaire commerciële radiostations zit er gelukkig opeens schot in.

Overigens zijn die commerciëlen niet gehéél uit eigen initiatief met hun éigen Broadcast Partners zendernetwerk gestart, want dat was een eis bij de eerdere verdeling van de FM frequenties.

Inhaalslag
Hoe dan ook: feitelijk staan we aan de start van een inhaalslag. Diverse landen om ons heen – Noorwegen, Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië met name – hebben al grote aantallen gebruikers. Oplopend tot meer dan de helft van de bevolking in Noorwegen. En bijvoorbeeld meer dan 16 miljoen in Groot-Brittannië. Het is maar om aan te geven dat de trein doordendert. De Noren willen de analoge FM radio al over drie jaar definitief uitschakelen.

Daarbij zal in het milieubewuste (maar ook grote en heuvelachtige) Noorwegen zwaar meetellen dat de nieuwe DAB+ techniek technisch veel geavanceerder is en pakweg 80 procent minder zendvermogen vraagt dan een analoge FM zender. Het exploiteren kost onder de streep dus ook minder.

Er zijn nog meer praktische voordelen. Zo belooft het ruisvrij luisterplezier en kan er heel gemakkelijk een gescheiden informatiestroom worden meegezonden. In de auto levert dat bijvoorbeeld een sterk verbeterde file-, weer- en ongevalleninformatie op. Of uitgebreide muziekinformatie, en mogelijk zelfs een albumcover. Wordt aan gewerkt bij de publieke omroepen, de database moet alleen nog worden samengesteld.


EDITORS' CHOICE