ARTIKELApple

Uitgelegd: Apple AirPlay

Guido de Kanter | 18 maart 2011 | Apple

Steeds meer mensen hebben er steeds meer van: iOS-apparaten. Een iPhone, een iPod Touch, of een iPad. De nieuwe iPad 2, die vanaf 25 maart in Nederland verkrijgbaar is, bracht weer een hele mediahype teweeg. Apple’s minicomputers maken de tongen los en zijn duidelijk dé hebbedingen van deze tijd. Maar muziek luisteren op deze apparaatjes, of foto’s of video bekijken, is vooral een individueel genoegen. Het zijn persoonlijke apparaten. Maar nu je met een iOS-appraat ettelijke gigabytes aan muziek, foto’s en film in je hand houdt, is het ook wel aardig om ze breder zichtbaar en hoorbaar te maken op je televisie of op je installatie. Daar komt AirPlay om de hoek kijken.

Kort gezegd houdt AirPlay de draadloze streaming van audio, video en foto’s in. De ‘stroom’ loopt dan van het apparaat dat de muziek, de foto’s of het filmpje bevat, zoals een iPod Touch, een iPhone of een iPad, naar externe apparaten. Ook een pc of Mac met iTunes kan streams uitsturen.

De ontvanger kan één van drie dingen zijn. Allereerst is daar de Apple TV, Apple’s kleine netwerk-mediaspeler, die wordt aangesloten op een HDTV. Deze accepteert geluid, foto’s en video. Een tweede type ontvanger is Apple’s AirPort Express, een draadloos access point dat analoge en optisch-digitale uitgangen aan boord heeft om hem aan te sluiten op een hifi-installatie. Het laatste type ontvanger komt van partners van Apple, zoals B&W, dat onlangs zijn geüpdate speakersysteem Zeppelin Air presenteerde. Hier gaat het om hifi-fabrikanten die voor AirPlay gecertificeerde geluidsapparatuur maken. Een eerste voorbeeld is B&W’s speakerdock, maar te vermoeden valt dat er ook minisystemen, surround receivers en wellicht zelfs tv’s geschikt zullen worden gemaakt voor de AirPlay-technologie. Zij kunnen dan als doel dienen voor streaming vanuit Apple iOS-apparaten of vanuit iTunes.


Foto: Apple TV

Praktisch gebruik
In de praktijk zit je met je iPhone of iPad op de bank (of waar dan ook). Je geeft met een druk op de knop aan dat je muziek, foto’s of video wilt uitsturen naar een geschikte ontvanger, en voilà, daar verschijnt het. Op de tv, en/of uit de luidsprekers. Draadloos.

Wie video en foto’s wil streamen heeft als ontvanger een AppleTV nodig, en die geeft het dan weer op de aangesloten HDTV. Heb je een audio-ontvanger, zoals een AirPort Express of een Zeppelin Air, dan is het wel mogelijk om op bijvoorbeeld de iPad naar een filmpje te kijken en via AirPlay naar het geluid te luisteren. Dit gebeurt lipsynchroon (voor zover het filmpje dat is).

Met iTunes streamen vanaf pc of Mac is ook heel eenvoudig. Aan de onderkant van het iTunesvenster duikt een AirPlay-icoontje op, dat aangeeft dat er “draadloze luidsprekers” beschikbaar zijn. Daarop klik je, je selecteert de gewenste ontvanger (bijvoorbeeld een AirPort Express of een speakerset) en de muziek begint te spelen. De eerste tonen komen pas na een paar seconden en die vertraging heb je ook als je wisselt van nummer. Volumeregeling staat daar los van, dat gebeurt meteen.

Er zijn veel mensen die op de pc of Mac ook wel eens luisteren naar een radiostream buiten iTunes om, bijvoorbeeld in RealPlayer of Windows Media, of die luisteren naar muziek in Spotify. Voor hen is er gelukkig een oplossing die werkt met AirPlay: AirFoil (Windows en Mac, 25 dollar). Dit programmaatje stuurt het geluid uit deze programma’s door naar AirPlay-apparaten. In Spotify wordt AirPlay trouwens ook al ondersteund: via een Apple Airport kun je vanaf de online muziekdienst ook streamen naar externe apparaten. Het onlangs uitgekomen iOS 4.3 biedt tevens meer mogelijkheden voor third party developers (externe ontwikkelaars) om AirPlay toe te passen in hun software.

De iPhone, de iPad en de iPod Touch sturen beeld en geluid draadloos uit, maar de meeste ontvangers, zoals AppleTV, AirPort Express en B&W’s Zeppelin Air beschikken ook over ethernet. Zodoende kunnen ze ook bedraad communiceren met een router. De streams uit de iOS-apparaten gaan in dat geval draadloos tot aan de router en gaan het laatste eindje door een kabel.

Belangrijk is wel om alle AirPlay-ontvangers zelf even een naam te geven als ‘Installatie woonkamer’ en ‘Installatie slaapkamer’. Dat is met name praktisch als je bijvoorbeeld meerdere AirPort Express-stations in huis hebt, want dan zijn ze makkelijk uit elkaar te houden. Ze kunnen desgewenst ook allemaal tegelijk dezelfde stream spelen. Het geluid loopt dan gewoon synchroon.

Genoemd zijn al de AirPlay-apparaten AppleTV, de AirPort Express en de B&W Zeppelin Air. De B&W is het eerste niet-Apple apparaat dat voorzien is van Apple’s AirPlay-chipset, maar ook andere fabrikanten hebben AirPlay-apparatuur beschikbaar of aangekondigd, zoals Denon, Marantz, Harman (onder andere JBL) en iHome (producent van iPod speakerdocks).

 


EDITORS' CHOICE