“Alles moet draadloos”, dat is eigenlijk wat veel mensen tegenwoordig graag willen. Alles draadloos is onmogelijk en vaak ook helemaal niet zinvol. Fabrikanten doen er echter alles aan om toch in de groeiende behoefte te voorzien. Zo ook Arcam, met de hier kort besproken rBlink Bluetooth receiver.
In de loop der jaren zijn er een heleboel draadloze technieken en protocollen ontwikkeld. De praktijk leert dat men pas gaandeweg bedenkt wat je met een nieuw protocol allemaal kunt doen. Voortschrijdend inzicht zorgt ervoor dat de mogelijkheden van protocollen worden uitgebreid en opgewaardeerd waardoor nieuwe en vaak betere functionaliteit wordt geboden. Bluetooth is daarvan een mooi voorbeeld. Het protocol is in 1994 bedacht door een Nederlander in dienst van het Zweedse Ericsson.
Het protocol is oorspronkelijk ontwikkeld voor het realiseren van eenvoudige draadloze communicatie tussen telefoons en andere apparatuur. Gaandeweg hebben fabrikanten echter gemerkt dat er meer met deze techniek mogelijk is. In het begin werd Bluetooth alleen gebruikt voor bijvoorbeeld draadloze headsets en de overdracht van bijvoorbeeld foto’s. Tegenwoordig wordt Bluetooth gebruikt om serieus audio te streamen van je telefoon naar een muziekweergavesysteem. Het toverwoord is tegenwoordig apt‑X. Dit nieuwe protocol is beduidend veel beter dan eerdere protocollen zoals A2DP. Het kan zelfs tot 380kbps streams genereren. De markt voor Bluetooth receivers groeit en één van de receivers die apt-X ondersteunt is de rBlink van het Engelse Arcam.
Arcam rBlink
De rBlink oogt heel simpel en is dat in feite ook. Het aluminium doosje van 75x100x26mm wordt gevoed vanuit een externe adapter en is aan de ene kant voorzien van een Bluetooth-antenne en aan de andere kant heeft hij analoge en digitale uitgangen. Dat laatste is al een groot verschil ten opzichte van menige concurrent. Zo’n digitale S/P-DIF uitgang is natuurlijk aantrekkelijk als je al een goeie DAC in huis hebt en eigenlijk alleen goede draadloze Bluetooth voorzieningen met apt-X wilt hebben. De ingebouwde DAC (Texas Instruments PCM5102) is overigens helemaal niet misselijk. Deze DAC overstijgt de kwaliteit van menige DVD- en streaming speler.
De installatie van de rBlink is eenvoudig. Je drukt even op de pair knop en in het Bluetooth connectivity menu van je telefoon of computer zie je de Arcam rBlink automatisch verschijnen. Na het invoeren van het noodzakelijke wachtwoord ben je up-and-running. Een kind kan de was doen.
Apt-X of niet
Apt-X is een interessante feature van de rBlink omdat het gewoon een veel betere audiokwaliteit biedt dan standaard Bluetooth communicatie protocollen zoals A2DP. Het is echter niet de rBlink die bepaalt of dit protocol ook wordt gebruikt. Het is de zender (dus je telefoon of computer) die dat bepaalt in combinatie met het gebruikte operating system van je telefoon, tablet of computer. Vanuit mijn recente MacBook is het bijvoorbeeld geen probleem maar de wat oudere smartphone van mijn partner weet nog niet wat apt-X is. Heb je geen apt-X capabele telefoon of computer in huis dan is er overigens nog steeds niets aan de hand. De rBlink stapt gewoon over op een ander protocol en maakt er binnen de beperkingen van dat protocol het beste van. Die is vaak overigens helemaal niet slecht maar als je apt-X een keer hebt kunnen testen dan wil je nooit meer terug.
Weergave
Ik heb inmiddels verschillende van dit soort (al dan niet apt-X compatible) Bluetooth receivers beluisterd en ik durf wel te stellen dat dit één van de betere zo niet de beste is. Aangezien ik nog niet de kans heb gehad om een meerdere van dit soort apparaten direct in een AB-test met elkaar te vergelijken, durf ik het laatste niet met absolute zekerheid te zeggen. De rBlink doet echter een serieuze gooi naar deze titel. De weergave is transparant met een goede klankbalans en heeft vooral ook een mooi fundament. Vooral dat laatste is een kwaliteit waar menige receiver steken laat vallen. Maak je direct de vergelijking met een kabel dan kan je uiteraard nog steeds horen dat apt-X een datareductie systeem is maar voor het draadloos streamen van bijvoorbeeld internet radio is dit echt een ideale oplossing.
Conclusie
Een kabelverbinding is natuurlijk een hele effectieve en goedkope methode maar als je dan toch draadloos wilt streamen van je telefoon of computer en goede kwaliteit zoekt, dan is de Arcam rBlink waarschijnlijk één van de beste opties. Het apparaatje zit in een mooi, stevig aluminium kastje en de weergave (en daar gaat het toch om) is gewoon van een hele goede kwaliteit. Muziek snel en eenvoudig in hoge kwaliteit streamen van je telefoon, computer of tablet naar je stereo doe je gewoon het beste met de Arcam rBlink
Hifi.nl plus- en minpunten
+ Mooie, stevige aluminium behuizing
+ Uitstekende weergave
- Bluetooth blijft een interface met beperkingen
Arcam rBlink: € 219,-
Importeur: Audiac BV
Tel: +31 (0)30-6049000
Www.audiac.nl / www.arcam.co.uk / hifi.be/arcam